Kruži novi snimak „čudovišta iz Loh Nesa“, izgleda da je na snimku igračka

Kruži novi snimak "čudovišta iz Loh Nesa", izgleda da je na snimku igračka 1Foto: printscreen YouTube/Richard Outdoors

Čudovište iz Loh Nesa, jezera u planinama Škotske, možda je samo proizvod bujne mašte ili obmane, ali više od stotinu godina fascinira ljude i postiče one posebno zanesene da pokušaju da ga pronađu, snime i dokažu njegovo postojanje.

Poslednjih dana pojavio se novi snimak na kome je navodno uhvaćeno mitsko čudovište, odmilja nazvano Nesie, 87 godina nakon prve njegove fotografije, ali kao i ta fotografija iz 1934. godine, izgleda da je i nov snimak – montaža, prenosi Index.hr.

Naime, 54-godišnji Britanac Ričard Mavor, koji vodi YouTube kanal o kampovanju i drugim aktivnostima u prirodi nazvan Richard Outdoors, boravio je na Loh Nesu u sklopu dobrotvornog izazova vožnje kanuom za Alzheimer’s Society. Svoje kamovanje i plovidbu jezerom snimao je dronom.

Ričard Mavor tvrdi da je slučajno dronom uhvatio snimak Nesie pod vodom

Kako prenosi Index, dok je pregledavao snimke napravljene dronom kamerom koja snima u 4K-rezoluciji, Mavor tvrdi da je neposredno ispod površine jezera, odmah uz obalu, ugledao nešto čudno – objekt u vodi koji izgleda upravo kao mitska Nesie, biće izduženog vrata, male glave, krupnog trupa, s jednom ili više grba koje vire iz vode, dugog repa i kratkih udova nalik na peraje.

Ukratko, kao neka vrsta pleziosaura, davno izumrlog morskog dinosaura.

„Morao sam premotati snimak nekoliko puta i od tada sam je nekoliko puta gledao. Ne znam o čemu se radi, ali zasigurno ima isti oblik kao i prethodna viđenja Nesie. Što ga više gledam, mislim -opa! Zaista nije bilo ničega na tom području što bi moglo biti… Nije bilo naplavljenog drva ili ničeg sličnog, pa ko zna“, ispričao je Mavor za portal Daily Record.

“Upravo smo se bili parkirali i mislio sam da ću dobiti lepe snimke na plaži za svoj YouTube kanal“, dodao je.

Snimak je brzo postao viralan, a mnogi su na društvenim mrežama potvrdili da je snimak ultimativni dokaz da Nesie zaista postoji i obitava u škotskom jezeru, gde je „lovci“ na mitska bića traže već godinama.

Stiv Feltam: Snimak je umnožen

Ipak, nije trebalo dugo da prođe proći da dublja analiza razotkrije i ovaj navodni dokaz. Internetski istraživač navodnih paranormalnih pojava Stiv Feltam, koji vodi YouTube kanal ParaBreakdown, rekao je za portal Lad Bible da mu je snimak poslat i da su ga on i tim stručnjaka za digitalnu forenziku analizirali i ubrzo došli do zanimljivog zaključka.

Naime, shvatili su da je Nesie sa snimke najvjerojatnije obična plastična igračka pleziosaura.

„Obmana. Nema sumnje. Očekivao bih priznanje (od Mavora) u stilu: ‘Pošteno ste me uhvatili, bilo je to samo za šalu, bilo je u dobrotvorne svrhe itd.’ Proveo sam mnoge sate kao putnik u microlite-letelici, leteći nisko iznad jezera, pokušavajući da uočim siluetu u tamnim vodama, a te stvari se jednostavno ne pojavljuju tako jasno“, zaključio je Felham – koji, zanimljivo, i sam vjeruje u paranormalne pojave, odnosno tajna bića poput Jetija ili Nesie, ali smatra da je 99.9 % snimaka paranormalnog koje se pojave na internetu ili rezultat bujne mašte ili svesne prevare.

Feltham je onda objasnio kako je snimak, po njegovom mišljenju, montirana: „Čini se da je Mavor duplicirao dio filma. Našli smo savršeno podudaranje (delova snimka). Mavor je zapravo umnožio nekoliko kadrova snimka kako bi ih iskoristio na drugom mestu u svom videu, dajući nam savršeni snimak ‘pre i poslije’.“

Original Article