Malta: Sa ruševina i fosila u noćni provod

Foto: Pixabay/MICHOFF

Na Malti ćete se susresti sa praistorijskim hramovima, fosilnim liticama, skrivenim uvalama i tirkiznim lagunama, uzbudljivim ronjenjem i istorijom izuzetnog intenziteta.

Republika Malta je mala i gusto naseljena ostrvska država u središtu Mediterana, južno od Sicilije (80 km). Sastoji se od pet ostrva od kojih je najveće Malta, zatim Gozo, Komino (Comino), Kominoto (Cominotto) i Filfla. Površina celog arhipelaga je 316 kvadratnih kilometara na kome živi oko 400.000 stanovnika, a godišnje ga poseti više od milion turista. Dužina morske obale je 137 km.

Mali arhipelag oduvek je bio strateški centar na kome su traga ostavljali Feničani, Rimljani, Vizantijci, Arapi, Normani, Kastiljci, Francuzi i Britanci. Skoro 2,5 veka na njoj su boravili Malteški vitezovi reda Sv. Jovana Krstitelja. Malta je kao dugogodišnja britanska kolonija stekla nezavisnost 1974. godine. Malta je zanimljiva, prepuna života, opuštena i „lagana“. Mnogobrojni izleti brodom, zanimljivi gradovi, tirkizno more, ljubazni ljudi i panorame koje hrane dušu. Krenite na plivanje u svetlucavom moru, na praistorijske lokacije u brdima ili u restorane na luci, a sve je to moguće ostvariti u jednom danu – za nekoliko sati.

Glavni grad Valeta (Valletta), grad tvrđava u kojoj se krije krstaška istorija, palate, crkve, uske uličice, mnoštvo restorančića i kafića. Valetu je, u 16 veku, osnovao Žan De La Vale, po kome je grad i dobio ime. Udaljena je od Luke (Luqa), jedinog aerodroma na ostrvu, svega 6 km. Kao starinsko uporište Malteških vitezova, Valeta je sa svojim tvrđavama i kulturno-istorijskim baštinama, jedno od prvih mesta upisanih u UNESCO listu svetske kulturne baštine. Dva najveća turistička centra, Slima (Sliema) i Sent DŽulijens (St. Julian’s), okružena su stenovitom obalom.

Lokalni autobuski saobraćaj je odlično organizovan po celoj Malti, tako da su sva mesta i plaže odlično povezana i dostupna i putnicima koji se ne usuđuju na najam automobila, jer se vozi levom stranom kolovoza.

Slima je nekada bila samo ribarsko selo na severoistočnoj obali Malte, ali u 19. postaje privlačna bogatašima Valete koji u Slimi otpočinju gradnju svojih letnjih rezidencija. Starinske vile izgrađene uz more su, nažalost, porušene, ali su izgrađeni apartmani i hoteli. Ako zađete u sporedne uličice još uvek možete naići na autentične gradske kuće sa čuvenim balkonima koje su danas pod državnom zaštitom. U Slimi je mnoštvo prodavnica, restorančića, kamenita plaža i promenada uz more duga 5 km, koja vodi do Sent DŽulijensa.

Sent DŽulijens je, kao i susedna Slima, nekada bio ribarsko selo. Sada je luksuzno mesto poznato po noćnom životu i zabavi, po luksuznim hotelima 5 zvezdica, po čuvenoj četvrti Pačevil (Paceville) popularnom kvartu za zabavu mlađih gostiju.

Turistička agencija Odeon World Travel je za ovu jesen pripremila putovanje na Maltu direktnim čarter letom iz Beograda, ovo putovanje pruža mogućnost da se gosti zabave i nešto saznaju o kulturno – umetničkoj baštini, prirodnim lepotama ostrva, ukusnoj trpezi i dobroj kapljici i da se u poznim jesenjim mesecima ogreju još malo zracima mediteranskog sunca.

Original Article