Konopljuša biljka koja obara loš holesterol

  resnik biljka recepti

  Konopljuša latinskog naziva Eupatorium cannabinum, na našem poneblju poznata je kao resnik, grozničica, rashodnik i ustuk. Rasprostranjena je biljka, nalazimo je uz reke i potoke, ali i pored toga prilično se retko koristi. Njen lekoviti koren obiluje etarskim uljima i drugim dragocenim sastojcima poput smole.

  Resnik snižava povišene trigliceride i ldl holesterol, pospešuje bolje lučenje žući, te drži pritisak pod kontrolom.

  Zahvaljujući jakom diuretičkom dejstvu, konopljuša biljka čisti organizam, jača imunitet i smanjuje masnoće u krvi.

  U nastavku pročitajte više o lekovitim svojstvima ova biljke. Saznajte kako da napravite čaj od konopljuše na lak i jednostavan način.

  Kako izgleda resnik i gde raste ova biljka

  Konopljuša biljka uspeva na širokom području Evrope, Azije i severo-zapadne Afrike. Staništa su joj vlažne livade i sunčana mesta uz potoke i reke, a raste i na ivicama listopadnih i zimzelenih šuma. Na našim prostorima veoma je rasprostranjena, ali kao što već rekosmo dosta se slabo koristi, čak i u fitoterapiji.

  Resnik je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika, koje se odlikuju cvetićima grupisanim u bokore. Medonosna je i veoma bogata dragocenim nektarom i polenom.

  Stabljika konopljuše je uspravna, jednostavna ili razgranata, okrugla, prekrivena kratkim dlačicama. Maksimalno je visoka do 150 cm, retko kad raste iznad toga. lako imenom i oblikom lista donekle podseća na konoplju, nije ni u kakvoj vezi s tom biljkom.

  Resnik cveta od juna do septembra, kada se i beru njegovi cvetići. Treba naglasiti da se bere samo gornji deo biljke (oko 30 cm), u fazi dok cvetovi još nisu otvoreni.

  Koren konopljuše se prikuplja od septembra do novembra meseca, dok se listovi beru kad su mladi, bez obzira na period vegetacije.

  kako se koristi konopljuša biljka

  Za šta je sve dobra konopljuša biljka

  Resnik je rasprostranjena biljka, koja u narodnoj medicini ima široku primenu. Preparati i ekstrakti konopljuše upotrebljavaju se u slučaju lokalnih virusnih i drugih infekcija praćenih povišenom temperaturom. Oni su veoma efikasni u ublažavanju simptoma gripa, pre svega zbog sposobnosti da stimulišu rad imunološkog sistema.

  Naime, konopljuša biljka sadrži tanine, koji imaju antibiotičko dejstvo, ali i niz korisnih etarskih ulja.

  Olakšava probavu i podstiče metabolizam

  U biljci se nalazi velika količina inulina, prebiotika koji ima značajnu ulogu u balansiranju mikroflore u digestivnim organima. Zahvaljujući njima resnik podstiče rad probavnih organa, pa tako i metabolizam i imunološki sistem.

  Uz to inulin takođe povećava i gustinu kostiju. Što je posebno značajno kod žena u menopauzi. Pogoduje osobama s deficitom kalcijuma i obolelima od osteoporoze.

  Koren čisti creva, listovi snižavaju nivo lipida

  Koren konopljuše koristi se za čišćenje creva, kao diuretik i za izbacivanje mokraćne kiseline. Zbog toga je tradicionalno pomoćno sredstvo u lečenju raznih otoka, gihta, povišenog krvnog pritiska i nivoa holesterola. Pored toga on ublažava bolove nastale usled upalnih promena (artritis, reumatizam, uvećanje prostate).

  Biljka resnik ima laksativno dejstvo, pa se upotrebljava i u slučaju zatvora izazvanog lenjim crevima. Tinktura konopljuše koristi za čišćenje mokraćnih puteva usled hroničnih urinarnih infekcija.

  Nadzemni delovi biljke najčešće se upotrebljavaju u slučaju reumatskih bolova, kao i u pripremi tonika za čišćenje organizma.

  Čaj od lista konopljuše podstiče cirkulaciju, te ima izvezne terapijske vrednosti u snižavanju povišenog krvnog pritiska i nivoa holesterola. Često se koristi usled prehlada i virusnih infekcija praćenih povišenom temperaturom.

  Budite oprezni prilikom korišćenja preparata od konopljuše

  Pored visokog procenta korisnih materija, u konopljuši se nalazi i nekoliko onih koje nisu povoljne za zdravije. Stoga  ovu biljku treba obazrivo koristiti – ne preterujte u njenoj upotrebi.

  Pre svega, u sastavu resnika znatne su količine kalcijum oksalata, glavne komponente bubrežnih i žučnih kamenaca. Upravo zbog toga, osobe sklone formiranju kamenova u organima i kanalima ne bi trebale upotrebljavati čaj od konopljuše. Ovo pravilo važi i za sve ostale prepatate pomenute biljke.

  Konopljuša biljka sadrži i pirolizidinske alkaloide, koji imaju hepatotoksično dejstvo. Oni usled prekomerne upotrebe mogu izazvati oštećenja krvnih sudova jetre.

  Ko nikako ne bi smeo da ga koristi?

  Resnik u trudnoći nije preporučljiv, a ne savetuje se njegova konzumacija ni dojiljama. Hronični bolesnici, naročito osobe s bolestima žuči i bubrega, trebaju ga izbegavati. Ovo pravilio važi i za ljude sa dijagnostikovanim čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

  Važna napomena za sve! 

  Preparate od konopljuše treba koristiti u skladu s uputstvima. Ne savetuje se dugotrajna ni preterana upotreba jer biljka sadrže alkaloide, koji mogu izazvati oštećenja jetre.

  Kako se pravi čaj od konopljuše

  Konopljuša biljka koristi se kod mnogih zdravstvenih stanja i tegoba. Ponajviše se upotrebljava u obliku čaja i čajnih mešavina sa drugim lekovitim biljem. Pripremili smo vam nekoliko narodnih recepata.

  Čaj za čišćenje krvi

  Potopiti 60 g suvog i isitnjenog korena konopljuše u litru ključale vode. Kuvati deset minuta, pa sve procediti. U toku dana uzimajte dve-tri šolje nezaslađenog čaja od resnika pre jela.

  Recept broj 2

  Pomešati jednake količine korena maslačka i cvetova gloga i konopljuše. Punu kašiku te mešavine prelijte sa 200 ml kipuće vode. Ostavite neka odstoji deset minuta i popijte lagano u ravnomernim gutljajuma pre jela.

  Konopljušin čaj za visok krvni pritisak

  Kašiku smeše suvog lišća konopljuše i peršuna preliti sa 500 ml ključale vode. Poklopiti te ostaviti nek odleži tokom noći. Ujutro procediti i piti jednake količine triput dnevno pre jela.

  Snizite nivo holesterola

  Da je konopljuša biljka idealna za obaranje masnoća u krvi uveriće vas naredni recept.

  Sastaviti po 3 kašike lišća troskota, korena konopljuše, hajdučice i pirevine. Tri kašike smeše preliti sa pola litra proključale vode i sa vrha poklopiti. Nakon osam sati procediti i piti po šolju čaja triput dnevno, pola sata pre jela.

  Napitak za holesterol i trigliceride

  Dve kašike suvog cveta resnika potopiti u litru provrele vode. Ostaviti najmanje osam sati (ne duže od 12) u tamnoj i hladnoj prostoriji. Triput dnevno, pola sata pre jela, piti po solju čaja.

  Čaj od resnika protiv nazeba i prehlada

  Preventivno delovanje koje konopljuša ima je neprikosnoveno, naročito u slučaju respiratornih infekcija i nazeba. Pored toga čaj od resnika u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem daje još bolje rezultate.

  Napravite efikasan čajni napitak 

  Po 20 g zove, lipe, nevena, majčine dušice, šipka i konopljuše dobro izmešati. Izručiti 200 ml provrele vode na kašiku pomenute smese. Promešati, poklopiti, te ostaviti nek odstoji petnaestak minuta. Procedite i dok je još toplo popijte u gutljajima.

  Moćni trio eliminiše respiratorne infekcije

  Sjediniti po 2 kašike sitno seckanog cveta zove, kamilice i konopljuše.  Sve to preliti litrom tek ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, te piti po jednu šolji pre glavnih obroka.

  Čajevi za grip i prehlade praćene temperaturom

  Po 2 kašike sitno seckanog lista breze, mladog lista bele vrbe i konopljuše pomešati pa preliti litrom kipuće vode. Preklopiti i dva sata pustiti da odstoji. Piti po 2 dl tri puta u toku dana.

  Ublažite simptome gripa uz sledeći recept

  Pomešati po 1 kašiku sitno seckanog lista vodopije i konopljuše i 2 kašike lista gorke deteline. Na to izručite 700 ml ključale vode. Ostaviti poklopljeno dok se ne ohladi, pa piti 2 dl pre obroka.

  Verujemo da ste ovom prilikom saznali šta je konopljuša, te kako se ista koristi u lekovite svrhe. Na našem blogu nalazi se velik broj recepata iz narodne medicine. Ovom prilikom preporučujemo vam i tekst o krušini, takođe izuzetnoj biljci koja pospešuje bolje varenje i probavu.