MASIRAJTE BEBU KADA JE PREHLAĐENA: Iz klinike Mayo daju konkretne upute, ali upozoravaju da to nije zamjena za liječenje

Autor: Zlatko Govedić

Nježan dodir majčinih ruku pomaže djetetu da se smiri i osjeća bolje ako je prehlađeno, tvrde liječnici poznate klinike Mayo. Preporučuju masažu djetetova lica i tvrde da se time mogu ublažiti ili ukloniti simptomi prehlade.

Najvažnije je da nikada ne masirate dijete ako je ono protiv toga i ako mu to trenutno nije ugodno.

1. Uhvatite djetetovu glavu sa strane, stavite palčeve na djetetove sljepoočnice, lagano pritisnite sljepoočnice vršcima prstiju, a zatim masirajte sljepoočnice duž linije ispod obrva. Napravite male krugove u smjeru kazaljke na satu.

2. Započnite u položaju u kojem su vam palčevi na djetetovim ušima, zatim spustite ruke, uz blagi pritisak, prema bradi, obuhvativši obraze. Ponovite isti pokret u suprotnom smjeru – od brade prema ušima. Najbolje je ovu masažu ponoviti deset puta.

3. Palčevima nježno pritisnite dio lica između djetetovih nosnica i obraza. Palčeve povlačite odozdo prema gore i obrnuto, prelazeći preko jagodičnih kostiju i spuštajući se do kutova usana. Ponovite ovo deset puta.

4. Nježno povucite djetetove obraze prema gore, kao da ga želite nasmiješiti, a zatim opet natrag do linije usana. Ponovite ovu masažu deset puta, s vrlo blagim pritiskom.

I nikada nemojte silovito masirati dijete jer to nema učinka.

Nije zamjena za liječenje

Prema tome, masaža može biti korisna kod ublažavanja simptoma prehlade kod beba, ali je važno napomenuti da se ne smije koristiti kao zamjena za medicinski tretman ili savjet pedijatra.

Masaža može pomoći u poboljšanju cirkulacije i limfnog sustava, što može pomoći u uklanjanju viška sluzi i ublažavanju začepljenja nosa i sinusa. Također može pomoći u opuštanju mišića, smanjivanju napetosti i bolova, te poboljšanju sna.

Međutim, važno je napomenuti da masaža ne smije biti previše snažna ili agresivna, posebno u području prsa i vrata, jer to može pogoršati simptome prehlade.

Također, ako beba ima visoku temperaturu ili druge ozbiljnije simptome prehlade, treba se obratiti pedijatru prije korištenja bilo kakvih dodatnih terapija, uključujući i masažu.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More