Lozica: Dragulj skriven u podnožiju Rtnja, nedaleko od huka moćnog Buka

Lozica: Dragulj skriven u podnožiju Rtnja, nedaleko od huka moćnog Buka 1Manastir Lozica, foto: Glas Zaječara

U rano proleće, kada se topi sneg i potoci nabujaju, huka krivovirskog vodopada Buka može se čuti već sa puta. Već maja meseca vodopada više nema, ali iz izvora u steni ipak izvire pitka, kao suza čista voda za koju mnogi meštani veruju da je lekovita i čudotvorna, piše portal Glas Zaječara.

Nedaleko od vodopada, podno čarobnog Rtnja smeštena je krivovirska parohijska crkva – Lozica, za koju se veruje da je nekada bila manastir.

Iako se veruje da je nastala u XIV ili XV veku, podataka o postanju ove crkve posvećene Arhangelu Gavrilu nema.

Zna se da je crkva obnoljena dva puta – 1680. i 1850. godne, kao i da neprekidno služi kao okupljalište vernika od 1854. godine.

U Krivom viru nekada je živelo više od dve hiljade duša, u ovo vreme vernici cu se redovno okupljali u Lozici. Nedaleko od Lozice, u ta, bolja vremena nalazila se i železnička stanica, koja je danas zapuštena i prepuštena zubu vremena.

Danas meštani Krivog vira svake godine krajem jula, na praznik Arhangela Gavrila, okupljaju se u ovom hramu kako bi sa parohijskim sveštenikom rezali slavski kolač. Vrata crkve tog dana su, za razliku od ostalih dana u godini, otvorena.

Hram čeka bolje dane i obnavljanje oštećene fasade i unutrašnjosti.

Ako vas put nanese do Krivog vira izdvojite barem desetak minuta i posetite najpre Lozicu, a potom i slapove krivovirskog Buka. Doći ćete na desetak minuta, ali sasvim sigurno ostaćete duže, jer iako se čini da je vreme ovde stalo – u Lozici minuti traju kao sekunde.

Original Article