Maldivi: Pravi izbor za zaljubljene

Maldivi: Pravi izbor za zaljubljene 1Foto: pixabay.com/ Fonthip Ward

Arhipelag se prostire na ogromnoj površini od preko 90 hiljada kvadratnih kilometara, a malena ostrva raspoređena u 26 atola čija je ukupna površina manja od polovine ostrva Krf, nisu ništa drugo do vrhovi ogromnog planinskog lanca koji se proteže 960 kilometara pod morem.

Najverovatnije da je zemlja dobila ime po složenici koja na nekoliko lokalnih jezika znači: „đerdan ostrva“. Maldive je početkom sedamdesetih godina XX veka otkrio turizam i mnoga rajska ostrva postaju hoteli i risorti visoke kategorije. Danas ih ima stotinak, primaju 700 hiljada gostiju i donose državi profit od preko 750 miliona dolara godišnje.

Iz malog aviona, kojim se leti od aerodroma glavnog grada Male, do jednog od ostrva – hotela, pruža se neverovatan pogled. Postaje jasno kako je arhipelag dobio ime, jer se na tirkiznim vodama okeana unedogled prostire predivna niska bledoplavim morem okruženih koralnih ostrva.

Ušuškani u bogatom zelenilu tropskog rastinja, blizu peščanog žala, udobni bungalovi su opremljeni taman dovoljno za ugodan i romantičan boravak. Mada su Maldivci muslimani još od XII veka, gostima je na raspolaganju dobro opremljen mini-bar i kuvalo za čaj i kafu. Alkohola u ponudi ima na svim ostrvima, ali su cene prilično visoke.

Gosti se vrlo brzo po dolasku prepuštaju čarima i intimi ostrva, jer hotelski kompleksi su tako organizovani da nude, ali ne insistiraju na zajedničkoj zabavi i animaciji. Zato zaljubljeni parovi mogu do mile volje da uživaju u divnom okruženju uz cvrkut ptica i šum morskih talasa.

Na mnogim ostrvima postoje takozvani „vodeni bungalovi“, luksuzne drvene sojenice iznad plitkog mora, ponekad sa providnim delom poda, da bi udobno zavaljeni u fotelje ili krevete, gosti mogli posmatrati šareni morski svet ispod sebe. Razuđeni koralni arhipelag je poznat po neverovatnom bogatstvu morske faune i jedno je od najlepših i najomiljenijih mesta na svetu za ronioce i gnjurce. Zbog svog položaja i plitkih voda oko ostrva, mnoge riblje vrste se ovde pare i mreste, ima i ajkula, ali nikada nije zabeležen ijedan kontakt ajkula i čoveka.

Ponekad je lepo razbiti rajsku svakodnevicu odlaskom do obližnjeg naselja, razgovorom sa domaćinima i cenkanjem za poneki suvenir, a možda s vremena na vreme promeniti plažu, mada je teško izabrati koja od koje je lepša.

Zalasci i izlasci sunca na Maldivima predstavljaju pravi spektakl, kao i ćudljivo nebo koje se za tren oka naoblači i iznedri tropski pljusak. Najbolje vreme da se otputuje na Maldive je – uvek. Ipak, Decembar do Aprila je najbolji period, ali tada je najviše gostiju, a i cene su visoke.

Duga „niža“ sezona od maja do novembra je takođe dobar period, jer u pitanju su tropi, pljuskovi dolaze i odlaze, najmanje ih ima u februaru, najviše u maju, ali uvek je toplo, lepo i udobno, tako da ova ostrva predstavljaju odličan izbor za zaljubljene, umorne i one koji bi na kratko da pobegnu od stresa sopstvenih života…

Odlomak iz knjige „Bukirano“. Autor je kreator dalekih putovanja u agenciji Odeon World Travel

Original Article