KONZUM POVLAČI DVA VRHNJA S POLICA: I u njima je pronađena prevelika količina kancerogenog pesticida

Foto: Pixabay, Ilustracija

OPOZIV PROIZVODA

+
AAA

KONZUM POVLAČI DVA VRHNJA S POLICA: I u njima je pronađena prevelika količina kancerogenog pesticida

Autor: Dnevno

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je u utorak potrošače o opozivu još dva proizvoda, vrhnja i Cremina vrhnja za kuhanje, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.

Zbog utvrđenog pesticida Konzum opoziva Vrhnje za kuhanje 200ml Bravo Crema, s datuma upotrebe do 25. 03. 2022., lot broja: L21089 talijanskog proizvođača Unigra S.r.l.; Via Gardizzia9/B, Conselice.

Tvrtka Stanić iz Svete Nedelje iz istog razloga opoziva proizvod Cremino vrhnje za kuhanje 500 ml, rok trajanja 10. 03. 2022., lot broja: 21074 i rok trajanja 24. 03. 2022., lot broja: 21088.

Navedeni proizvodi nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i o izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ.

Iz Ministarstva poljoprivrede u ponedjeljak su poručili kako velik broj opoziva i povlačenja prehrambenih proizvoda s tržišta zbog pojave pesticida ili drugih faktora dokazuju da funkcionira sustav sigurnosti hrane i zaštite potrošača.

O ETILEN OKSIDU:

Etilen-oksid je prema mrežnom izdanju Hrvatske enciklopedije bezbojan, otrovan i zapaljiv plin koji sa zrakom stvara eksplozivnu smjesu i služi kao međuproizvod u mnogim organskim sintezama.

Upotrebljava se kao sredstvo za suzbijanje štetočina (fumigant) za namirnice i tekstil, za sterilizaciju kirurških instrumenata te kao sirovina za pripravu organskih spojeva poput akrilonitrila, etanilamina, etilen-glikola i neionskih površinski aktivnih tvari.

Taj kemijski spoj, poput teških metala, akrilamida, formaldehida i melamina spada u skupinu kontaminanta koji kod konzumenata mogu izazvati kronične bolesti kroz duži vremenski period te uglavnom ima kancerogena, mutagena ili genotoksična svojstva.

Autor:Dnevno

ZADNJE VIJESTI


EVO KADA SE OBRATITI LIJEČNIKU

KAKO SPRIJEČITI TROVANJE HRANOM LJETI? Greške koje najčešće nesvjesno radimo


'ZATO SU MNOGIMA OMILJENE'

(VIDEO) NAJBRŽE TOPE KILOGRAME: Četiri vježbe za sagorijevanje kalorija u najkraćem mogućem vremenu!


OPOZIV PROIZVODA

KONZUM POVLAČI DVA VRHNJA S POLICA: I u njima je pronađena prevelika količina kancerogenog pesticida


NESLAVNA TITULA

‘NATUKLI’ KILA KOLIKO NE BI NI U 10 GODINA! Musić Milanović komentirala neslavan hrvatski rekord

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article