Mahunarkama protiv seboreje

Seboreični dermatitis je kronična upala kože koje se najčešće javlja na tzv. seboreičnim područjima, odnosno na područjima kože gdje su žlijezde lojnice najbrojnije. To su vlasište, lice (osobito oko nosa i usta), područje iza uha, središnji dijelovi prsnog koša i leđa. U liječenju seboreičnog dermatitisa koriste se šamponi i gelovi na bazi salicilne kiseline, a manje je poznato da se promjenom prehrambenih navika i posezanjem za određenim dodacima prehrani može pridonijeti smirivanju stanja. 

Hrani se cjelovito

Ne iznenađuje da je najbolja prehrana u borbi protiv seboreičnog dermatitisa ona cjelovita i nerafinirana koja se temelji na raznolikom voću i povrću, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama uz povremeni unos ribe i krtog mesa. Ove namirnice obiluje vrijednim tvarima koje djeluju protuupalno te potiču imunitet što je od izuzetne važnosti budući da se vjeruje da je seboreični dermatitis posljedica imunološkog poremećaja. 

U prehranu svakako uvrsti smeđu rižu i proso jer rijetko uzrokuju alergije, a obiluju prehrambenim vlaknima koja potiču peristaltiku i redovito pražnjenje crijeva, smanjujući količinu toksičnih tvari u organizmu. Hrana koju treba izbjegavati uključuje onu bogatu jednostavnim šećerima, zasićenim mastima i jako začinjenu hranu. Industrijska hrana, kao i čokolada, alkohol i kava se ne bi smjeli naći na tvom jelovniku jer mogu iscrpiti zalihe važnih hranjivih tvari. 

Izbjegavaj alergene

Vjeruje se da osobe koje pate od seboreičnog dermatitisa imaju visoku učestalost alergija na najčešće alergene, odnosno na mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, jaja, soju, kikiriki, ribu, ali i kukuruz, rajčicu, jagode i citruse. Zato se preporučuje da se te namirnice isključe iz prehrane na dva tjedna ili dok se koža barem malo ne oporavi. Tada se namirnice koje su izbačene jedna po jedna uvode natrag u prehranu te se prate simptomi. Ako se oni ne pogoršaju namirnicu je sigurno konzumirati, no ako primijetiš da određena hrana pogoršava simptome bolesti poželjno ju je isključiti iz prehrane na barem 6 tjedana i tada je ponovno pokušati uvesti. 

Smiri kožu uz zelene smoothieje

U borbi protiv seboreičnog dermatitisa vrijedi osigurati adekvatne količine vitamina A bitnog za normalno funkcioniranje kože te klorofila, zelenog pigmenta za koji se vjeruje da pročišćava jetru i krv. Hrana koja pruža dvostruku korist zbog svog sadržaja vitamina A i klorofila uključuje špinat, kelj, blitvu, potočarku. Ako nemaš ideju kako povećati unos ovih vrijednih namirnica, probaj napraviti zeleni smoothie. Jednostavno u blenderu pomiješaj jednaku količinu zelenog povrća i voća po želji (jabuke, bobičasto voće…), dodaj vode i uživaj.

Dodaci prehrani za brži oporavak

Cjelovita prehrana će poboljšati tvoje stanje, ali za još bolje rezultate od pomoći mogu biti određeni dodaci prehrani. Trenutno najviše dokaza govori u prilog ribljeg ulja i u manjoj mjeri probiotika. Riblje ulje se često nalazi na popisu dodataka prehrani osoba s atopijskim dermatitisom, a smatra se da može biti od koristi i kod seboreičnog dermatitisa zahvaljujući protuupalnom učinku omega-3 masnih kiselina. Preporučena doza u slučaju dermatitisa još nije utvrđena, a u studijama su korištene i vrlo visoke doze od 10 g ribljeg ulja dnevno, odnosno 1,8 g eikozapentaenske kiseline (EPA).

Unatoč tome, poželjno je unos ribljeg ulja ograničiti na 5 g dnevno. Odlučiš li unijeti omega-3 masne kiseline putem dodataka prehrani, možeš posegnuti i za uljem krila. Kril je, naime, sitni morski račić karakterističan po tome što su omega-3 masne kiseline u njemu vezane na fosfolipide, a samim time imaju bolju apsorpciju i veću bioraspoloživost. Drugim riječima, za isti učinak potrebna je manja doza omega-3 masnih kiselina iz ulja krila nego iz ribljeg ulja. 

Probiotici – da ili ne?

Probiotici, odnosno ‘dobre bakterije’ su od iznimne važnosti za tvoje zdravlje, djelujući na probavni i imunološki sustav. Znanstvene studije koje su se bavile pitanjem raznih vrsta dermatitisa (najčešće atopijskog) i uzimanja probiotika daju oprečne rezultate ukazujući na potrebu daljnjih istraživanja. Ipak, postoje indicije da svakodnevni unos probiotika iz soja Bifidobacterium i Lactobacillus jača imunitet te pomaže kontrolirati alergijske reakcije. Budući da seboreični dermatitis može biti znak deficita biotina, od koristi može biti i posezanje za ovim vitaminom B skupine u obliku dodatka prehrani.

Prije spavanja najbolje je odabrati jedan od pet ‘uspavljujućih’ napitaka, pročitaj koji su to.