Liječnik upozorava na grešku zbog koje su mnogi umorni: ‘Ovo ne smijete raditi kad se probudite’

Autor: F.F

Mnogi često čine uobičajenu pogrešku kad se probude, što može značajno utjecati na njihov preostali dio dana, a stručnjaci ističu kako ova greška čini da od jutra budemo – umorni. Iako je općenito poznato da kvalitetan san uključuje izbjegavanje teške hrane, alkohola, upotrebe mobilnih telefona i gledanja televizije u spavaćoj sobi, često se zanemaruje još jedan ključni faktor.

Psihijatar dr. Chester Wu upozorava na čestu grešku koju većina ljudi čini. Wu naglašava: “Ležanje u krevetu predstavlja ozbiljnu prepreku za dobar san.” On dodaje da osobno nikada ne ostaje ležati u krevetu, osim ako se radi o aktivnostima vezanim uz san ili intimnost, prenosi HuffPost.

Ova tvrdnja podržana je i od strane neuroznanstvenice Chelsea Rorscheib, koja objašnjava da ustajanje iz kreveta odmah nakon buđenja pomaže mozgu shvatiti da je spavaća soba rezervirana isključivo za odmor, potičući time kvalitetan san.

Foto: Pexels

Mnogi to rade

“Čim se probudim, ustanem iz kreveta. Tako moj mozak shvati da je spavaća soba samo mjesto za odmor, što potiče kvalitetan san. Ležanje u krevetu nakon što se probudite samo otežava cijelu situaciju”, otkriva.

Znanstvenici se pribojavaju ‘zombi virusa’ s Arktika: ‘Postoji stvarni rizik od pandemije’

Stručnjakinja za spavanje, Carleara Weiss, nadopunjuje ovo objašnjenje naglašavajući nedostatke ležanja u krevetu nakon buđenja. Weiss ističe važnost redovitog vremena buđenja, jer to pomaže biološkom satu da regulira fiziološke funkcije, ne samo san.

Prekinuti raspored spavanja, posebno spavanje vikendom, može uzrokovati “društveni jet lag”, rezultirajući poteškoćama u koncentraciji, umorom, razdražljivošću i glavoboljama. Ona naglašava važnost održavanja redovitog rasporeda spavanja, buđenja i odlaska u krevet u isto vrijeme svaki dan radi osiguranja kvalitetnog sna.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More