„Krajinskom berbom“ u Rogljevačkim pivnicama označen početak ovogodišnje berbe grožđa

„Krajinskom berbom“ u Rogljevačkim pivnicama označen početak ovogodišnje berbe grožđa 1fotografije sa "Krajinske berbe" autor: projekat EU za tebe za kulturno nasleđe i turizam

„Od svih poslova, u toku godine nijedan se, naravno, ne obavlja sa više volje i u boljem raspoloženju. Raspoloženje i veselje naroda iskazuje se pesmom, klicanjem i grajom.

Sve ulice i putevi puni su praznih i natovarenih kola, čije kloparanje se čuje do duboko u noć, a započinje u sam cik zore“ opisao je berbu grožđa još početkom 19. veka apotekar, vinogadar, vinski trgovac i pisac knjige „Istorija Srema i Petrovaradina“ Franc Šams.

U prošlosti je berba grožđa kao završnica jednogodišnjeg rada u vinogradu i poslednja faza u stvaranju sirovine za nastanak božanskog pića, imala mnogo naglašeniju svečarsku, prazničnu dimenziju, kao uostalom i svaki drugi posao kada se privodi kraju, nego što je to slučaj danas.

U Negotinskoj krajini, u čuvenim pivnicama Rajačkim i Rogljevačkim, polako, ali sigurno početku berbe grožđa vraćaju taj svečarski karakter. Tradiciju stavljaju u funkciju turizma, pa su dva vikenda zaredom prvo Rajačke, a potom i Rogljevačke pivnice bilo mesto slatkog grođža, dobrog vina i veselog raspoloženja.

Tiskao se narod uskim uličicama Rogljevačkih pivnica. U selu vina bili su meštani Rogljeva, ali i komšije iz ostalih vinogradarskih sela, pa i turista. Tradicionalnu manifestaciju „Krajinska berba“ započeli su u vinogradu, ubravši prve zrele grozdove, a posle je krenulo sve po redu. Između ostalog i muljanje zrelog grožđa bosim nogama devojaka, kao što se radilo u stara vremena.

Naselja u kojima ne stanuju ljudi, već vino, kao što su Rogljevačke pivnice, okruženje su u kojoj svaka manifestacija, a naročito ona posvećena grođžu i vinu, ima posebnu draž. Brojni posetiocu ovogodišnje „Krajinske berbe“ uživali su u domaćim sortama vina, koja su bila izložena na štandovima ispred pivnica. Naočito u autohtonim sortama Negotinske krajine – bagrini i crnoj tamjaniki.

-Festival koji smo prošli vikend doživeli u Rajačkim pivnicama i ovaj u Rogljevu pokazuju da su festivali ovog karaktera neophodni. Oni promovišu ovaj kraj, šalju lepu sliku u svet i iskreno se nadam da će ovakvih događaja biti što više – kazao je vođa projekta “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ i prestavnik GIZ-a Tomislav Knežević.

„Krajinskom berbom“ u Rogljevačkim pivnicama označen početak ovogodišnje berbe grožđa 2fotografije sa „Krajinske berbe“ autor: projekat EU za tebe za kulturno nasleđe i turizam„Krajinskom berbom“ u Rogljevačkim pivnicama označen početak ovogodišnje berbe grožđa 3fotografije sa „Krajinske berbe“ autor: projekat EU za tebe za kulturno nasleđe i turizam„Krajinskom berbom“ u Rogljevačkim pivnicama označen početak ovogodišnje berbe grožđa 4fotografije sa „Krajinske berbe“ autor: projekat EU za tebe za kulturno nasleđe i turizam

– Veoma je bitno da uz proizvodnju vina ide i vinski turizam, koji je dodatan prihod za proizvođače. Spoj proizvodnje i vinskog i seoskog turizma je ovde očigledan – ocenio je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević.

Projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ ima za cilj da očuva nasleđe i razvije turizam u Istočnoj Srbiji. Stoga je podrškom „Krajinske berbe“ objedinio oba cilja – podstakavši da se narodni običaji sačuvaju, ali i budu primamljivi za posetioce iz cele zemlje i sveta.

„Krajinsku berbu“ koja čuva običaje, upotpunio je zabavni program u kome su nastupila su kulturno-umetnička društva iz istočne Srbije i ansambli tradicionalne muzike, izabrane su najlepša i najvrednija beračica, a zvaničan program završio se koncertom Bilje Krstić i Bistrik benda.

Organizator „Krajinske berbe“ je udruženje „Rogljevačke pivnice“ koje je uz pomoć i pokroviteljstvo Ministartsva Turizma, Opštine Negotin i TOO Negotin i podršku projekta „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“ realizovalo čitav događaj.

Original Article