Konzumiranje kafe u trudnoći je jako opasno: Može da dovede do teškog poremećaja

Pixabay.com

Žene koje ne žele da se odreknu kafe tokom trudnoće trebalo bi da ograniče konzumaciju jer bi to kod njihovog deteta moglo da izazove autizam.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju trudnicama da ne konzumiraju više od 200 mg kofeina dnevno, što je ekvivalentno oko dve šoljice kafe.

Svaka trudnica treba da bude oprezna s napicima s kofeinom. Kineski naučnici upozoravaju žene da ne piju previše kafe tokom trudnoće jer bi to moglo povećati rizik od autizma njihovog deteta.

Osnova za ovu preporuku je studija Univerziteta u Wuhanu. Studija na pacovima je osmišljena da ispita kako bi dijeta bogata masnom i prerađenom hranom nakon rođenja, u kombinaciji s kofeinom, dovela do simptoma autizma.

Podelili su trudne pacove u dve grupe – grupu koja je konzumirala ekvivalent od 1,5 šolja kofeina i grupu koja je lečena placebom. Sprovedeno je testiranje ponašanja kako bi se otkrila ponašanja slična autizmu kod potomaka. Životinje koje su bile izložene kofeinu u materici češće pokazuju znakove autizma nakon rođenja, kao što su: B. socijalna disfunkcija i slaba prostorna mašta. Istraživači veruju da je to zbog promena u funkciji mozga u materici koje rezultiraju lošom komunikacijom između nervnih ćelija, što zauzvrat dovodi do simptoma autizma.

Novorođeni pacovi izloženi kofeinu in utero, a kasnije koji su konzumirali dijetu bogatu mastima bili su u još većem riziku od simptoma sličnih autizmu. Efekti su bili najuočljiviji kod mužjaka pacova, što sugeriše da se slična razlika može videti i kod ljudskih beba.

Smatra se da kofein ometa razvojni napredak, dok visoki nivoi kofeina podstiču upalu i neravnotežu crevnih bakterija, što povećava verovatnoću da će dete pokazati znakove autizma. Nakon rođenja, oni su potom podeljeni u grupe na osnovu njihove prehrane, pri čemu su neki primali standardnu ​​ishranu, a drugi hranu bogatu mastima.

Read More