Lubenica, MILJENICA LETA: Dozvoljena je u trudnoći, ipak ima jedno “ALI”!

Zdravlje

Lubenica u trudnoći – ovo je samo jedno od pitanja sa kojima se “letnje” trudnice susreću u nameri da svojoj bebi obezbede najbolje.

Izvor: yumama  |  

Ilustracija; Foto: GOLFX/Shutterstock

Ilustracija; Foto: GOLFX/Shutterstock

.

Ako ste ljubitelj lubenice, onda je ovo dobra vest za vas i vaše zdravlje u trudnoći: one ne samo da su dozvoljene, nego su i preporučene. Ali uvek ima jedno “ali”, koje treba imati na umu.

Evo i zašto je lubenica toliko zdrava za trudnice. Iako je osnovni sastojak lubenice voda, one sadrže i hranljive materije. I to ne samo jednu ili dve, već čitav niz: od vitamina A do B i C. Takođe ćete mnoge važne minerale naći u mesu lubenice! Visok sadržaj kalijuma ima drenažni efekat, tako da podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma.

Folna kiselina iz lubenice je važna za vašu bebu kako bi se dobro razvijala u materici. Magnezijum koji sadrži dobar je za mišiće, pa ćete ređe imati grčeve. Lubenica je dozvoljena čak i ako imate gestacijski dijabetes, jer ima nizak sadržaj šećera iako je tako slatkog ukusa. Takođe je istina da ona pomaže protiv gastritisa i mučnine. Ipak, za konkretne količine koje vi smete da konzumirate bolje je da se konsultujete sa svojim lekarom.

Read More