Liječnici tvrde da nedostatak ovog vitamina ugrožava mentalno zdravlje: Pazite na simptome

Autor: F.F

Nedostatak odgovarajuće količine hranjivih tvari i vitamina u tijelu može imati ozbiljne posljedice, kako fizičke tako i mentalne. Nedostatak bilo kojeg vitamina, kao što je vitamin B12, može dovesti do štetnih i trajnih simptoma poput mentalnih poremećaja, neplodnosti te oštećenja živaca, kako navodi Gloucestershire Live.

Vitamin B12 ključan je za niz tjelesnih funkcija, uključujući metabolizam, živčani sustav i zdravlje krvnih žila. Kada tijelo ne prima dovoljno ovog vitamina, to može rezultirati ozbiljnim problemima poput kroničnog umora, paranoje i zabluda.

Nedostatak B12 često je uzrokovan biološkim faktorima, kao što je anemija, ili prehrambenim navikama poput veganske ili biljne prehrane. Važno je prepoznati rane simptome ovog nedostatka kako bi se spriječile dugoročne posljedice.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX/ Ilustracija

Utječe na mentalno zdravlje

Za razliku od drugih nedostataka vitamina, nedostatak B12 često utječe na mentalno zdravlje i osobnost, što može dovesti do naglih ili postupnih promjena. Ovi simptomi uključuju paranoju koja zahtijeva hitno liječenje, a istraživanja pokazuju da su česti među starijim osobama, ali mogu se pojaviti u svim dobnim skupinama.

Jedan od najčešćih neuroloških simptoma nedostatka B12 je parestezija, koja uzrokuje osjećaj žarenja, bockanja ili svrbeža u različitim dijelovima tijela. Ovaj trnci obično proizlaze iz problema s protokom krvi, ali u slučaju nedostatka B12, oni su manifestacija problema u živčanom sustavu.

Ataksija je još jedan čest simptom, gdje dolazi do opadanja motoričkih sposobnosti i finijeg govora. Ako primijetite ove znakove bez drugih zdravstvenih problema, to može ukazivati na nedostatak B12.

Ljudi se ozbiljno razboljeli nakon konzumacije lubenice: ‘Taj tip osoba ih mora izbjegavati’

Pazite na ove simptome

Najzabrinjavajući simptom nedostatka B12 je delirij, koji se očituje padom viših kognitivnih funkcija zbog nedostatka B12 u mozgu. To može uključivati paranoidne misli, neorganizirane obrasce mišljenja ili halucinacije, što zahtijeva brzu medicinsku intervenciju.

Ostali fizički simptomi uključuju ubrzano disanje, glavobolje, lošu probavu, gubitak apetita, palpitacije, probleme s vidom, osjećaj slabosti ili umora, proljev, bolan ili crven jezik s čirevima u ustima te poteškoće s pamćenjem, razumijevanjem i prosuđivanjem.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom. Rano otkrivanje nedostatka B12 omogućuje brzo liječenje injekcijama, što može značajno poboljšati simptome i spriječiti daljnje komplikacije.

Foto: Pexels

Što konzumirati za B12?

Vitamin B12 se najčešće nalazi u namirnicama životinjskog porijekla. Evo nekoliko dobrih izvora vitamina B12: crveno meso, perad, riba, mliječni proizvodi, jaja, zobeno mlijeko.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More