Limun za lepotu

Preparati za lepotu dosta koštaju pa je dobro znati da u kuhinji možemo naći prijatelje lepote. Jedan od njih je limun koji pored toga što doprinosi zdravlju dodat kupkama i kremama može da koristi kao kozmetičko sredstvo.

Limun, njegov sok, ulje, kao i preparati na bazi limuna, efikasno čiste, jačaju i učvršćuju kožu i potstiču obnavljanje njenih ćelija.

Sjajni nokti: potopite nokte 10 minuta u sok od limuna. Zatim ih dobro istrljajte sunđerom natopljenim u mešavinu napravljenu od jednakih delova sirćeta i tople vode. Posle toga dobro isprati ruke.

Otkloite tamne fleke na koži – na fleke na koži natrljajte sok od limuna pre spavanja, ujutru isperite toplom vodom. Postupak ponavljajte dok fleke ne nestanu.

Nega kose: Vratite život i sjaj oslabljenoj, oštećenoj kosi bez sjaja napravivši pakovanje za kosu od 3/4 šoljice maslinovog ulja, 4 kašike meda i 3 supene kašike limunovog soka. Operite kosu, prosušite je peškirom a zatim nanesite pakovanje za kosu. Pokrite kosu plastičnom kesom pola sata, posle čega možete isprati i još jednom šamponirati kosu.

Posvetlite kosu – na kosu nanesite rastvor napravljen od 1/4 šoljice limunovog soka i 3/4 šoljice vode. Sušite kosu na suncu, čime će te aktivirati sposobnost limuna da prirodno posvetljuje kosu.

Osveživač daha – da brzo osvežite dah iz usta jednostavno nacedite par kapi limunovog soka u usta i progutajte. Citrična liselina iz limuna menja pH vrednost u ustima i na taj način ubija bakterije koje stvaraju neprijatan miris iz usta.

Kupka za opuštanje: kupka koja izuzetno opuša, čisti i zateže kožu se može jednostavno napraviti dodavanjem u kadu sok od jednog limuna i morsku so ili čaj ili eterično ulje os rumarina.