Limfa čišćenje prirodnim putem

očistite limfni sistem masažom

Limfa je izuzetno važna za naš imunitet, ali nažalost, mi joj gotovo nikada ne poklanjamo pažnju koju zaslužuje. Ove svetlucave (bezbojne) tečnosti setimo se tek kada su nam određene funkcije u organizmu ozbiljno ili čak nepovratno narušene.

Kakvu ulogu pored bubrega, jetre i debelog creva ima limfa i limfni sistem u detoksikaciji organizma? Zašto je on važan za celokupno zdravlje kod čoveka? Zbog čega nam je neophodno čišćenje limfe i kako se ono radi prirodnim putem? Odgovore na sva ova pitanja pronađite u nastavku teksta..

Limfni sistem funkcija i uloga u organizmu

Tiho i neosetno, limfa kruži telom dopirući do svakog njegovog dela i vredno ga čisteći od brojnih štetnih materija. Njih unosimo najviše iz spoljne sredine: toksine iz hrane, vode i vazduha. Međutim, ima i onih koji se stvaraju sami u organizmu, te se nagomilavaju u vidu metaboličkog otpada.

No, to nije jedina funkcija ovog složenog spleta sudova i čvorova, čiji je najveći i najvažniji organ slezina. Kroz limfni sistem putuje čitava vojska odbrambenih ćelija koje štite organizam od brojnih patogena. Tu ubrajamo različite bakterije, viruse, gljivice i druge izazivače bolesti i ozbiljnih poremećaja.

Bezbojna limfa je vrlo važna za naš imunitet – organizmu pruža sposobnost u održanju dobrog zdravlja i vitalnosti. Nažalost, mi joj ne poklanjamo pažnju koju zaslužuje i setimo je se tek kad su njene funkcije itekako narušene.

Preporučujemo članak Prirodno čišćenje organizma čajevima lekovitog bilja!

Bolesti limfe i kako prepoznati prve simptome

Za razliku od krvi, limfa nema pumpu i pokreće se zahvaljujući opuštanju i grčenju mišića i zglobova. Ipak, ukoliko je preplavljena toksinima, njen protok će se usporiti i počeće da stagnira. To posledično, vodi slabljenju imuniteta i nastanku bolesti.

Bolesti limfe najčešče se manifestuju kroz česte respiratorne infekcije, upale krajnika i hronični sinusitis. Osim toga simptomi mogu biti i ekcem, glavobolja, otok zglobova i kapaka, osećaj težine u stomaku. Neretko se javljaju i bolovi u zglobovima, grčevi u mišićima, fibrocistične grudi, umor, depresija, loša koncentracija i pamćenje. Oboleli češće imaju masne naslage oko struka i akne na licu. 

Sve navedeno su znaci koje ne treba zanemariti jer ukazuju na dugotrajnu stagnaciju i zastoj limfe. Shodno tome, imunitet slabi i šanse za oboljevanje su puno veće.

Sledeća stepenica su ozbiljnija oboljenja i zato odmah treba preduzeti odgovarajuće mere, kako limfa ne bi obolela. Pod tim se misli na detoksikaciju i pokretanje limfnog sistema. Dobra vest je to da taj proces nije komplikovan i on ne zahteva previše vremena i angažovanja. Na kraju dobit je neprocenjiva – zdrav i vitalan organizam otporan na bolesti.

limfa i limmfni sistem

Kako sprečiti zastoj limfe pravlnom ishranom

Za početak mora se unositi dovoljna količina tečnosti, najmanje dve litre tokom dana. Limfa u svom sastavu ima 95 odsto vode, te je dehidratacija među glavnim razlozima za njenu stagnaciju i zagušenje.

Tečnost je od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje limfnog sistema, a samim tim i za prevenciju bolesti. Preporučljivo je u vodu dodati i malo limunovog soka, koji će alkalizovati limfu i ceo organizam.

Koja je hrana dobra za limfu?

Kad je reč o hrani, neke namirnice su dokazano dobri čistači limfnog sistema. Trebalo bi konzumirati zeleno lisnato povrće, uključujući i pšeničnu travu.  Obavezni su u jelovniku i beli luk, rotkvice, laneno seme, morske alge i citrusi.

Poželjno je što češće jesti sirovo voće i povrće, jer sadrže veliku količinu vode i dodatno hidriraju organizam. Pri tom oni obiluju enzimima koji razgrađuju naslage toksina, a uz to su alkalni. Zahvaljujući tome neutrališu štetne patogene, smanjujući tako opterećenje limfe.

Obavezno jedite nar

Istraživanja su potvrdila da su polofenoli, antioksidansi iz sočnih crvenih semenki ovog voća, izuzetno. Oni su snažniji čak i od onih u crvenom vinu i zelenom čaju, te prosto „umivaju“ ceo organizam. Sve to je izuzetno značajno za naš krvni i limfni sistem.

Samo čaša soka od nara dnevno umnogome smanjuje rizik od nastanka brojnih bolesti. Tu se najviše misli na kardiovaskularne, ali i one povezane sa starenjem, kao što je slabljenje pamćenja i koncentracije. Ukoliko vam zdrava limfa prioritet, obavezno konzumirajte makar 2 dl napitka tokom dana.

Limfna cirkulacija pokreće se skakanjem

Brojna istraživanja pokazala su kako je skakanje jedan od najboljih i najlakših načina da se poboljša limfna cirkulacija. Ovu aktivnost najbolje je upražnjavati na trambulini. Međutim ova sprava većini ljudi nije svakodnevno pri ruci, te je odlična zamena preskakanje konopca. Pola sata dnevno biće dovoljno da se pokrene limfa i uspostavi njen optimalan protok.

Suvo četkanje kože je dobro za protok limfe

Ova tehnika često se koristila u ajurvedskoj medicini, kako bi limfa imala bolji protok. Suva četka s malo grubljim čekinjama prevlaci se preko kože u pravcu srca. To ubrzava ali i stimuliše rad znojnih žlezda, otvara pore i uklanja odumrle ćelije s kože.

Inverziona terapija donosi rezultate

Hipokrat, otac medicine, lečio je pacijente s bolovima u leđima vezujući ih za merdevine s glavom nadole. No, ova tehnika koristi se i za pokretanje usporenog limfnog sistema koji teče kontra gravitaciji. Najbolje rezultate postiže pomoću naizmeničnih kontrakcija i opuštanja mišića. Istovremeno, olakšava se snabdevanje tkiva kiseonikom i podstiče detoksikacija.

U tu svrhu koristi se švedski sto, za koji se pacijent veže, nakon čega se ploča spušta, pa noge budu gore a glava bliže tlu. Zahvaljujući tome, limfa se ne mora boriti sa silom Zemljine teže, pa cirkuliše mnogo lakše i brže. Ova metoda može se koristiti jedino uz konsultaciju s lekarom, jer je u slučaju nekih bolesti kontraindikovana.

Pomaže i joga

Neki joga položaji,  kao što su stoj na glavi i rukama, ili postavljanje nogu uza zid podstiču protok limfe ka gornjim delovima tela. Ovo je slično kao inverziona terapija. Limfa bolje cirkuliše uz asane koje zahtevaju uvrtanje tela, a važan deo joge – opuštanje takode olakšava njeno kretanje kroz telo.

Blagotvorna sauna

Preznojavanje u sauni eliminiše sve toksine koje nakuplja naš limfni sistem. Osim toga olakšava disanje i ubrzava rad srca, što takode stimuliše detoksikaciju limfe.

Masaža stimuliše protok limfe

Limfni sistem može se stimulisati i masažom, koja će podsticati protok, pomoći izbacivanje otpadnih materija i toksina iz tkiva. Uz to ona će stimulisati produkciju limfocita i tako povećati sposobnost organizma u borbi protiv bolesti. Delovaće relaksirajuće na celo telo i oporaviće ga u kratkom roku.

Ova masaža razlikuje se od tradicionalnih procedura te vrste: dodir mora biti vrlo nežan, uz lagano i sporo zatezanje kože u pravcu u kojem limfa teče. Važna napomena: Kontraindikacije su iste kao i za klasičnu masažu.

U ljudskom telu postoji oko 500 limfnih čvorova, a veliki deo njih smešten je u vratu, ispod pazuha, u regiji stomaka i prepona. Stimulisanje glavnih čvorova pozitivno utiče na ceo limfni sistem. Ovu jednostavnu masažu možete izvoditi i sami kod kuće.

U nastavku teksta, pripremili smo vam osnovne smernice i korake kako se masaža limfe izvodi. Ipak preporučuju se prethodne konsultacije sa stručnim licem pre izvođenja iste…

Probudite limfni sistem masažom u 9 koraka

 1. Prsti su na dnu vrata, na gornjoj ivici ključne kosti. Vrlo nežno, u trajanju od tri sekunde zatežite kožu u pravcu grudne kosti. Potom napravite pauzu od tri sekunde i ponovite postupak četiri puta.
 2. Postavite jagodice prstiju navrh trapezastog mišića ramena. Lagano, tri sec. zatežite kožu prema spoljnom delu
  ramena, a zatim blago prema napred. Nakon pauze ponovite sve (4x).
 3. Vrlo lagano obuhvatite vrat i jagodice prstiju postavite ispod podvilične kosti. Nežno, tri sekunde
  zatežite kožu prema ključnjači. Napravite pauzu od tri sekunde pa sve uradite ponovo. (x4)
 4. Postavite jagodice prstiju sa strane vrata i nežno zatežite kožu (tri sekunde) prema napred, a potom ka ključnoj kosti. Nakon pauze, sve se ponavlja još četiri puta. Obavezno ovo izvodite kako bi vam se pokrenula limfa.
 5. Jagodice palca i srednjeg prsta stavite iza usne školjke pa lagano tri sec. zatežite kožu prema dole. Pravi se pauza i sve ponavljate. (x4). Pošto ste otvorili sve limfne čvorove na vratu, podstaći ćete protok limfe do ključne kosti. Ponovite korake obrnutim redosledom (4, 3, 2, 1) pa nastavite.
 6. Podignite malo levu ruku, a prste desne ruke postavite navrh pazuha. Lagano, tri sekunde istežite kožu ka grudima. Nakon pauze, radite ponovo (x4). Uradite ovo i na drugoj strani.
 7. Jagodice prstiju stavite na sredinu stomaka, između grudnog koša i pupka. Lagano gurajte kožu prema unutra iprema gore. Pritisak je u ovom slučaju samo malo jači. Sve ponovite još četiri puta nakon pauze. 
 8. Postavite ruke s obe strane donjeg stomaka tako da formiraju slovo V. Lagano, tri sekunde gurajte ka unutra a onda naviše, prema grudnoj kosti. Posle pauze ponovite još četiri puta.
 9. Savijte koleno i stavite prste na prepone. Nežno, tri sec. zatežite kožu prema gore, ponovite četiri puta pa napravite pauzu. Uradite to isto i na drugoj strani.  Ponovite obrnutim redosledom (8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1).

Limfa čišćenje po Malahovljevom receptu

Genadij Petrovič Malahov je poznati iscelijelj iz Rusije, o njegovim metodama prirodnog lečenja više puta smo pisali na našem sajtu. Kada je posredi limfa i čišćenje kompletnog sistema, on preporučuje sledeći recept:

Pomešajte 25 g sveže deteline i po 5 g svežeg lišća maline i kantariona. Prelijte sve sa punom šoljom ključale vode i ostavite neka odstoji desetak minuta.

Napitak za prirodno čišćenje limfe pije se tokom 10-14 dana, po dve do tri šolje dnevno.

Koristite trave koje su vam nadohvat ruke

U mnoštvu biljaka koje rastu na našem području za detoksikaciju i čišćenje limfe fitoterapeuti preporučuju sledeće:

Koren maslačka i peršun – odlične diuretike koji stimulišu izbacivanje viška tečnosti iz tela. Zatim, koren čička i sikavicu za čišćenje jetre, zatim koprivu, kantarion i crvenu detelinu…

Od ovih biljaka pripremaju se čajevi po uobičajenoj recepturi:

Kašičica usitnjenog korena ili listova prelije se sa 2 dl vode, to se poklopi i ostavi desetak minuta.Nakon što odstoji, napitak se procedi i pije.

Mogu se primenjivati i u obliku tinkture, a u tom slučaju u sveže isceđen sok ili čaj sipa se 5-10 kapi preparata.

Osim toga, za čišćenje limfe preporučuje se i crveni koren (Ceanothus americanus). Ova žbunasta ukrasna biljka cela je lekovita, a čaj od njenog korena smatra se odličnim lekom za respiratorne infekcije. Za detoksikaciju i pokretanje uspavanog limfnog sistema koriste se i listovi.

Čišćenje limfe po ajurvedskom principu

Favoriti drevne ajurvede, kada je u pitanju limfa i njeno kompletno čiščenje su veoma brojni.

Indijski ogrozd (amalaki)

Žute bobice ovog voća hiljadama godina koriste se u ajurvedskoj medicini već hiljadama godina. Ovaj moćni prirodni lek uklanja štetne materije iz limfe, krvnih sudova i jetre. Sadrži veliku količinu vitamina C i antioksidansa flavonoida.

Na tržištu se može pronaći indijski ogrozd u prahu, mada su sve traženije i amalaki kapsule. Dodaju se sokovima od voća i povrća, supama, varivima i salatama.

Evo jednostavnog recepta za napitak koji izvanredno čisti limfni sistem:

Iscediti limun, pa u to sipati 1/2 kašičice praha amalakija i 4-5 iseckanih listića nane, zasladiti medom ili stevijom.

Nezaobilazni đumbir

Stari indijski iscelitelji koristili su ovaj lekoviti začin za čišćenje creva. Oko njih je koncentrisan veliki broj limfnih sudova i čvorova. Oslobađanjem od otrova ovog dela probavnog trakta praktično se detoksikuje i limfni sistem.

Pošto ste saznali šta je limfa i kako ona funkcioniše, preporučujemo vam i članak o Hodginovom limfomu.