Kragujevac: Opasnost od eksplozija, potraga za nestalima

Dva lica koja su sinoć prevezena iz kragujevačkog Kliničkog centra na Vojnomedicinsku akademiju, sa specifičnim povredama, u stabilnom su stanju, orijentisani i komunikativni i pod stalnim nadzorom lekara. Ostali povređeni koji se nalaze u Kliničkom centru u Kragujevcu su takođe u stabilnom stanju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Zoran Đorđević u poseti povređenim radnicima

Ministar odbrane Zoran Đorđević formirao je komisiju radi utvrđivanja okolnosti nastanka vanrednog događaja i odgovornosti. Predsednik komisije je brigadni general Mile Jelić, načelnik Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse, a u komisiji su stručnjaci za problematiku municije, naoružanja i eksplozivnih sredstava iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i Vojnotehničkog instituta.

Takođe, ministar odbrane naložio je vanredni inspekcijski nadzor koji sprovodi Inspektorat odbrane.

Đorđević je noćas rekao da su 74 zaposlena, koji su se posle eksplozije sklonili u poseban objekat zavoda, bezbedno evakuisana.

„Svi radnici, koji su bili pozicionirani iznad objekta u kojem se dogodila vanredna situacija, njih 74, sada su na sigurnom, u svojim kućama. Svi su zdravi i nijedan nije ozleđen u ovom vanrednom događaju. Mi ćemo ujutru nastaviti sa potragom za tim nestalim licima“, rekao je Đorđević.

​U TRZ je juče po podne došlo do požara i eksplozije, u kojima je jedna osoba poginula, a tri nestale. U eksploziji koja je odjeknula tokom gašenja požara povređeno je 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a.

Grupa od 74 radnika se posle eksplozije sklonila u poseban objekat zavoda, gde su se nalazili sve do evakuacije. Oni su bili odsečeni jer se do njih nije moglo doći zbog teškog terena i opasnosti od novih eksplozija.

Pukovnik Mihailo Zogović iz Uprave za odnose sa javnošću izjavio je ranije da zonu eksplozije nadleću četiri drona i da je u toj potrazi upotrebljeno jedno robot-vozilo.

​Prema rečima Zogovića, 25 hospitalizovanih pripadnika Ministarstva odbrane i MUP-a su dobro i van životne opasnosti, a dva pripadnika su prebačena na VMA, što je bila zajednička procena lekara tih dvaju zdravstvenih centara.

Požar je lokalizovan oko 17 sati, a gasilo ga je 40 vatrogasaca, pripadnika vojske i zaposlenih Tehničko-remontnog zavoda.

Ministar Đorđević je, međutim, posle toga upozorio da opasnost od eksplozije još nije prošla, da postoji opasnost od novih požara, kao i da je mesto nesreće i dalje nebezbedno.

Đorđević je naveo da je eksplodirao magacin sa tromblonskim minama i drugim jakim eksplozivnim i ubojitim sredstvima, koja su bila predviđena za rasklapanje i uništenje.

 

Izvor: Tanjug