Kupci više veruju influenserima nego brendovima

Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company

Čista marketinška komunikacija o odličnom proizvodu i sjajno korisničko iskustvo nije više samo po sebi dovoljno. Danas je potrebno da verujemo da je taj brend koji biramo ujedno i društveno odgovoran i da živi vrednosti koje mi posedujemo.

Foto: Pixabay/Rawpixel

Istraživanje koje je urađeno u osam zemalja i 25.000 ispitanika (2019 Edelman Trust Barometer Special Report: In Brands We Trust?), pokazuje da je za 81 odsto korisnika poverenje u brend, vrednosti i društvena odgovornost brenda jedan od odlučujućih faktora prilikom kupovine. Samo kvalitet (85 odsto), praktičnost (84 odsto), vrednost (84 odsto) i sastojci (82 odsto) rangirani su više.

Da samo uverenje nije dovoljno, nego i konkretna akcija, saglasno je 53 odsto ispitanika – svaki brend ima odgovornost da se uključi u bar jedan društveni problem, koji nema veze sa njegovim direktnim biznisom, prenosi Kliping.rs.

Međutim, većina brendova je pala na testu poverenja: svaki treći ispitanik kupuje i koristi brend kojem ne veruje. Samo 21 odsto ispitanika zna iz ličnog iskustva da brend koji koriste brine o najboljem interesu društva, dok 56 odsto korisnika smatra da, i kada govore o izazovima u društvu, brend to radi zbog ostvarivanja još većeg profita. Čak 67 odsto ispitanih smatra da će ih dobra reputacija proizvoda naterati da kupe isti, međutim, ukoliko ne poveruju brendu koji stoji iza proizvoda, prestaće sa daljom kupovinom.

Istraživanje je pokazalo da i pouzdanje u reč reklame i oglašavanja opada:

  • 41 odsto korisnika ne veruje da je marketinška komunikacija brenda pouzdana i tačna;
  • 48 odsto koristi ad – block programe prilikom korišćenja interneta;
  • 47 odsto svesno menja svoje navike gledanje televizije kako bi manje reklama videli.

Moć infuensera je vrednija

Foto: Pixabay/

Jedan od glavnih alata za građenje poverenja je moć influensera. Jača poruka se prenosi kada neko drugi govori o brendu koji koristi.

  • 63 odsto više veruje mišljenju influensera kada govori o nekom brendu, nego samom brendu kada govori o sebi;
  • 58 odsto je kupilo proizvod u poslednjih šest meseci samo na osnovu preporuke influensera;
  • 40 odsto je počelo da veruje brendu nakon preporuke inflensera.

Sama popularnost influensera nije najbitniji faktor, već moć identifikacije i stepen sličnosti krajnjeg korisnika sa tim influenserom. Broj pratilaca nije odlučujući faktor: oko 30 odsto korisnika prati preporuke mega influensera, dok 70 odsto veruje više preporukama online poznanicima i prijateljima. S tim u vezi, vremenom je došlo i do kategorizacije influensera, na osnovu broja pratilaca: nano (od 1 do 10 hiljada), mikro (od 10 do 100.000), makro (od 100.000 do million pratilaca) i mega influenser (preko milion pratilaca).

Na osnovu svega navedenog možemo da zaključimo da brend mora da pređe iz davanja obećanja u akciju. Korisnici znaju da brend ima moć da utiče na promenu i ukazaće poverenje onim brendovima koji iskoriste tu moć. U toj igri jednu od vodećih uloga imaju za sada influenseri – njihovo poverenje nije kupljeno, nego je ukazano.

Original Article