Med za decu: kada ga uvoditi, prednosti i mere predostrožnosti

Med je prirodni zaslađivač i zbog toga se smatra mnogo boljim izborom od belog šećera. Ima umerenu hranljivu vrednost i značajnu količinu fitohemikalija i flavonoida. Takođe se veoma dugo koristi i u ajurvedi.

Mnogo roditelja se umesto rafinisanog šećera sve više okreće alternativi poput meda ili javorovog sirupa. S tim u vezi, dobro je znati sve o prednostima meda i njegovoj hranljivoj vrednosti. U ovom tekstu ćemo vam dati neke smernice i savete kada i kako možete početi vašem detetu davati med. 

Kada je pravo vreme da detetu date med?

Med je veoma hranljiv, ali deci ga treba dati tek nakon što napune godinu dana. Na ovaj način se izbegava mogući botulizam dojenčadi, bolest koja se može javiti usled konzumiranja meda kod dece mlađe od godinu dana.

Med sadrži bakterije koje stvaraju spore zvane Clostridium botulinum i koje se mogu razmnožavati u crevima. Bakterija oslobađa toksine koji mogu iritirati crevo deteta, jer male bebe imaju nerazvijeni probavni sistem koji se ne može boriti protiv ovih spora.

Med je, međutim, bezbedan za decu stariju od godinu dana, jer je njihov probavni sistem dovoljno zreo da izbaci bakterije iz organizma. Međutim, koristite ga kao zamenu za rafinisani šećer, ali ne preterujte.

Nutritivna vrednost meda

 • Nutritivna vrednost 100 g meda:
 • Energetska vrednost 304 kcal
 • Ugljeni hidrati 82.4 g
 • Šećeri 82,12 g
 • Masti 0 g

Zbog čega je med dobar za decu?

Pored toga što je zaslađivač, med nudi i neke zdravstvene prednosti.

Obilje energije u samo jednoj kašičici

Kašičica meda daje približno 20-30 kalorija. Može se dodati u obroke deteta kako bi se zadovoljile ukupne potrebe za kalorijama. Ako dajete med detetu, odaberite onaj sa niskim GI poput bagremovog.

Pomaže kod zarastanja rana

Med je poznat po svojim lekovitim svojstvima. Poznato je da njegova antimikrobna svojstva i svojstva zarastanja rana pomažu u lečenju lezija, ujeda insekata, opekotina i čireva. Mešavina meda sa pčelinjim voskom i maslinovim uljem može pomoći u lečenju oštećene kože i stanja kao što su psorijaza ili atopijski dermatitis kod dece.

Antivirusna svojstva

Čisti med ima baktericidna i antivirusna svojstva protiv patogenih bakterija i enteropatogena. Ovo su neki od razloga upotrebe meda u ajurvedskoj medicini, posebno za lečenje kašlja i prehlade. Poznato je da kontrolisano konzumiranje meda može da spreči probleme sa zubima poput karijesa.

Protivupalna svojstva

Zahvaljujući dokazanom antioksidativnom delovanju, med se smatra prirodnim lekom za lečenje inflamatornih stanja poput upale grla, astme, mukozitisa, gastroenteritisa itd. Prirodni med je tu od velike pomoći.

Antioksidativna i antibiotska svojstva

Prirodni med deluje antioksidativno i antibiotski. Njegovo svojstvo čišćenja slobodnih radilaka potiče od fenola, dok je za antibiotska svojstva zaslužan inhibin. Ova svojstva meda učinila su ga značajnom i korisnom namirnicom za odojčad i decu.

Probiotička svojstva

Med deluje kao probiotik. Ako ga dodate mlaćenici ili kiselom mleku dobićete dobru pre-probiotičku kombinaciju koja pomaže u održavanju zdravog mikrobioma creva kod dece.

Ublažava želučani refluks

Ako dete pati od GERB-a, tada se med može koristiti za olakšanje ovih tegoba. Pri konzumaciji meda, on prekriva jednjak i sluznicu  želuca. Sprečava protok hrane i želudačnog soka nagore i na taj način pruža olakšanje. Takođe stimuliše tkiva na sfinkteru, smanjujući tako šanse za refluks kiseline.

Ublažava zatvor i proliv

Zatvor i proliv nisu retki kod dece. Dakle, ako dete ima problem sa opstipacijom ili dijarejom, sirovi manuka med može mnogo pomoći. Ako dodate uz to i kantarion u obliku čaja, dobićete brži efekat.

Med za kašalj i prehladu kod dece

Najrasprostranjenija medicinska upotreba meda je ipak za lečenje kašlja i prehlade.

Prirodni med je poznat po svojim antimikrobnim, antivirusnim i antigljivičnim svojstvima, zbog čega ga ljudi koriste kao prirodni lek za prehladu i kašalj.

Veruje se da pasterizovani med dat pre spavanja pruža izvesno olakšanje kod simptoma kašlja i prehlade kod dece starijih od godinu dana.Takođe se kaže da med poboljšava kvalitet sna kod dece.

Kako uvesti med u ishranu?

Med uvodite u ishranu deteta veoma postepeno. Ako to uradite, imaćete vremena da proverite da li postoje moguće alergijske reakcije. Takođe će vašem detetu pružiti dovoljno vremena da se prilagodi ukusu i teksturi meda.

Evo nekoliko načina na koje rafinirani šećer možete zameniti medom:

 • Dodajte ga ovsenoj kaši kako bi obogatili ukus.
 • Umesto šećera, dodajte med u mleko da biste ga zasladili.
 • Namažite ga na tost ili hleb.
 • Pomešajte ga s jogurtom i voćem i dobićete ukusnu užinu.
 • Ako vaša deca vole kolače, umesto šećera u njega možete dodati med.
 • Namažite ga na palačinke.

Prestanite da dajete med detetu ako primetite neke neželjene efekte kao što su problemi sa disanjem, slabost mišića i zatvor.

Mere predostrožnosti koje treba poštovati

Pre konzumiranja meda potrebno je da se uverite da je pravi i da je proizveden po svim propisanim pravilima. Danas je pčelarstvo veoma popularan hobi i mnogi se njime bave. Baš iz tog razloga budite obazrivi i vodite računa o tome kod koga nabavljate med. Neka to budu provereni proizvođači.

Nemojte davati previše meda deci. Med je bogat kalorijama i sadrži šećere poput fruktoze. Kod prekomerne konzumacije to može dovesti do neželjenog debljanja, zubnog karijesa i želudačnih problema. Dakle, samo umereno.

Proverite takođe datum proizvodnje i sadržaj naveden na etiketi.

Ne držite ga na otvorenom bez poklopca, jer se može kontaminirati insektima i prašinom.

Čuvajte teglu meda na hladnom mestu.

Najbolje je da iskoristite med u roku od mesec ili dva dana od kupovine, iako on ostaje dobar i koristan još dugo nakon toga.

Da li je bolji sirovi ili prerađeni med?

Sirovi med sadrži hranljive sastojke u svom izvornom obliku, ali ima i prirodne toksine kao što su grejanotoksini, koji mogu prouzrokovati trovanje medom. Simptomi trovanja medom uključuju nizak krvni pritisak, mučninu i povraćanje.

Međutim, kada se med preraradi, toksini se razblažuju i verovatno neće imati nikakav loš efekat na organizam. Prerađeni med takođe nema polenova zrna i čestice prašine.

To nam govori da prerađeni med ima manji rizik u poređenju sa sirovim medom, ali hranjiva vrednost sirovog meda čini ga superiornijim od prerađenog.

Med može da obezbedi mikroelemente koji obično nedostaju običnom šećeru, čineći tako med boljom alternativom. Ne zaboravite da med uvodite postepeno kako bi se dete naviklo na ukus, dok se njegovo telo prilagođava novoj prehrambenoj namirnici. Jednom kada dete počne da uživa u medu, ovu namirnicu možete učiniti delom njegove uravnotežene ishrane.

Read More