KORISTITE LI GODIŠNJI ODMOR ISPRAVNO? Stručnjaci objašnjavaju zašto ga je najbolje rasporediti unutar godine

Autor: Zlatko Govedić

Pravo na godišnji odmor je jedno od temeljnih prava radnika, a što proizlazi i iz Ustava RH, odnosno svaki radnik ima pravo na plaćeni godišnji odmor i toga se prava ne može odreći. Korištenje godišnjeg odmora ne predstavlja samo pravo radnika nego i obvezu poslodavca.

Godišnji odmor radniku se utvrđuje brojem radnih dana ovisno o radnikovom tjednom rasporedu radnog vremena. Na primjer radnik koji radi pet radnih dana u tjednu (od ponedjeljka do petka), imat će pravo na 20 dana godišnjeg odmora, dok radnik koji radi šest radnih dana u tjednu (od ponedjeljka do subote) imat će pravo na 24 dana godišnjeg odmora.

Brojna ispitivanja o odnosu trajanja radnog vremena i umora pokazala su da je spontana brzina rada veća što je radni dan kraći. Radnik se tijekom dugog radnog dana aktivno brani od umora češćim prekidima i sporijim tempom rada. Produživanjem radnog vremena značajno se povećava negativno djelovanje umora. Za vrijeme umora produktivnost je niska, a energetska potrošnja povećana. Zato je i korist od skraćivanja radnog vremena to veća što je rad teži i što više umara.

Nakupljanje umora tijekom godina dovodi do trošenja organizma i skraćivanja radnog života. Zbog toga se ne preporuča prekovremeni rad jer on neminovno dovodi do nakupljanja umora i iscrpljivanja organizma. Sprječavanje umora jedan je od najvažnijih problema psihofiziologije rada.

Povremeni prekidi svakodnevne rutine pozitivno utječu na zdravlje, pa liječnici savjetuju da je bolje ići na više kraćih odmora tijekom godine nego na jedan dulji. Psihologinja Jessica de Bloom uspoređuje to sa spavanjem.

“Ne možemo odgađati spavanje ili fizički predah svakog dana, pa da onda danima samo spavamo kako bismo se tobože odmorili za prethodne i buduće nesanice. Isto tako, nijedan trotjedni ljetni odmor ne može nadoknaditi sav umor i stres koji se nakuplja cijele godine. Kako bismo održavali ravnotežu tijela i uma, moramo redovno spavati. I naravno – putovati”, tvrdi psihologinja.

S druge strane, studije pokazuju da ako čovjek cijele godine radi i dani mu sliče jedan na drugi, a onda ode na more ili planinu na desetak dana, ne stigne se ni pošteno odmoriti ni istinski uživati.

“Dok se prvo dobro naspavate, godišnji je odmor već napola prošao pa već počinjete razmišljati o pakiranju i povratku”, zaključuje de Bloom.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More