Letnje infekcije: Nemojte sedeti u mokrom kupaćem!

Urinarne infekcije, koje uglavnom uzrokuje ešerihija koli, leti su učestalije. Glavni „krivci“, oskudno odevanje u klimatizovanim prostorijama, mokar kupaći kostim, mikroorganizmi iz bazena.

Kupanje u bazenima i vodama koje nisu proverene, kao i dugotrajno nošenje mokrih kupaćih kostima i oskudno oblačenje u klimatizovanim prostorijama, pogoduju razmnožavanju klica u urinarnom traktu. Zato su urinarne infekcije veoma česte tokom leta.

Ešerihija koli je uzročnik u gotovo 40 odsto urinarnih infekcija koje uglavnom pogađaju žene. Kada se ova bakterija nađe u urinarnom traktu, ubrzo se javljaju i tipični simtomi: učestalo i bolno mokrenje, zamućen ili urin sa sukrvicom i probadanje u donjem delu stomaka i krstima.

Infekcije urinarnog trakta obično nastaju od bakterija koje potiču iz debelog creva i koje se normalno nalaze na koži u predelu od anusa do vaginalnog otvora.

Neke infekcije kod žena izazvane su bakterijama koje potiču iz vagine i koje kolonizuju kožu oko otvora mokraćnog kanala.

U normalnim okolnostima, bakterije dospele u bešiku eliminišu se tokom mokrenja.

Međutim, sluznica nekih žena je podložna vezivanju bakterija, čemu doprinose i loše navike poput dugotrajnog nošenja mokrog kostima i laganije oblačenje u promenljivim klimatskim okolnostima.

Da bismo se zaštitili, važno je unositi dovoljno tečnosti, najbolje vode, od litar i po do dva dnevno.

Takođe, važno je i redovno pražnjenje mokraćne bešike u toku dana kako bi se skratilo vreme boravka bakterija u bešici i sprečilo njihovo umnožavanje.

Mokrenje se preporučuje i odmah nakon seksualnog odnosa, a vlažan kostim najbolje je promeniti odmah nakon kupanja.

Izvor: RTS
Foto: Pinterest
J.J.

(No Ratings Yet)

 Loading …