Majkrosoft testirao četvorodnevnu radnu nedelju u Japanu

Foto: Pixabay/MasashiWakui

Pored skraćenja radnog vremena, menadžment je preporučio da sastanci ne traju duže od 30 minuta, ali i da se, kad god je to moguće, umesto „sastančenja“ koristi Majkrosoftova aplikacija za razmenu poruka, navodi se u saopštenju Majkrosofta čije delove prenosi CNN.

Skraćenjem radne nedelje, kompanija je uspela da ostvari i dodatne uštede, na primer manjim utroškom električne energije.

CNN podseća da se Japan suočava sa negativnim posledicama kulture „radoholičarstva“. Čak je skovana i nova reč „karoshi“ koja označava smrt od previše rada, usled bolesti uzrokovane stesom ili duboke depresije.

I druge kompanije, osim Majkrosofta, suprostavljaju se ovoj negativnoj pojavi. Sve više firmi zaposlenima nudi fleksibilno radno vreme, dok je Vlada Japana pokrenula kampanju „Premijum petak“ kako bi ohrabrila radnike da poslednjeg petka u mesecu ranije odu s posla, navodi CNN.

Majkrosoft je najavio da će krajem godine sprovesti još jedan sličan eksperiment u Japanu, kao i da će pozvati druge kompanije da se priključe inicijativi.

Original Article