Kukuruz prijatelj zdravlja

Kukuruz, kao namirnica dostupna tokom cele godine, mogla bi se ubrojati u sastavni deo svakog zdravog menia. Dobar je izvor mnogih nutritijenata kao što je tiamin-vitamin B1, vitamina B5, dietetskih vlakana, folne kiseline i mangana.

Ne sadrži suvišne kalorije, u svežem klipu kukuruza ima 80 do 100 kcal. Iako obiluje ugljenim hidratima, siromašan je mastima pa predstavlja dobar izvor brzo raspoložive energije. Masti koje prevladavaju u kukuruzu su višestruko i jednostruko nezasićene.

Prijatelj kardiovaskularnog sistema

Zbog velikog sadržaja dietetskih vlakana snižava nivo holesterola u krvi, ali njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje kardiovaskularnog sistema leži i u značajnom sadržaju vitamina B grupe koji snižavaju nivo homocistina u krvi. Homocistin direktno oštećuje krvne sudove pa snižavanjem koncentracije ovih opasnih molekula snižava rizik od srčanog i moždanog udara, ili oboljenja perifernih krvnih sudova.

Prijatelj organa za varenje

Zbog velikog sadržaja biljnih vlakana uređuje stolicu, treba ga jesti kao preventivu aka debelog creva, pomaže i kod oboljenja želutca tj. smanjuje gorušicu, pomaže kod gastritisa i čira na želutcu.

Poboljšajte memoriju

Kukuruz je dobar izvor tiamina-vitamin B1, jednim kukuruzom se zadovolji 24% od ukupnih dnevnih potreba. Vitamin je sastavni deo enzimskih reakcija vezanih za stvaanje energije a takođe igra važnu ulogu u kognitivnim funkcijama mozga jer je potreban u sintzi acetilholina, koji pretstavlja neurotransmitera neohodnog za memoriju. Nedostatak acetilholina je vezan za bolesti koji se javljaju sa starenjem kao što su senilnost i Alchajmerova bolest.

Energetski korisna namirnica

Kukuruz je pored vitamina B1 dobar izvor vitamina B5, koji je neophodan u metabolizmu ugljenih-hidrata, proteina i lipida. B5 vitamin je izuzetno koristan kada ste pod stresom kao podrška funkcije adrenalnih žlezda.

Smanjuje rizik od raka pluća

Konzumiranjem hrane bogate beta-kriptoksantina – crveno narandzastog karotenoida koga ima u velikim količinama u kukuruzu, bundevi, crvenim paprikama, narandzama i breskvama značajno smanjuje rizik od oboljevanja od raka pluća. Jedna od studija je pokazala da unošenjem ovakve hrane se kod nepušača smanjuje rikzik za 27%, dok kod pušača 37% u odnosu na pušače koji retko unose hranu bogatu ovin sastojkom.

Za razliku od drugog povrća koje termičkom obradom gube jedan deo nutritienata, kuvanjem ili pečenjem kukuruza delimično se uništava samo vitamin C, ali se oslobađaju molekuli sa antioksidativnom aktivnošću što povećava njegove zaštitničke moći. Tokom kuvanja se oslobađa ferulička kiselina, fito materija koja se nalazi samo u nekom voću i povrću, koja ima snažno antioksidativno delovanje, pa joj se pripisuju antikarcinogena svojstva.

Da sve ne bude ipak tako idilično kukuruz ima i svoju manu a to je da se nalazi u vrhu liste namirnica koje mogu izazvati alergiju, ukoliko se alergija na kukuruz pojavi treba ga potpuno izbaciti iz ishrane.