Kosti bole -biće kiše

• Iako su među najugroženijima osobe srednjih godina, posebno žene, meteoropatija pogađa sve starosne grupe
Tridesetih godina su tek retki znali za to, četrdesetak godina kasnije 15 odsto svetskog stanovništva prepoznalo je vremenske (ne)prilike kao uzrok svojih zdravstvenih problema, a današnja istraživanja tvrde da 30 odsto ljudske populacije čine meteoropate.
Iako meteoropatija ne ulazi u službeni deo medicine, još je Hipokrat naglašavao da vreme utiče na ljudsko zdravlje. Upozoravao je da se nepredvidljive ćudi vremena posebno moraju čuvati hronični bolesnici.
Dr Angeliko Brugnoli sa Instituta klimatološke medicine na milanskom univerzitetu meteoropatiju definiše kao grupu simptoma i reakcija koje se manifestuju kada dođe do promena jednog ili više meteoroloških faktora. Pod meteorološkim faktorima podrazumevamo temperaturu i vlažnost vazduha, vetar, atmosferski pritisak, kišu, grmljavinu…
Iako su među najugroženijima osobe srednjih godina, posebno žene, meteoropatija pogađa sve starosne grupe, od male dece do starijih osoba. Obično 24 do 48 sati pre same promene vremena kod osetljivih ljudi, javljaju se simptomi kojima opisujemo meteoropatiju. Najčešće je to depresivno stanje, glavobolja, vrtoglavica, fizička slabost, hipertenzija, povećana osetljivost na bol u zglobovima i mišićima i pogoršano stanje bolesnih organa. Takođe, tu su hirovite promene raspoloženja, iritira vas sve, razdražljivi ste, srce pojačano lupa…
Ovakvo stanje traje dan ili dva. S poboljšanjem vremenskih prilika smanjuju se simptomi, ali vraćaju se s novom promenom vremena.
Lekari se slažu da nije dobro preterivati s lekovima i da ih ne valja uzimati bez stručnog nadzora. Dr Angeliko Brugnoli, prvenstveno misleći na ljude koji pate od alergija, savetuje uzimanje antialergijskih lekova i sedativa na biljnoj bazi i to dan uoči klimatskih promena.
Još jedan od načina prevencije je boravak u dobro osvetljenim prostorijama, ako je nužno ostati kod kuće. Uvek je bolji savet boraviti na otvorenom, mnogo se kretati i unositi u organizam dovoljno vitamina i odevati se u skladu sa spoljnim prilikama.
Jedna od preporuka je i izbegavanje alkoholnih pića, koja povećavaju toplinu tela i gubitak tečnosti.
Dobro će doći i korišćenje jonizatora vazduha koji stvara negativno nabijene jone. Naime, negativni joni dobro deluju na astmu, bronhitis i alergije, na povišeni krvni pritsak i psihu uopšte.