METAFIZIKA: Zubi su povezani s novcem, bubrezi s porodicom, a usne s emocijama!

METAFIZIKA: Zubi su povezani s novcem, bubrezi s porodicom, a usne s emocijama!

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Svi smo odgovorni za kvalitet energije koju emitiramo u kolektivnu svijest ovog planeta. Podizanjem ličnih frekvencija i vibracija kroz gajenje viših osjećaja, polako ćemo, ali sigurno izbrisati patnju, bol, tugu i osjećaj odvojenosti od izvora. Samo kroz pročišćavanje vlastitih tijela te brigom o kvaliteti misli i emocija koje prenosimo moći ćemo stvoriti novi nivo zdravlja u svima nama.

Ako ste od onih koji vjeruju kako se sve događa s razlogom, onda vam je potpuno jasno da su naše tjelesne manifestacije bolesti samo odrazi onoga kako se osjećamo u vezi s nama samima. Što nam i zašto naše tijelo poručuje možemo najlakše shvatiti ako to sagledamo iz metafizičke perspektive.

Ljudski organizam je jedinstvo uma, tijela i duše, koji funkcionira na vrlo jednostavan način, sve zavisi jedno o drugome i o savršenoj ravnoteži između to troje. Harmonijsko funkcioniranje cijelog sistema zasniva se na činjenici da svi dijelovi djeluju u svom optimumu bez stresa.

Kada se dogodi nešto što će sistem izbaciti iz ravnoteže u energetskim slojevima tijela, na jedan će ili drugi način to izmijeniti ravnotežu funkcija sistema i organizam će se naći u stanju stresa. S toga se svaka bolest ili bol može tumačiti kao duirektna poruka koja objašnjava da je ravnoteža sistema poremećena.

Mnoge bolesti ili blokade se pojavljuju na suptilnijim razinama tijela puno ranije nego što je to vidljivo na našem fizičkom tijelu, te čak i najmanji znak bolesti treba posmatrati kao znak da sistem ne radi u svojim idealnim uvjetima.

Dakle, bolest ili bol možemo gledati kao upozorenje na nešto što se odvija s nama, a što utječe na cjelokupni sklad duha, tijela i uma. U skladu s tim, s holističkog gledišta postoji objašnjenje za svaku bolest ili bol za određeni dio tijela:

KOSA – način na koji oblikujemo svoju kosu je najdirektnija lična izjava pojedinaca o njihovoj željenoj ulozi u životu. Često se taj izgled koji želimo prikazati suprostavlja s unutrašnjim tendencijama te se gubitak kose može podudarati s naglim promjenama u slici o samom sebi, često zbog traumatskih iskustava.

VLASIŠTE – se odnosi na duhovnu osjetljivost. Kao živo tkivo koje se nalazi na najvišem dijelu tijela odnosi se na kontakt s višom istinom. Stoga konflikti oko religijskih stavova, filozofije ili jakih psihičkih pojava s kojima se teško nositi mogu izazvati razvoj problema s kožom na vlasištu.

KOŽA – odnosi se na socijalnu osjetljivost. Svaka trauma ili konflikt može izazvati simpatičku reakciju na koži na mjestu na tijelu koje je povezano s područjem stresa. Holistički gledano, ekcemi, osipi ili bilo koji drugi problem s kožom proizlaze iz unutrašnje osjetljivosti koja je suočena s velikim izazovom kojeg treba prevazići.

MOZAK i ŽIVČANI SISTEM – obrada informacija i kako se nositi s njima predstavlja snažan utjecaj na naše živote. Kod preopterećenja s informacijama i konfliktnim idejama o stvarnosti, reakcija može biti simpatički odgovor mozga i živčanog sistema koji su odgovorni za obradu podataka, a manifestirat će se u vidu glavobolja, migrena, meningitisa i drugih bolesti i bolovima povezanih s nervnim sistemom.

LICE – prikazuje nečije istinske osjećaje. Iz potrebe prikrivanja ili opovrgavanja naših pravih osjećaja i prisiljavanja lica da izražava osjećaj koji nije iskren, lice može odgovoriti različitim simptomima u rasponu od djelimične paralize do upale, osipa, neuroloških tikova ili drugim abnormalnostima. Holistička preporuka je izražavati samo potpuno iskrene emocije iako to često zahtijeva promjene u međuljudskim odnosima.

UŠI – služe za primanje poruka i kao takve, stalno su opterećene primanjem poruka drugih osoba koje nam govore o svojim osjećajima, potrebama i mišljenju. Kada iz bilo kojeg razloga ne možemo primati te poruke ili im povjerovati, može se pojaviti simpatički odgovor u ušima i slušnom kanalu od zujanja u ušima, preko bolova i upala pa do gubitka sluha. Takve reakcije pokazuju da postoji prepreka s kojom se ne možemo nositi, a jedan od tipičnih primjera je bol u uhu kod djece koju doživljavaju zbog ne naviknutosti na količinu poruka koje dobivaju u učionici od strane drugih učenika, nastavnika i roditelja zajedno.

Dok neki uvjeti sluha ne reagiraju na holistički tretman, općenito se preporučuuje uzeti pauzu u primanju poruka dok stres ne popusti. Treba napomenuti i da su neki slučajevi auditivnih abnormalnosti povezani s neobičnim psihičkim stanjima, uključujući i duhovnu komunikaciju.

<195> OČI – za prepoznavanje objektivnih činjenica. Sukobi, između našeg unutrašnjeg vida i činjenica koje vidimo, a zapravo ih ne želimo sebi priznati, mogu dovesti do simpatičkog odgovora u vidu boli, oslabljenog vida ili drugih poremećaja. U takvim slučajevima se preporučuje priznati sebi istinu i vidjeti stvari više realnije.

Napomena: postoje neke stvari koje možemo vidjeti, a koje osporavaju svaki konvencionalni pojam o stvarnosti. Bez obzira radi li se o halucinaciji, vidovitosti ili vizijama, ti se događaji mogu prihvatiti samo introspekcijom i povezivanjem tih događaja sa stvarnošću što može nadmašiti naša očekivanja i razumijevanje.

NOS – osjetilo mirisa je jedno od osjetila kojim se služimo na animalnoj razini, instinktivno, no naš civilizirani način života nas nije naučio prepoznati njegovo puno značenje. Poznat kao najdirektniji senzorni put u mozak, miris nas obavještava o nivou naše sigurnosti, socijalne dobrodošlice i prirodne povezanosti s drugima. Kada pokušamo prevladati ovo instinktivno, nesvjesno znanje, možemo doživjeti odgovor u obliku krvarenja nosa, blokade, pritiska i drugih oblika poremećaja. Rješenje je osigurati svoj veći lični prostor i okružiti se s ljudima i drugim “mirisima” u kojima ćemo samo uživati.

USNE – niti jedan drugi dio tijela ne odražava naše emocije kao usne. Nasmijane ili namrštene, otvorene od nestrpljenja ili drhtave od emocija, usne su gotovo barometar ljudskih osjećaja. Kada su naši osjećaji prema drugima teško traumatizirani, možemo doživjeti simpatički odgovor u obliku herpesa, upala ili drugih bolnih stanja pa čak i oštećenja živaca koji kontroliraju usne i usta. Holistička preporuka je iskrena komunikacija i povratak osjećaja društvene poželjnosti.

USTA, ZUBI I DESNI – ovo troje je povezano s prihodima, jer bez obzira na bogatstvo, svi mi živimo kako bi sebi obezbijedili ono osnovno – hranu, a za jedinstvo tijela, uma i duha svaka dobit zapravo znači – hranu. Stoga, kada prolazimo kroz finansijski stres ili promjene, možemo doživjeti odgovor u obliku boli, infekcija ili drugih trauma zuba, desni ili unutrašnjosti usne šupljine. Kako bi riješili te probleme preporučuje se smanjenje stresa povezanog s karijerom, finansijama ili drugim poslovima povezanim s pribavljanjem “hrane”.

RAMENA – služe za nošenje tereta i to je jedini dio tijela koji može nositi breme dugo vremena. Upravo taj smisao imaju i za jedinstvo tijela, uma i duha. Svaki puta kada smo pod stresom ili smo suočeni s promjenama, poput previše odgovornosti na poslu, možda ćemo doživjeti odgovor u obliku boli, gubitka snage ili upalama živaca tog područja.

Preporuka je smanjiti obim posla iako je to lakše reći nego učiniti, u mnogim slučajevima. Često se osjećamo da baš mi moramo obaviti sav taj posao jer to drugi, kao, ne mogu i naše će se stanje naravno pogoršati, a umjesto toga bi trebali biti bolje kada shvatimo od kuda problem dolazi.

S obzirom da masaža, grijanje, akupunktura, kiropraktika i drugi tretmani mogu smanjiti bol uzrokovan stresnim opterećenjem zbog posla, mnogi ljudi će i dalje pretjerivati s izdržavanjem, bez obzira što ih je tijelo savjetovalo da stanu. Na kraju, tijelo će insistirati da ovo opterećenje prestane, a kao krajnji rezultat će se javiti teška tjeskoba i distres.

RUKE I PRSTI – su naši alati za rad i za jedinstvo uma, duha i tijela predstavljaju naše zanimanje u životu. Šta god da smo “stavili u naše ruke”, poput karijere, naš odnos prema tome se ogleda u snazi i zdravlju naših ruku i prstiju. Svaka iznenadna trauma ili promjena naših radnih vještina može uzrokovati odgovor u obliku boli ili drugih problema u rukama. Kao bi riješili te probleme potrebno je ponovno procijeniti vlastite profesionalne vještine i performanse, te potražiti manje stresan i ugodniji rad.

PLUĆA – lični prostor emocija. Pritisak emocija ili višak emocionalne brige, kada ne možemo dobiti dovoljno prostora kako bi bili posve svoji, može izazvati odgovor u vidu problema s astmatičnim napadima, kašljem, respiratornim infekcijama i drugim bolestima. Holistička preporuka je restrukturiranje načina života kako bi ponovno “prodisali”.

SRCE I ARTERIJE – ostanak u “protoku”. Svi smo mi vezani s osobama, mjestima i stvarima koje volimo ili kojima vjerujemo. Kada ovaj “protok života”, kojem smo predani na bilo koji način, postane neodrživ za nas, možemo doživjeti razne probleme vezane uz krvožilni sistem, od aritmije, srčanog udara na dalje.

Preporuka je temeljito preispitivanje svojih obaveza u životu; od karijere preko slobodnih aktivnosti do porodice, te traženje područja obaveza koje više ne podržavaju sretan protok života. Također je preporučljivo povremeno ažuriranje kako bi se smanjio učinak stresa na ove vitalne organe.

JETRA – duh ili duša nisu medicinski priznati organi, no ipak imaju duboke implikacije za našu dobrobit. Svaki put kada smo doživimo disharmoniju duha možemo doživjeti simpatički odgovor jetre, organa koji u tijelu obavlja isti posao kao i duša za Jastvo, jer jetra čisti tijelo i pohranjuje hranjive tvari u krvotok za buduću uporabu.

Neuravnoteženost duše ili duha može dovesti do nečistoće u krvi, otvrdnjavanja ili upale jetre te drugih potencijalno po život opasnih stanja. Kako bi se to izbjeglo, potrebno je napraviti duhovno čišćenje, pronaći područja samoosuđivanja, krivnje, srama ili drugih duhovnih kriza.

ŽUČ – sposobnost kritičke analize odnosno mudre prosudbe. Žuč je “analitička kiselina” koju izlučuje jetra i koja se pohranjuje u žučnoj vrećici za lučenje u probavni organ gdje “analizira” hranu. Svaki put kada smo pod velikim stresom, zbog analiziranja stvari koje se događaju u našim životima, možemo doživjeti smetnje u obliku neravnoteže probavnih kiselina koje mogu dovesti do probavnih smetnji, upale žučnog mjehura, žučnih kamenaca i slično.

Preporuka je tačna analiza stresa, a često će se raditi o odnosima ili situacijama u kojima nismo bili ispravno kritični jer nismo izrazili iskreno mišljenje čime smo naručili vlastiti osjećaj pravičnosti.

ŽELUDAC – zadovoljavanje ambicija. Naš lični apetit i sposobnost probave (analize) se odražava primarno u želucu. Svaki put kada prolazimo kroz promjenu naših ambicija (ili apetita za uspjehom) u životu, možemo doživjeti razne probleme s želucem, od mučnine (želja za odbacivanjem prošlih ambicija), nedostatka apetita (nesigurnosti u vezi toga što stvarno želimo u životu) do nervoze želuca (hoće li naše ambicije će biti uspješne), a moguć je i razvoj ulkusa želuca (prenaglašavanje uspjeha naših ambicija).

Holistička preporuka je temeljita analiza onoga što smatramo uspjehom.

TANKO CRIJEVO – učinkovitost je prirodni nastavak naših ambicija, a ogleda se u funkciji tankog crijeva gdje se hrana “melje” i sistematski smanjuje na korisne elemente. Kada je naša sposobnost postizanja ciljeva u vidu “mljevenja prepreka” umanjena, možemo iskusiti probleme u ovom dijelu u vidu grčeva, bolova, plinova ili drugih probavnih problema.

Preporuka je ponovna evaluacija karijere i ciljeva u vidu logičkog rješavanja problema, a time i poboljšavanja učinkovitosti.

SLEZENA – njegovanje porodičnih odnosa. Kada se hrana svede na korisne elemente, oni se upućuju slezeni koja ih distribuira u tijelo putem krvi što je zrcalna refleksija njegovanja obiteljskih odnosa. Kada imamo problema s njegom u obitelji možemo doživjeti odgovor u obliku loše asimilacije hrane ili nemogućnosti ispravnog korištenja unesenih nutrijenata što može dovesti nadutosti, proljeva, iscrpljenosti ili bolova u sredini leđa i trbušnom području. Holistički preporuka je duhovno savjetovanje o obiteljskim odnosima koje će biti usmjereno na njegovanje odnosa.

GUŠTERAČA I RAZINE ŠEĆERA U KRVI – naša osobna “slatkoća” (dobrota). Jedna od osnovnih hranjivih tvari u tijelu je šećer u krvi, najviše iskoristiv nutrijent koji se nakon probave šalje u krv. Šećer regulira gušterača koja određuje razinu i količinu šećera u krvi. Svaki put kada imamo problema s vlastitom slatkoćom – dobrotom, možemo doživjeti odgovor u obliku neuravnoteženosti šećera u krvi što uključuje i hipoglikemiju i dijabetes. Preporuka je sagledavanje vlastite slatkoće – dobrote, jesmo li previše dobri, dakle nesposobni izraziti ljutnju, frustracije i svoje osobne potrebe.

DEBELO CRIJEVO, SLIJEPO CRIJEVO I REKTUM – otpuštanje prošlosti. Nakon što smo probavili svoja iskustva, moramo ih otpustiti, baš kao što to radi tijelo s probavljenom hranom. Kada imamo problema s otpuštanjem prošlih iskustava, bez obzira radi li se o krivnji ili vezanosti uz status quo situaciju, možemo doživjeti simpatički odgovor iz donjeg dijela crijeva, što dovodi do boli, upale, krvarenja ili čak ruptura te perforacija.

Holistička preporuka je da dopustimo otpuštanje prošlih situacija i emocija, kao i odnosa, koji više nisu dobri za nas, baš kao što to tijelo radi s jučerašnjom probavljenom hranom.

BUBREZI – iscjeljivanje krvne loze. Naša krvna loza, genetska obitelj ili domaćinstvo je jednako sposobno otpustiti prošlost baš kao i svaki pojedinac. Stare tradicije, stresovi zbog zlostavljanja, vjerski stavovi i mnoge druge traumatske ostavštine koje mogu sretne odnose učiniti nemogućim, mogu uzrokovati nepodnošljive probleme i dovesti do odgovora bubrega, organa koji obavljaju funkciju pročišćavanja krvi što dovodi do infekcije, bubrežnih kamenaca, pa čak i zatajenja bubrega. Za ozdravljenje je potrebno ostaviti obiteljske prisilne obrasce, vjerovanja ili ponašanja koja dovode do nesloge. Iako to može dovesti do međuljudskih stresova to će imati ljekoviti učinak na bubrege. Obiteljske tradicije su jedino vrijedne ako su zdrave za sve članove obiteljske loze.

MJEHUR – oslobađanje od društvenih pritisaka. Voda za tijelo/um/duh predstavlja podijeljene emocije. Svaki put kada imamo poteškoće da naše društvo dijeli s nama emocije, možemo doživjeti poteškoće u ispuštanju mokraće iz mokraćnog mjehura. S druge strane, društvene situacije koje su pod velikim pritiskom mogu dovesti do inkontinencije ili infekcija u urinarnom traktu. Spolno prenosivi virusi, kao društvene bolesti, su još jedan pokazatelj pretjeranog naglaska na odnose u društvu. Holistička preporuka je otpuštanje pritiska, pronalazak načina kako se opustiti u tome kako društvo gleda na nas i kako se mi uklapamo u društvo.

REPRODUKTIVNI ORGANI – ponovno stvaranje života. Bez obzira na spol, svatko od nas ima sposobnost davanja života na gotovo božanskoj razini, kroz seksualnu reprodukciju kao i drugim aktima kreativnosti. Od umjetnosti do društvenih promjena, postoje mnogi načini ponovnog stvaranja života i svi su za jedinstvo uma, tijela i duha simbolizirani kao spolni organi i njihova funkcija.

Iako svi znamo da seksualna privlačnost postoji kao reproduktivni razlog, često previđamo činjenicu da je, holistički gledano, svaka seksualna želja zapravo želja za ponovnim stvaranjem živih ljudi i općenito kreacijom. Ukoliko neko pati od disfunkcije spolnih organa, treba podrobno sagledati svoju seksualnu želju, pokušavajući je vidjeti kao želju za ponovnom kreacijom. Stres ili disfunkcija spolnih organa holistički znači krizu kreativnosti.

KRALJEŽNICA – se odnosi na naš stav i filozofiju. To kako se držimo uspravno, naš stav, za jedinstvo tijela, uma i duha se odnosi na naše vlastito mišljenje koje je uvjetovano našom osobnom životnom filozofijom. Kada doživimo povredu te filozofije ili samopoštovanja, možemo doživjeti promjene u kralježnici u vidu raznih bolova, grčeva, problema s živcima i drugih problema. Holistička preporuka je filozofsko sagledavanje stavova, traženje eventualno zastarjelih ideja o sebi koje takva trauma ističe, kao i svaki problem sa samopoštovanjem koji imamo.

KUKOVI – odnose se na ritam života. Kukovi zadaju ritam ili brzinu naših pokreta pri kretanju, a prema tome, sve što izaziva ili mijenja tempo našeg života (od starenja do iznenadnih zahtjeva za bržim napretkom) može izazvati traumu kukova. Preporuka je ponovno vrednovanje tempa našeg svakodnevnog života, s naglaskom na više osjetljiv i učinkovitiji ritam.

NOGE – osobna potpora. Noge su naši primarni nosači i način na koji se zauzimamo za sebe te kao takve one odražavaju holističko značenje prava na život ili financijsku samodostatnost. Sve što mijenja našu sposobnost samopodrške može izazvati odgovor u obliku boli ili ozljeda. Holistička preporuka je planiranje samopomoći i postizanje promjena kako bi samopodrška bila više održiva.

KOLJENA – klanjanje većem dobru. Život nas često stavlja u situacije u kojima se spuštamo “na koljena” kako bismo ispunili obaveze i služili većem dobru, a odnosi se na potrebe obitelji ili društva. Takve situacije mogu izazvati odgovor u obliku problema s koljenima, a preporuka za ozdravljenje je da u potpunosti izrazimo svoje osjećaje dok obavljamo svoju dužnost u službi većeg dobra. Na taj način možemo ispravno poštivati svoje vlastite interese kao i one koji su veći od osobne važnosti.

STOPALA – zauzimanje stava i podnošenje. Svi smo pod utjecajem naših odnosa s drugima te je često teško postići da naš osobni stav bude cijenjen od strane onih do kojih nam je stalo ili onih s kojima surađujemo. Kada stres koji ovo uzrokuje postane veći nego što možemo podnijeti možemo patiti od problema sa stopalima. Holističko rješenje u svim takvim situacijama je jasno definirati gdje “stojimo” u pitanjima od značaja, potražiti područja sukoba s drugima te postići da naš stav bude prepoznat i potvrđen od strane osoba oko nas.

TABANI – kontakt s prirodom. Koža naših stopala je u najvećem kontaktu s Majkom Zemljom stoga ona posljedično nose sav stres koji možemo imati zbog nedostatka kontakta s prirodom. Povrede ili drugi problemi na tabanima ukazuju na veću potrebu za povezivanjem s prirodom, što je moguće ostvariti na više načina.

Broj pregleda:
191

Komentari

komentara

2020-10-26
Aura Redakcija