Majkl Džej Foks o svojoj višedecenijskoj borbi sa Parkinsonovom bolešću: Prvi simptom bio je trzaj u malom prstu

Majkl Džej Foks o svojoj višedecenijskoj borbi sa Parkinsonovom bolešću: Prvi simptom bio je trzaj u malom prstu 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Majkl Džej Foks već tri decenije vodi borbu sa Parkinsonovom bolešću, koja se bitno odrazila na njegovu glumačku karijeru.

Zvezda filma „Povratak u budućnost“ prošla dugi proces od prvog simptoma do razvoja bolesti, a ovaj zdravstveni problem oblikovao je umnogome njegov život.

Prvi simptom koji je ukazivao da postoji neki zdravstveni problem bio je trzaj u malom prstu još 1991. godine. Glumac je u to vreme radio je na snimanju filma „Doc Hollywood“ i kako kaže, nije previše obraćao pažnju na tremor koji tada je osećao. Međutim, ubrzo su se simptomi pogoršavali i sve je ukazivalo da je ozbiljnije narušeno njegovo zdravstveno stanje kada se pojavilo jače drhtanje, ukočenost u kukovima i trnci u stopalima, prenosi Nova.rs „Express.uk“.

Foks se podvrgao i operaciji mozga kako bi sprečio podrhtavanje tela, a posle ovog poduhvata morao je ponovo da uči da hoda, pa je tako zbog jedne nezgode završio s polomljenom rukom. Ali to nije sve, njegovo stanje se kasnije dodatno pogoršalo, pa je shvatio da je njegova sposobnost pamćenja takođe oslabljena.

Fondacija Majkla Džeja Foksa, koja se bavi istraživanjem Parkinsonove bolesti, navela je da su simptomi stanja drugačiji za svakoga. Tri glavna simptoma ove bolesti su premor, ukočenost mišića i usporeni pokreti.

„Iako oni koji imaju Parkinsonovu bolest ne doživljavaju sva tri simptoma, usporenje pokreta je uvek prisutno“, navodi se u ovoj fondaciji, a još neki, manje poznati simptomi su: zatvor, nizak krvni pritisak, erektilna disfunkcija, smanjen libido, problemi sa znojenjem i mnogi drugi.

Kako Parkinsonova bolest bitno utiče i na to kako se osećate i razmišljate, često se mogu javiti problemi sa pamćenjem, kao i depresija i anksioznost.

„Moje kratkoročno pamćenje je pogođeno. Uvek sam imao sjajnu veštinu za memorisanje. Ipak, imao sam neke ekstremne situacije u kojima su poslednjih nekoliko poslova obustavljeni, jer su mi delovi teksta bili teški zbog reči koje je trebalo zapamtiti“, rekao je Fok još 2020. godine, prenosi Nova.rs.

Glumac se svojim angažovanim pristupom trudio da pomogne drugima koji se suočavaju sa ovim problemom, kao i da svojim govorom poveća vidljivost različitih otežavajućih okolnosti koje pogađaju obolele od Parkinsonove bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article