Loše navike kod čišćenja kupatila i kako ih se rešiti

Foto: Pixabay/JamesDeMers

Čišćenje kupatila nije tako težak zadatak kao što se to možda može činiti, ali često nesvesno pravite neke greške koje vam čitav proces dodatno otežavaju, prenosi Jutarnji.hr.

Ne brišete redovno zidove oko kade ili tuš kabine

Na zidovima oko kade ili tuš kabine postepeno se nakupljaju čestice vode koje, ako ih ne obrišete na vreme, postaju buđ. Ružne crne mrlje na ivicama kade ili tuš kabine zapravo su gomile kojima vlažno okruženje odgovara za njihovo razmnožavanje. Plesan u domu izgleda grozno, a takođe nije nimalo dobra ni za vaše zdravlje. Naime, udisanje njenih čestica može da iritira vaše oči, nos i grlo, ali i uzrokovati ozbiljnije poteškoće s disanjem, kašalj, alergijske reakcije i slično.

Foto: Pixabay/congerdesign

Peškire nikad ne osušite do kraja

Ostavljanje peškira bačenih na pod sprečava ih da se potpuno osuše, što može uzrokovati nastanak plesni i vlage. Ako vam nedostaje prostora da ih okačite, postoji jednostavno rešenje. U svom kupatilu na zidu ili vratima jednostavno postavite nekoliko kuka za vešanje peškira. Danas možete da kupiti kukice modernog dizajna i prilično lepog izgleda tako da pritom ne ‘upropastite’ postojeći izgled kupatila.

Sve površine brišete jednom krpom

Brišete li podove ili površine u kupatilu uvek istom krpom koju nikada ne perete, bakterije ćete na taj način doslovno razneti po celoj prostoriji. Dok brišete podove krpom, možete sakupiti i do milijardu bakterija pa vam preporučujemo da je operete u mašini za pranje veša nakon svakog korišćenja. Isto tako, krpu za čišćenje zamenite barem svaka dva meseca.

Držite WC četku u zatvorenoj posudi

Četka za toalet bez sumnje je jedan od najprljavijih predmeta u domu, što je i logično s obzirom na to za šta se koristi. Njena zatvorena posuda mesto je koje privlači bakterije koje se zatim šire kupatilom kad koristite četku. Zato je, umesto u zatvorenoj posudi, radije držite u posebnom držaču koji omogućava da se četka osuši između korišćenja i redovno ga menjajte.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Previše retko čistite kadu ili tuš kabinu

Čišćenje kade i tuš kabine mnogima nije naročito omiljen kućni zadatak, ali je izuzetno važan jer se upravo na tim mestima skupljaju vlaga i plesan te talože bakterije. Kadu i tuš kabinu morali biste da čistite barem jednom nedeljno, nikako ne ređe od toga. Pre nego što počnete da čistite ostatak kupatila, naprskajte kadu, odnosno unutrašnjost tuš kabine sredstvom za čišćenje i ostavite da deluje barem 20-ak minuta. U tom periodu će sredstvo razgraditi masnoću i ostatke sapuna pa ćete kadu morati manje da ribate. Zatim abrazivnom stranom sunđera temeljno izribajte kadu i/ili tuš kabinu. Dobro prebrišite celu površinu, pritom ne zaboravljajući eventualne pukotine i ćoškove. Odličan trik za čišćenje slavina je stara četkica za zube. Poslednji korak je ispiranje. Ako u tuš kabini imate fiksnu glavu tuša, nabavite gumenu koju bez problema možete da pričvrstite na crevo i tako lakše isperete zidove tuš kabine.

Sve površine čistite istim sredstvom

Nisu sva sredstva za čišćenje namenjena svim površinama i zato je jedna od kardinalnih grešaka koristiti jedno sredstvo za čišćenje čitavog kupatila. Naime, određena sredstva mogu da oštete osetljive površine pa je važno da pazite na nihovu primenu.

Original Article