Ližete jogurt s poklopca čaše? Evo zašto je ta navika opasna za zdravlje

Autor: Zlatko Govedić

Zamislite scenarij: otvorili ste čašu jogurta i zadovoljno ste pojeli svoj obrok. Sad je ostao samo poklopac, i brže-bolje, bez razmišljanja, počinjete ga lizati kako biste iskoristili svaku kap. Mnogi od nas to su vjerojatno učinili barem jednom u životu, no jeste li znali da ta navika može biti opasna za zdravlje?

Lizanje poklopca čaše jogurta može zvučati bezazleno, ali postoji nekoliko razloga zašto to nije preporučljivo.

Prvo, poklopac je obično izrađen od plastike ili aluminija, koji mogu biti štetni kada dođu u kontakt s ustima.

Plastika, iz koje su izrađeni mnogi poklopci, sadrži kemikalije poput bisfenola A (BPA) i ftalata, koje su povezane s raznim zdravstvenim problemima. Iako su mnoge tvrtke prešle na “BPA-free” plastiku, još postoje zabrinutosti zbog drugih potencijalno štetnih spojeva. Lizanje plastike može dovesti do izlaganja tim kemikalijama, koje se mogu apsorbirati u tijelo.

Bolja rješenja

S druge strane, poklopci od aluminija mogu sadržavati tinte ili premaze koji nisu namijenjeni za konzumaciju. Lizanje takvih poklopaca može rezultirati unošenjem tih nepoželjnih kemikalija u vaš organizam.

Liječnik otkrio koja zanimanja nose skrivene opasnosti za vaše zdravlje: ‘Posljedice su ozbiljne’

Osim toga, lizanje poklopca čaše jogurta može predstavljati i higijenski problem. Poklopac može doći u kontakt s različitim površinama prije nego stigne do vašeg proizvoda, a to može uključivati ruke drugih ljudi, površine u trgovini ili skladištu. Unošenje bakterija ili drugih mikroorganizama s poklopca u usta može uzrokovati infekcije ili bolesti.

Dakle, umjesto da liznete poklopac čaše jogurta, bolje je koristiti žlicu ili drugi pribor za konzumaciju. To će vam pomoći izbjeći potencijalne rizike povezane s lizanjem plastike ili aluminija te smanjiti rizik od unosa štetnih kemikalija ili mikroorganizama.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More