Maslina – Olea europaea L.

Maslina je biblijska biljka, dakle poznata je od davnina. Ta zelena voćka uspeva samo u južnim, toplijim krajevima jer već kod minus 10 Celzijevih stepena stradava. Najcenjeniji je plod masline koji se jede sirov ili konzervisan. Međutim, maslina je svoju popularnost stekla zbog ulja koje se nalazi u njenom plodu. Plodovi masline sadrže čak 35 posto jestivog ulja, koje nije samo začin jelu, već i prirodni lek.
U biljnoj apoteci naćićemo i list masline koji se preporučuje (u obliku čaja) osobama s povišenim šećerom u krvi.

Razlikujemo tri vrste maslinovog ulja:

Devičansko ulje (olio vergine) – najboljeg je kvaliteta, a dobija se putem prvog polaganog ceđenja, pri čemu se koštica masline ne sme zdrobiti. Pri postupku ceđenja ne sme da dođe do upotrebe topline pa je dopušteno samo tzv. “hladno ceđenje”.

Provence ulje (nazvano po jugoistočnom području Francuske, na čijem se primorskom delu uzgaja maslina) ulje je drugod kvaliteta, čije ceđenje može rasti sve do zgnječenja koštice ploda, ali se ni kod tog postupka ceđenja ne sme upotrebiti toplina.

Drveno maslinovo ulje je ulje najslabijeg kvaliteta, a dobija se ponovljenim ceđenjem ostatka posle proizvodnje “provence” ulja i pod delovanjem topline. Tako dobijeno ulje upotrebljava se isključivo za proizvodnju sapuna i za tehnička ulja. Miris i ukus “devičanskog” i “provence” ulja vrlo je prijatan, što se ne može reći za tzv. “drveno ulje”.

Maslinovo devičansko ulje vrlo je vredno i sadrži u sebi vrednosti potrebne zdravlju. Upotrebljava se u lečenju, kao vrlo dobro sredstvo kojim se podstiče izlučivanje žuči, u tzv. kurama s uljem kao sredstvo za lakše izlučivanje žučnih kamenaca, i kao sredstvo za klistiranje. Ono je, takođe, sredstvo za rastvaranje otvorenih čireva, a upotrebljava se spolja, kao lagano zagrejan oblog.
Kod upale creva ili želuca uzima se jedna do dve kafene kašičice devičanskog maslinovog ulja.

Maslinovo ulje je lagano sredstvo za čišćenje koje ne uzrokuje nadražaje pa se može upotrebiti za lečenje hemoroida koji krvare.

Devičansko maslinovo ulje i za zdrave ljude je visokovredna i korisna prirodna namirnica. Jedna čajna kafena kašičica, tri ili četiri puta dnevno, na prazan želudac odličan je lek za slabo gibljive (krute) zglobove, lošu probavu, tegobe s jetrom, želucem, zatvorom i za mnoge druge bolesti.
Sve mediteranske kuhinje se ne mogu ni zamisliti bez upotrebe maslinovog ulja.
Salata s maslinovim uljem i belim lukom je prirodni lek prepun lekovitih sastojaka, vitamina, minerala i najkorisnije masnoće.
Maslinovo ulje najbolje je kupovati kod proizvođača koji imaju sertifikat. Na pijacama se vrlo često, pod “etiketom” domaćeg ulja, prodaje mešavina maslinovog i biljnog ulja.

čaj za dijabetičare

Uzmite 20 – 30 grama izrezanih suvih listova masline (ubranih u proleće, na vrhovima grana) i prelijte ih s pola litre hladne vode. Ostavite da odstoji 8 sati. Zatim ih kuvajte – dok voda ne provrije. Posle toga skinite čaj s vatre i poklopljenog ostavite da odstoji još 20 minuta. Pijte – nezaslađeno – po 2,5 decilitra – između doručka i ručka i između ručka i večere.
Dijabetičari piju čaj od maslinovog lista nakon konsultacije s dijabetologom.

čaj protiv visokoga krvnog pritiska

Dvadeset maslinovih listova kuvajte u tri decilitra vode – sve dok se voda ne povuha na dva decilitra. Zatim se čaj procedi i zasladi medom. Pije se ujutro i uveče – pre jela.

Razno

• Ako u decilitar maslinovog ulja stavite dve supene kašike vinskoga sirćeta, dobićete izvrsno prirodno sredstvo za sprečavanje opekotina od sunčanja. Isto sredstvo ublažava opekotine od sunca. Pre upotrebe dobro se promućka.
• Ko želi što pre da potamni na suncu, neka posle svakog sunčanja popije po supenu kašiku maslinovog ulja. Odmah posle toga dobro je popiti i dve kašike limunovog soka s malo vode ili šoljicu kafe.
• Kod reumatičnih bolova, raznih upala kože i svraba (svrbeža) – vrlo je delotvorna masaža maslinovim uljem.
• čisto maslinovo ulje pomaže i u terapiji raznih ekcema i psorijaze.