KOLIKO ZNAMO O COVID-19 MASKAMA: I dalje se postavljaju pitanja koje su maske najbolje za zaštitu! ‘Maska na masku’ ili?

Covid-19 maske
Izvor: Pixabay

TREBATE LI ISPROBATI

+
AAA

KOLIKO ZNAMO O COVID-19 MASKAMA: I dalje se postavljaju pitanja koje su maske najbolje za zaštitu! ‘Maska na masku’ ili?

Autor: Matea Sušac

Vjerojatno ste primijetili da sve više ljudi u javnosti nosi dvije maske za zaštitu od širenja COVID-19, umjesto obične jednoslojne maske.

Prema izvješću Centara za kontrolu i prevenciju bolesti iz Sjedinjenih Američkih Država nošenje maske od tkanine na kiruršku masku ili nošenje čvrsto postavljene kirurške maske može povećati zaštitu od COVID-19 virusa.

Američki stručnjaci tvrde da bi svi trebali razmisliti o nošenju dvostruke maske, pogotovo ako obično nosite jednoslojnu platnenu masku. Prema američkim studijama dokazano je da se prijenos virusa može smanjiti i do 96,5 posto ako i zaražena osoba i neinficirana osoba nose kirurške maske ili kombinaciju tkanine i kirurške maske. Najveći američki stručnjak za zarazne bolesti dr. Anthony Fauci izjavio je za „ABC news TODAY“, da je puno učinkovitije nositi dvije maske umjesto jedne, navodi američki portal Womens Health.

Treba li nositi ‘masku na masku’?

Ne morate, osim ako ne želite. Ako je vaša maska napravljena od jednog sloja tkanine, i to je u redu, osim ako se ne želite više zaštititi, navodi HZJZ.

Nijedna maska nije 100% učinkovita

Najpopularnije maske na svjetskom tržištu su KN95, i KF94.

KN95 maske dolaze iz Kine gdje se proizvode, a izrađuju se od tvrdog materijala. Ljude ove maske podsjećaju na ptice s „kljunom“ pa ih najviše izbjegavaju jer su tvrde i zbog čudnih asocijacija na životinje. U Kini ove maske smatraju kvalitetnima jer su napravljene od kvalitetnog materijala za filtriranje i čvrsto se uklapaju u lica ljudi. Kinezi tvrde da onemogućuju prolazak 95 posto čestica.

KF94 je malo drugačiji, od KN95, ali u pravilu su jako slične. Ova vrsta maske proizvodi se u Južnoj Koreji i filtrira 94 posto čestica, što je samo 1% razlike. Ove maske su široke, te imaju krila koja prekrivaju nos i bradu, tako da je oko vašeg lica dobar pečat.

U Hrvatskoj se najviše koriste medicinske maske. Najpopularnije maske na hrvatskom tržištu su FFP2 i FFP3 maske.

One štite od više tekućih čestica, a primarno ih koriste zdravstveni djelatnici koji rade s oboljelim ljudima. Možete ih kupiti u ljekarnama, a danas se prodaju u gotovo svim prodavaonicama.

Kirurške maske koštaju oko 5 kuna, dok su prije Covid-19 virusa koštale samo 2 kune. Višekratne maske su skuplje od jednokratnih. Višekratne maske koštaju od osam kuna pa više. Pakovanje FFP2 maska od 50 komada koštati će vas oko 30 kuna u ljekarnama, a pakovanje FFP3, koje sadrži 50 komada s filtrom, koštati će vas čak 90 kuna.

Kako se najbolje zaštititi?

Prema navodima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, najbolja zaštita od Covid-19 virusa je svakako održavanje fizičke udaljenosti od drugih osoba, koje mogu biti zaražene. Ukoliko držimo određenu fizičku distancu, te pravilno nosimo zaštitne maske, onda sprječavamo protok većih čestica u kojima se može nalaziti virus. Sa maskama onemogućujemo dodir sluznice usta i nosa s prljavim rukama.

Osim toga maske, usporavaju prijenos respiratornih kapljica, ali i protok izdahnutog zraka. Bitno je pojačati svijest o fizičkoj udaljenosti, ali i voditi računa o zaštiti sebe i drugih pridržavajući se mjera. Upravo tako se smanjuje širenje virusa.

Najpoželjnije maske za zaštitu od Covid-19 virusa su pamučne dvoslojne maske s debelim tekstilom, navodi HZJZ.

Autor:Matea Sušac

ZADNJE VIJESTI


TREBATE LI ISPROBATI

KOLIKO ZNAMO O COVID-19 MASKAMA: I dalje se postavljaju pitanja koje su maske najbolje za zaštitu! ‘Maska na masku’ ili?


ZMIJSKI UGRIZ

KAKO SE PONAŠATI KADA VAS UGRIZE ZMIJA: Sve što trebate znati ako dođe do ugriza!


POMOZITE SI SAMI

NE MOŽETE SE RIJEŠITI CELULITA? Donosimo savjete kako ukloniti nepoželjnog neprijatelja prije vrućina!


BOLJE JE SPRIJEČITI

SASVIM BEZAZLENE NAVIKE MOGU UGROZITI ZDRAVLJE: Stvari koje treba izbjegavati!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article