Komunistički NLO: Raj za crvenu elitu (foto)

Buzludža je betonska građevina koja se može videti s nekoliko kilometara udaljenosti i nalazi se na jednom od najviših vrhova planine Balkan.

Na vrhu tornja Buzludže, visokog 70 metara, nalazi se velika crvena zvezda, simbol komunizma.

Dizajnom izgleda kao NLO, zbog čega je i dobila „nadimak“, a iako su po čitavom Balkanu rasuti razni komunistički spomenici, malo je onih koji su toliko intrigantni kao Buzludža, koja od sredine devedesetih privlači ogroman broj avanturista i urbanih istraživača.

Do Buzludže nema javnog prevoza, odnosno nema nikakvog prevoza, čak ni onog turističkog, pa posetioci moraju sami da nađu način da do nje dođu.

Na vrhu tornja nalazi se velika crvena zvezda.

Buzludža je sagrađena 1981. godine, nakon osam godina gradnje, a izgradnju je naručila tada vladajuća bugarska Komunistička partija. Spomenik je dignut u slavu komunističkog napretka u državi i bio je otvoren za javnost koja je mogla da dođe i poseti ga.

Gradnju spomenika nije finansirala partija, već su obični građani, Bugari, „dobrovoljno donirali“ deo svoje mesečne plate kako bi se Buzludža izgradila, a radnici koji su radili na gradilištu praktično su volontirali, takođe „dobrovoljno“.

Šezdeset umetnika je nakon izgradnje potrošilo 18 meseci kako bi enterijer bio obogaćen crtežima, mozaicima, koridorima i svim ostalim detaljima koje je partija tražila.

Spomenik Busludža, Bugarska

Buzludža je pre svega bila sedište Komunističke partije, koja je htela što veći spomenik kako bi se partija prikazala što moćnijom. Unutra su se godinama održavale sednice, konferencije i razne službene proslave, sve do pada Sovjetskog Saveza. Zatvoren je 1989. godine.

Građevina je ostala napuštena i već nakon nekoliko godina počela je da propada. Koštala je današnjih pet miliona evra, a nakon pada komunizma bugarska vlada nije imala novca ni za renoviranje ni za rušenje Buzludže.

 

Izvor: Ekspres