Levopront sirup protiv kašlja – upotreba, iskustva i cena

Levopront je sirup koji spada u supresante kašlja, a leči i druga slična zdravstvena stanja.

Levopront se koristi za lečenje, kontrolu, prevenciju i poboljšanje kašlja, ali se može koristiti i za još neka slična stanja.

Levopront poboljšava stanje pacijenta obavljanjem sledeće funkcije: eksercijom periferne akcije i suzbijanjem proizvodnje kašlja.

Levopront može izazvati i neke neželjene efekte. Lista koju ćemo navesti nije sveobuhvatna. Ovi neželjeni efekti su mogući, ali se ne javljaju uvek. Neki neželjeni efekti mogu biti retki, ali ozbiljni. Obratite se svom lekaru ako primetite neki od sledećih neželjenih efekata, posebno ako ne prolaze:

 • bol u glavi;
 • umor;
 • mučnina;
 • gorušica;
 • povraćanje;

Pre upotrebe levopronta obavestite svog lekara o vašoj trenutnoj listi lekova koje uzimate bez recepta (na primer: vitamina, biljnih suplemenata, itd.), potom o alergijama, prethodnim bolestima i o trenutnom zdravstvenom stanju (trudnoća, predstojeće hirurške intervencije, itd).

Neka zdravstvena stanja mogu vas učiniti više podložnim neželjenim efektima. Levopront uzimajte prema uputstvu lekara ili pratite uputstva koja su odštampana uz lek.

Doziranje je zasnovano na vašem stanju. Obavestite lekara ako se stanje poboljša ili pogorša. Lek bi trebalo da uzimate maksimalno 7 dana. Obavezno porazgovarajte sa lekarom ako lek dajete detetu koje ima manje od 2 godine ili ako ste trudni i planirate da ostanete trudni.

Ako istovremeno koristite druge lekove ili proizvode koje uzimate bez recepta, efekti levopronta se mogu promeniti. Ovo može povećati rizik od neželjenih efekata ili uzrokovati da lek ne deluje ispravno. Obavestite svog lekara o svim lekovima, vitaminima i biljnim suplementima koje koristite, tako da lekar može da pomogne.

Levopront može da stupi u interakciju sa sledećim lekovima i proizvodima:

 • sa alkoholom;
 • hipnoticima;
 • sedativnim antihistaminskim lekovima;

Preosetljivost na levopront sirup je kontraindikacija. Pored toga, levopront ne bi trebalo da se koristi ako zloupotrebljavate alkohol, imate alergijske reakcije, prekomerno mukozno pražnjenje, istoriju teške insuficijencije bubrega, ograničenu mukocilijarnu funkciju, teško oštećenje jetre.

Sastav levopront sirupa, izgled i rok trajanja

U 100 ml ovog sirupa nalazi se 600 mg levodropropizina. To je aktivna supstanca ovog leka. Od pomoćnih supstanci tu su: aroma trešnje, prečišćena voda, natrijum-hidroksid, limunska kiselina, propilparahidroksibenzoat i metilparahidroksibenzoat.

Sirup sadrži i saharozu. Kada je reč o saharozi, tu moramo zastati. Na jednu dozu leka, što podrazumeva 10 ml, dolazi 4g saharoze. Svi oni koji su intolerantni na određene oblike šećera, morali bi da se konsultuju sa svojim doktorom, pre nego što započnu terapiju levopront sirupom.

Propilparahidroksibenzoat i metilparahidroksibenziat umeju kod osetljivih osoba da izazivaju koprivnjaču, kontaktni dermatitis, pa čak i bronhospazme.

Srećom, levopront nema glutena u sebi, pa je bezbedan za sve osobe koje su alergične na njega ili koje imaju celijakiju.

Levopront sirup se nalazi u tamnoj staklenoj bočici i zatvoren je plastičnim čepom. Boca je obično veličine od 200 ml, a spakovana je u kartonskoj kutiji sa uputstvom i mericom za lakše doziranje sirupa.

Sam sirup je bistar.

Rok upotrebe ovog sirupa je dve godine, a pacijent bi trebalo da čuva bocu na temperaturi do 30 stepeni, posle otvaranja. Rok trajanja je odštampan na ambalaži sirupa i ne bi ga trebalo koristiti nakon isteka ovog roka.

Način upotrebe levopront sirupa

I ovaj sirup, kao i svaki drugi lek, morate uzimati po uputstvima vašeg lekara. Lekar bi trebalo da odredi doziranje, primenu i dužinu primene ovog leka. Vodite računa da ne prekidate terapiju pre roka koji je lekar odredio.

Ukoliko se dogodi da posle dve nedelje vaš kašalj ne prestaje, morate prekinuti terapiju i otići lekaru.

Pošto je sirup zatvoren posebnim zatvaračem, pre upotrebe morate otvoriti zatvarač na sledeći način: pritisnete ga na dole, a zatim odvrnete u suprotnom smeru od kretanja kazaljke na satu.

Deca koja nisu napunila dve godine ne bi smela da upotrebljavaju ovaj lek.

Deca koja su u uzrastu od 2 do 12 godina, uzimaju 1 mg sirupa po kg svoje telesne mase i to tri puta dnevno.

Preporučljivo je da deca koja teže od 10 do 20 kg  uzimaju 3 ml sirupa, tri puta na dan.

Ona deca koja imaju od 20 do 30 kg, uzimaju 5 ml sirupa, isto tri puta dnevno.

Mladi preko 12 godina i odrasli, uzimaju 10 ml levopronta na 6 sati, tri puta na dan.

Lek uzimajte sve dok kašalj ne bude prestao, odnosno onako kako lekar navede u preporuci.

Pažnja! Ukoliko vam se dogodi da zaboravite da uzmete svoju dozu leka, sledeću dozu uzmite odmah čim se setite. Ako je vreme za sledeću dozu blizu, onda nemojte uzimati propuštenu, već samo sledeću dozu. Nemojte ni slučajno da uzimate dvostruku dozu kako biste nadoknadili propuštenu.

Kada pacijent uzme znatno veću dozu od prepisane, može da se dogodi da dođe do bolova u stomaku ili do povraćanja. U takvim situacijama morate odmah otići lekaru.

Koja su moguća neželjena dejstva nakon primene levopront sirupa?

Levopront izaziva neželjene reakcije kod nekih ljudi, srećom ne tako često. Ponekad se dogodi mučnina, proliv, povraćanje, osip na koži ili čak lupanje srca. Najozbiljnije nuspojave su anafilaktički šok i koprivnjača.

Srećom, skoro sve nuspojave kratko traju i prestaju čim se prestane sa uzimanjem sirupa.

Navešćemo zabeležene neželjene efekte u medicinskoj praksi.

Kada su u pitanju psihijatrijski poremećaji, događali su se pospanost i uznemirenost.

Od imunoloških poremećaja su zabeležene anafiloidne i alergijske reakcije, angioedem, koprivnjača i oticanje očnih kapaka.

U oftamološkoj praksi su zabeležene proširene zenice ili midrijaza.

Neki pacijenti su prijavljivali ubrzan rad srca, aritmiju, nizak krvni pritisak i lupanje srca.

U respiratornom smislu, ponekad se umeju pojaviti otok tkiva respiratornog trakta i otežano disanje.

Ljudi sa osetljivijim gastrointestinalnim traktom imali su mučninu, proliv, povraćanje i bol u želucu. Mada se ponekad dešavalo i zapaljenje jetre zbog prestanka rada žuči.

Najčešći i najbrojniji poremećaji, primećeni su na dermatološkom nivou. Pacijenti su prijavljivali crvenilo na koži, koprivnjaču, osip, angioedem, svrab, aftozni stomatitis (zapaljenje sluzokože usta), epidermolizu i glositis (zapaljenje jezika).

Ponekad se dešavao i osećaj slabosti u nogama, kao i astenija (opšta slabost).

Neke majke koje doje, prijavljivale su povraćanje i pospanost, kao i smanjenje mišićnog tonusa kod bebe koja doji.

Posebno treba napomenuti da se levopront sirup ne sme uzimati ako dojite ili ako ste trudni, jer levopront može proći putem majčinog mleka u placentu.

Kada je u pitanju upravljanje vozilima ili bilo kakvo rukovanje mehanizacijom, ne zna se da li levopront sirup može imati neželjena dejstva, jer ova oblast nije ispitivana. Zna se da ponekad može izazvati pospanost, pa se preporučuje oprez.

Posebnu pažnju prilikom uzimanja levopront sirupa treba da obrate sledeći bolesnici i grupacije:

 • starije osobe;
 • osobe sa težim oštećenjima bubrega (kojima je klirens kreatina veći od 35 ml/min.);
 • osobe koje imaju bilo kakvo oštećenje jetre;
 • osobe koje u isto vreme uzimaju sedative.

Takođe, levopront sirup ne smeju uzimati pacijenti koji su alergični na levodropropizin ili neku drugu pomoćnu sastavnu supstancu. Svako ko ima prekomerno lučenje sluzi u plućima ili bronhoreju, ne sme uzimati ovaj sirup. Pacijenti kod kojih je teško odstraniti sluz iz pluća, ne bi smeli da se leče ovim lekom.

Svi lekovi protiv kašlja samo ublažavaju simptome, ali ne leče pravi uzrok kašlja. Zbog toga se ovaj lek uzima samo do onog trenutka dok lekari ne utvrde šta je uzrok vaše bolesti i dok vam ne prepišu bazičnu terapiju.

Postoje tri vrste lekova koji mogu da olakšaju kašalj uzrokovan prehladom ili bronhitisom. To su supresanti, ekspektoranti i masti koje se primenjuju na koži.

Supresanti rade svoj posao tako što blokiraju vaš refleks kašlja. Deksometorfan je najčešći sastojak ovih lekova. Ova vrsta lekova se ne koristi za lečenje produktivnog kašlja, tj. kašlja sa sluzi i ne može da vas oslobodi bolova.

Levodropropizin sastojak poseduje antialergijska svojstva i inhibira histaminski receptor. On smanjuje kašalj tako što reaguje sa aktivacijom stimulusa perifernih završetaka senzornih nerava i tako što vrši modulaciju neuropeptida koji su uključeni u refleks kašlja.

Mnogo uzročnika može da dovede do kašlja, ali je najčešći je onaj koji dolazi od prehlade. Kašljanje može trajati nekoliko dana ili čak nedelja, čak i kada nestanu drugi simptomi gripa ili prehlade.

Međutim, kašalj može da bude i znak nekog ozbiljnijeg oboljenja, pa se preporučuje odlazak lekaru. Nije uvek najpametnije rešenje kupiti sirup protiv kašlja ili supresant protiv kašlja. Na taj način možete zaustaviti izbacivanje sluzi i šlajma, a samim tim i čišćenje pluća.

Suv, neproduktivni kašalj je često rezultat alergija. Takav kašalj se još zove i nadražajni kašalj.

Ukoliko niste sigurni da li smete da uzimate levopront sirup (zbog preosetljivosti ili alergičnosti na sastojke), onda rešenje možete potražiti u biljnoj apoteci. Čajevi od đumbira, majčine dušice, žalfije, anisa, prilično pomažu.

Ako se ipak odlučite za levopront sirup, onda morate zatražiti lekarski recept, a cena mu je oko 500.00 dinara.