Loša probava i zatvor

Probava koja se može nazvati izbalansiranom i normalnom u savremenom svetu vrlo je retka pojava. Brz život, pa takva i ishrana, pobrinuli su se za to da problemi sa stolicom postanu jedan od glavnih zdravstvenih tegoba ogromnog broja ljudi i simptom modernog doba.

Pitate se na koje to probleme sa stolicom mislimo?

Pa, najčešći su svakako zatvor i dijareja, ali i pojave kao što je osećaj nepotpunog pražnjenja i slične smetnje sa probavnim sistemom.

Iako ste možda i sami već toliko naviknuti na probleme sa stolicom da vam se čine kao sasvim prirodan deo vaše svakodnevice, ove tegobe ne bi trebalo da se dešavaju i ne doživljavaju se kao normalne i standardne.

Povremeno, svima može da se dogodi da imaju zatvor. Do ove neprijatne pojave može doći usled niza različitih razloga, ali dobra vest je da za kvalitetniju probavu možemo učiniti nešto i sami. Prevenstveno promenom navika u ishrani.

Redovno pražnjenje creva važna je za celokupno zdravlje, a njegov njegov nedostatak može uzrokovati ili ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.

 

Opstipacija ili zatvor manifestuje se kao neredovno i otežano pražnjenje creva, uz oskudnu i tvrdu stolicu. Izostanak stolice 72 sata i više smatra se zatvorom, a najčešći simptomi su nadutost i bol u stomaku pri pražnjenju creva. Može doći i do gubitka apetita, gubitka kilograma bez vidnog razloga, pa čak i pojave krvi u stolici. Osobe koje pate od opstipacije osećaju se umornim i generalno loše jer se organizam ne oslobađa od toksina.

 

Problem loše probave prvenstveno je vezan za način ishrane, odnosno loše navike u ishrani, a drugi uzroci mogu biti nedovoljan unos hrane (što je slučaj kod restriktivnih dijeta), nedovoljan unos tečnosti, manjak fizičke aktivnosti, posledica i simptom nekog poremećaja u organizmu (prvi signal za postojanje nekih od zapaljenskih bolesti creva, metaboličke bolesti, endokrinih poremećaja ili psihogenih poremećaja), ali i godina, pa nije redak slučaj kod starijih osoba. Takođe može nastati kao posledica nekog lokalnog problema, poput hemoroida.

U većini slučajeva opstipacije, nije potrebna terapija lekovima, već se poremećaj koriguje promenama navika u ishrani i načinu života. To, naravno, ne podrazumeva rigorozne dijete niti bezukusnu hranu. Da bi se omogućili lakše pražnjenje organizma potrebno je da povećate količinu namirnica bogatih vlaknima. Na rad creva utiče i unos voća i povrća.

Takođe, ono što treba da znate je da iako su povećan unos voća, povrća i tečnosti najbolji načini da regulišete crvenu aktivnost,za tako nešto je ipak potrebni malo strpljenja.
Opstipacija može biti akutna i hronična. Kada simptomi traju duže od 6 nedelja neprekidno, reč je o hroničnoj opstipaciji.

Kada osetite konstantnu nadutost i potrebu da se ispraznite a ne možete, tada je vreme da se obratite lekaru.

Savetujemo vam nekoliko namirnica (uglavnom voće) kojima ćete ubrzati svoj metabolizam i naterati creva da se prazne.

  • JABUKE Jabuke sarže 2,4 g vlakana i vitamine A, C, E, K, B6, B12, kao i fosfor, magnezijum i selen.
  • ŠLJIVE U 100 gr šljiva ima čak 87 grama vode i 11 grama ugljenih hidrata, dok preostali deo sadrži vlakna i belančevine. Od vitamina šljive imaju najviše C i E, betakarotena i folne kiseline.
  • BANANE Sadrže mnogo vitamina i minerala, poput fosfora, mangana, magnezijuma, kalijuma, vitamin A, B6, folnu kiselinu i vitamina C, a izuzetno su bogate vlaknima.

Ne treba da spominjemo da je povrće, kao i voće, neophodno u svakodnevnoj ishrani. Kupus, pošto je posebno bogat vlaknima, sjajan je diuretik za pražnjenje našeg digestivnog sistema. Tu su takođe pasulj i grašak koji sadrže celulozu i celu opnu.

Povezano Ishrana za lenja creva
Kako se rešiti zatvora i tvrde stolice
Zatvor uzroci i kako pomoći sebi