Krvna slika – analiza WBC u krvi

Broj belih krvnih zrnaca (WBC) se rutinski meri kada se radi bilo koji test krvi. Bela krvna zrnca se zovu i leukociti i čine važan deo imunog sistema. Ove ćelije napadaju bakterije i ostale mikrobe koji izazivaju infekcije i upalu. Bela krvna zrnca se mogu podeliti u pet glavnih tipova: neutrofili, limfociti, monociti, eozinofili i bazofili.

WBC analiza krvi obično pokazuje povišen broj belih krvnih zrnaca ako se vaše telo bori sa nekom infekcijom ili ako imate neko inflamatorno oboljenje. U trudnoći se takođe često javlja blago povišen broj belih krvnih zrnaca. Stres, pušenje i alergije takođe mogu izazvati  povišen WBC. Lekari obično proveravaju da li je prisutan povišen WBC u krvi ako sumnjaju na neku autoimunu bolest, oboljenje krvi ili neki problem sa imunim sistemom.

Povišen broj belih krvnih zrnaca ne izaziva nikakve očigledne i specifične simptome. Povećan broj WBC može biti propraćen simptomima virusne infekcije ili alergijske reakcije (umor, curenje iz nosa, kašalj, problemi sa varenjem). Postoje i oboljenja koja izazivaju drastično nizak broj belih krvnih zrnaca.

U ovom članku ćemo se pozabaviti različitim uzrocima povišenog broja belih krvnih zrnaca. U većini slučajeva, WBC u krvi se normalizuje kada se izleči oboljenje koje ga je izazvalo. Međutim, postoje i neki prirodni načini koji će vam pomoći da snizite broj belih krvnih zrnaca.

wbc u krvi analiza

WBC normalni rezultati

Mada bela krvna zrnca čine samo jedan posto od ukupnog volumena krvi, ona igraju vitalnu ulogu kada je reč o zdravlju našeg organizma. Koštana srž neprestano stvara bela krvna zrnca u slučaju da se u organizmu nađu bakterije, viruse ili gljivice koje bi mogle izazvati neku infekciju.

Referentne vrednosti za WBC u krvi variraju u zavisnosti od starosne dobi.

 • Bebe stare dve nedelje: 5,0 do 20,0 x 109 po litru
 • Odrasli: 4,5 do 11,0 x 109 po litru
 • Trudnice: 5,8 do 13,2 x 109 po litru

Moguće je da se ove referentne vrednosti razlikuju od laboratorije do laboratorije.

Ukupan broj belih krvnih zrnaca čine pet različitih tipova ovih ćelija. Te ćelije su:

 • Neutrofili: ova bela krvna zrnca uništavaju bakterije i gljivice i one su prva linija odbrane organizma od takvih infekcija.
 • Limfociti: brane organizam od virusa i bakterija tako što štite antitela.
 • Monociti: uništavaju bakterije koje napadaju krv.
 • Eozinofili: uništavaju parazite i kancerogene ćelije.
 • Bazofili: luče histamin i reaguju na alergene.

Šta se smatra povišenim brojem belih krvnih zrnaca?

Povišen broj belih krvnih zrnaca je stanje kad ukupan broj WBC prelazi 11.0 x 10po litru krvi.

Tako se može postaviti dijagnoza oboljenja koje je izazvalo porast tog broja. Uz to se obično radi i test koji pokazuje broj svih glavnih tipova belih krvnih zrnaca. Abnormalan nivo različitih vrsta belih krvnih zrnaca je svaki koji izlazi iz sledećih referentnih vrednosti:

 • Neutrofili: 2,5 do 7,5 x 109 po litru
 • Limfociti: 1,5 do 3,5 x 109 po litru
 • Monociti: 0,2 do 0,8 x 109 po litru
 • Eozinofili: 0,04 do 0,4 x 109 po litru
 • Bazofili: 0,01 do 0,1 x 109 po litru

Povišen broj belih krvnih zrnaca – uzrok

Povišen broj belih krvnih zrnaca se zove leukocitoza. To obično znači da je organizam pod nekom vrstom stresa. Tu se misli na sve vrste infekcija, upala, povreda, alergijskih reakcija i emotivnog stresa.

Neka oboljenja koja obično dovode do povišenog broja WBC su:

 • obična prehlada ili grip, izazvani virusnim infekcijama
 • bakterijske infekcije izazvane streptokokom ili stafilokokom (celulitis, streptokokne infekcije grla, bakterijska pneumonija)
 • astma ili alergije, koje izazivaju inflamatorni odgovor organizma
 • leukemija
 • nuspojave nekih kortikosteroidnih lekova
 • trudnoća i porođaj

Simptomi povišenog broja belih krvnih zrnaca

Simptomi i znaci povišenog broja WBC u krvi su obično povezani sa infekcijom. Najčešći simptomi su:

 • bolovi u čitavom telu
 • glavobolje
 • znaci upale oko zglobova
 • povišena temperatura
 • groznica
 • kašalj i iskašljavanje zelenog ili žućkastog šlajma

Ponekad blago povišen WBC ne izaziva nikakve simptome. U tom slučaju, lekar će vas uputiti na detaljnije testove krvi kako bi se utvrdio uzrok.

Obično se proverava ima li leukocita u mokraći ili stolici kako bi se dijagnostikovali probavni poremećaji i infekcije urinarnog trakta.


Mogući uzroci povišenog broja WBC

Da pogledamo malo bolje šta sve može izazvati povišen broj belih krvnih zrnaca.

Virusne i bakterijske infekcije

Najčešći uzrok povišenog broja belih krvnih zrnaca je to što se naš imuni sistem bori sa nekom infekcijom. Prisustvo virusa ili bakterija u organizmu šalje signal da je potrebno da telo mora da stvori više belih krvnih zrnaca kako bi ona uništila patogene mirkoorganizme.

Povišen broj limfocita se uglavnom javlja kod gotovo svih virusnih i bakterijskih infekcija.Kod gljivičnih infekcija je uglavnom povišen broj neutrofila. Ako imate, na primer, kandidijazu, gotovo sigurno ćete imati i povišen broj WBC.


Inflamatorna oboljenja

Testovi krvi se rade kako bi se utvrdilo koliko je neko inflamatorno oboljenje intenzivno. To se lako vidi po tome koliko je povišen broj belih krvnih zrnaca.

Upale izazvane opekotinama izazivaju leukocitozu. Dok se rana zaceljuje, telo oslobađa više WBC kako bi se oni izborili sa upalom. Ponekad se ovo stanje zove i leukocitoza sa skretanjem ulevo. To znači da je u krvi prisutan velih broj nezrelih belih krvnih zrnaca. To se dešava kada koštana srž stvara više belih krvnih zrnaca i oslobađa ih u krvotok pre nego što te ćelije dovoljno sazru da bi mogla da se izbore sa infekcijom ili upalom.

Povišen broj belih krvnih zrnaca pomaže lekarima da utvrde stepen koronarne arterijske bolesti ili infarkta.Na primer, dokazano je da je prisutna direktna veza između broja WBC i ishoda kardiovaskularnih oboljenja. Smatra se da su faktori rizika za ovakve probleme sedentarni način života (manjak fizičke aktivnosti), visok nivo holesterola i genetika. Takođe, i povišen broj WBC predstavlja faktor rizika za šlog i koronarnu arterijsku bolest.


Reumatski artritis

Reumatski artritis je još jedno inflamatorno oboljenje koje izaziva povišen broj belih krvnih zrnaca.

Otok i upala lako dovode do povećanog broja WBC. Kod osoba sa povišenim brojem leukocita, simptomi artritisa su intenzivniji. Još jedan faktor koji može dovesti do povišenog broja belih krvnih zrnaca jeste upotreba kortikosteroida (lekova koji ublažavaju upalu).

Postoji mnogo načina da na prirodan način ublažite simptome artritisa. Jedite više hrane koja sadrži omega-3 masne kiseline ili uzimajte suplemente i jedite više voća i povrća, jer oni sadrže dosta antioksidanasa koji ublažavaju upale.


Alergije

Povišen broj belih krvnih zrnaca može ukazivati i na alergijsku reakciju. Alergije su prekomeran odgovor imunog sistema na supstance koje su obično bezopasne.

Alergije mogu izazvati curenje iz nosa, koprivnjaču, kijanje i oticanje nekih delova tela. One često dovode i do povećanog broja eozinofila (vrste belih krvnih zrnaca). Ako radite testove na različite alergije, lekar će vas verovatno uputiti i na običan test krvi kako bi proverio da li je prisutan i povećan broj leukocita.

Najbolji način da ublažite simptome alergije je upotreba antihistaminika. Oni mogu ublažiti oticanje i curenje iz nosa. Neka esencijalna ulja imaju antialergijska svojstva i pomažu u pročišćavanju sinusa, ublažavanju upale i umirivanju svraba na koži.


Problemi u funkcionisanju imunog sistema

U pojedinim slučajevima, poremećaji u funkcionisanju imunog sistema mogu dovesti do blagog porasta broja belih krvnih zrnaca.

U takve poremećaje spadaju i alergijske reakcije. Enciklopedija Britanika navodi da su ostali problemi sa imunom sistemom koji dovode do povećanog broja WBC i stečena imunodeficijencija, autoimune bolesti, mononukleoza i Didžordžova anomalija.


Emotivan i fizički stres

Emotivan i fizički stres može izazvati inflamatorni odgovor organizma, što izaziva visok WBC u krvi, pogotovo neutrofila.

Utvrđeno je da postoji direktna veza između povećanog broja leukocita i stresa na poslu. Povišen broj neutrofila je takođe povezan sa visokim holesterolom i umorom. Posledica je hronična, blaga upala.

Mnoga naučna istraživanja su pokazala da postoji i veza između povišenog broja leukocita i ateroskleroze, nakupljanja plaka na zidovima atrerija. Povišen broj WBC može povećati rizik od šloga i srčanog udara.

Pronađite adekvatan način da ublažite stres kako biste smanjili rizik od sčranih oboljenja.


Gastrintestinalni problemi

Neki problemi sa probavnim traktom mogu izazvati upalu i povišen broj WBC.Na primer, bakterijske infekcije gastrointestinalnih organa mogu izazvati povećan broj belih krvnih zrnaca. Clostridium difficile je bakterija koja izaziva pojavu vodenaste stolice, jakih grčeva u stomaku i mučnine. Kada se zbog ovakve infekcije uradi test krvi, obično je prisutan veći broj WVC nego što je normalno.I upalne bolesti creva (Kronova bolest, ulcerozni kolitis) obično izazivaju povećan broj leukocita.


Pušenje

Ako pušite, moguće je da vam je broj leukocita hronično povišen.

Pušenje često izaziva povećan broj WBC. Pušenje izaziva značajno povećanje broja limfocita, monocita, neutrofila, eozinofila i bazofila u serumu. Ostavljanje cigareta obično dovodi do normalizacije broja belih krvnih zrnaca u roku od godinu dana.


Trudnoća

Normalan broj WBC u trudnoći je obično viši nego za druge ljude.

Tokom trudnoće se volumen krvi povećava za oko litar i po. To dalje utiče na crvena i bela krvna zrnca, pogotovo na neutrofile. Tokom trećeg trimestra, normalan broj belih krvniz zrnaca iznosi 13.2 x 10po litru krvi. Broj leukocita se vraća u normalu u roku od četiri nedelje nakon porođaja.


 Leukemija

Leukemija može rezultirati veoma visokim ili veoma niskim brojem belih krvnih zrnaca. Testovi krvi obično pokazuju i anomalije vezane za crvena krvna zrnca i prisustvo nedovoljno zrelih granulocita u krvi.


Ostali mogući uzroci povišenog broja belih krvnih zrnaca

Postoje još neki, znatno ređi uzroci prevelikog broja belih krvnih zrnaca u serumu.

Nuspojave nekih lekova

Povišen broj WBC može biti i nuspojava nekih lekova. Recimo, litijum koji se koristi za lečenje nekih psiholoških oboljenja može rezultirati povišenim brojem belih krvnih zrnaca. I neki kortikosteroidni lekovi mogu izazvati istu stvar.


Poremećaji i oboljenja koštane srži

Značajno povećan broj leukocita može ukazivati na neko oboljenje koštane srži. Tu spadaju i akutna i hronična leukemije. U pojedinim slučajevima, broj WBC raste na više od 100 x 109 po litri.


Primarna policitemija (policitemija vera)

Policitemija vera je genetsko oboljenje koje pogađa koštanu srž i može dovesti do prekomernog broja crvenih, ali i belih krvnih zrnaca.


Kako sniziti povišen broj belih krvnih zrnaca?

Povišen broj WBC obično nije razlog za brigu i broj leukocita se vraća u normalu čim infekcija prođe. Šta možete učiniti da biste snizili povišen broj belih krvnih zrnaca ako je on blago povišen?

Utvrdite i izlečite uzrok

Najčešći uzrok povišenog broja belih krvnih zrnaca jeste virusna ili bakterisjka infekcija. Evo i nekih prirodnih načina da se brže oporavite od takvih infekcija.

 • Pijte čaj od đumbira sa kurkumom. Ovakav čaj ima odlična antimikrobna i antiinflamatorna svojstva.
 • Svakodnevno pojedite po jednu kašiku prirodnog meda. Med ima antivirusna i antibakterijska svojstva i uspešno čisti grlo i gornje respiratorne puteve od infekcija.
 • Beli luk je prirodni antibiotik koji takođe rešava problem sa infekcijama pluća i jača imunitet.
 • Ubacite u ishranu više namirnica i biljaka koje imaju antiinflamatorna svojstva.
 • Ako imate problema sa srcem, poradite na snižavanju krvnog pritiska i holesterola.
 • Ojačajte imuni sistem lekovitim biljem i suplementima (po potrebi).

Smanjite stres

Pošto fizički i psihički stres lako mogu izazvati povišen broj WBC, veoma je važno da pronađete adekvatan način ublažavanja stresa.

Na primer, mnoga esencijalna ulja deluju umirujuće i mogu ublažiti stres. Esencijalna ulja bergamota, limuna, lavande i divlje narandže uspešno umiruju nervozu. Meditacija, joga i slične tehnike ublažavanja stresa vam takođe mogu mnogo pomoći.


Prestanite da pušite

Ostavljanje ovog runog poroka je najbolja stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje. Tako ćete smanjiti rizik od mnogobrojnih oboljenja. Kada ostavite cigarete, cirkulacija će vam se znatno poboljšati, srce i pluća će vam funkcionisati mnogo bolje i smanjuje se rizik od šloga.


Omega-3 suplementi za ublažavanje upale

Suplementi ribljeg ulja i omega-3 masnih kiselina su najbolji način da ublažite upalu. Suplementi omega-3 masnih kiselina su sjajan način da snizite broj WBC, jer oni sprečavaju pojavu mnoštva inflamatornih oboljenja.

Omega-3 masne kiseline pomažu u lečenju autoimunih oboljenja i inflamatornih procesa. Neka od oboljenja kod kojih omega-3 masne kiseline mogu pomoći su

 • koronarna arterijska bolest
 • povišen pritisak
 • Kronova bolest
 • ulcerozni kolitis
 • rani znakovi starenja
 • psorijaza
 • lupus
 • reumatski artritis
 • fizički efekti stresa

Ako koristite suplemente omega-3 masnih kiselina, veoma je važno da proverite da li sadrže DHA i EPA – masne kiseline dugog lanca, koje su veoma zdrave.


Vitamin C

Vitamin C je veoma važan antioksidans bez kog naš imuni sistem ne može normalno da funkcioniše. Zdrav imuni sistem može da se izbori sa mnogim infekcijama i spreči prekomerno stvaranje belih krvnih zrnaca.

Jedno ispitivanje na državnom univerzitetu u Oregonu je istraživalo efekat vitamina C na imuni sistem. Pokazalo se da vitamin C

 • smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i inflamatornog odgovora organizma
 • pomaže u u bržem oporavku od infekcija
 • povećava bioraspoloživost gvožđa, i tako održava krv zdravom

Vitamin C poboljšava i efikasnost belih krvnih zrnaca u borbi protiv infekcija.


Antiinflamatorna ishrana i mediteranska dijeta za snižavanje broja WBC

Inflamatorni odgovor organizma možete ublažiti tako što ćete početi da držite mediteransku dijetu.

Mediteranska ishrana je bogata ribom, integralnim žitaricama, zelenim povrćem i maslinovim uljem. Mnogobrojna naučna ispitivanja su pokazala da ljudi koji drže ovu dijetu imaju značajno manji rizik od inflamatornih oboljenja. U poređenju sa osobama koje se ne hrane na ovaj način, ljudi koji drže mediteransku dijetu obično imaju manji broj leukocita i drugih inflamatornih markera.