Kontracepcija uz dojenje

Pitanje čitateljice

”Prije pet mjeseci sam rodila prvo dijete pa bih molila savjet o kontracepciji do planiranja drugog djeteta. Imam 27 godina i dojim pa ne znam što bi bilo najpametnije osim prezervativa? Razmišljala sam o spirali, ali ne znam koliko je to dobro ako planiram imati još djece? Molim da mi pomognete riješiti nedoumicu!”

Odgovor ginekologinje

”Spirala je metoda kontracepcije koju savjetujemo samo ženama koje više ne planiraju trudnoću. Stoga, spirala nije opcija u tvome slučaju. Nadalje, budući da dojiš, klasična hormonska kontracepcija nije dobar izbor jer sadrži hormon estrogen koji može zaustaviti dotok mlijeka. Štoviše, ti se hormoni putem mlijeka prenose na dojenčad. Relativno visoka količina hormona u kontraceptivima može izazvati posljedice u djetetovu razvoju”, pojašnjava dr. sc. Senka Sabolović Rudman, specijalistica ginekologije i opstetricije te specijalistica uže fetalne medicine i opstetricije.

Hormoni putem mlijeka dolaze u organizam djeteta

”Postoji i takozvana minipilula koja ne sadrži hormon estrogen već samo gestagene. Ne djeluje negativno na laktaciju (dojenje). Iako i ovi hormoni putem mlijeka dolaze u organizam djeteta, nisu opasni za njegov razvoj. Ipak, žene nerado odabiru minipilulu zbog činjenice da hormoni putem mlijeka dolaze u organizam djeteta.

Na kraju, savjetovala bih ti da tijekom dojenja koristiš metode barijere (kondom ili dijafragma) u kontracepcijske svrhe. Po prestanku dojenja, uspostavljanja redovitog ciklusa i nakon obrade možeš započeti s primjenom hormonske kontracepcije.”

O prednostima i nuspojavama korištenja kontracepcijskih pilula možeš pročitati ovdje.

Više o tome kako kontracepcijske pilule utječu na plodnost pročitaj na portalu Klokanica.hr.