Mikrobiom kože je od velikog značaja! Očuvajte ga!

Mikrobiom kože je od velikog značaja! Očuvajte ga!

Autor: Ivana Stojanović

Da li ste znate šta je mikrobiom kože? Ako još niste čuli – pročitajte. Mnoge stvari vezane za negu kože lica, ali i tela u celini, biće mnogo jasnije.

Šta je mikrobiom kože?

Koliko je mikrobiom kože važan, govori činjenica da su brojna istraživanja prethodnih nekoliko godina usmerena baš prema njemu.

Potrebno je malo više truda da ga definišemo, pa ćemo to učiniti, trudeći se da vam razjasnimo problematiku ovog poprilično kompleksnog sistema.

Mikrobiom kože je skup svih bakterija i mikroorganizama koji se nalazi na koži jedne individue.

Kada kažemo skup bakterija i mikroorganizama, to nije nešto loše, naprotiv. Naša koža naseljena je ogromnim brojem bakterija, nevidljivih ljudskom oku. One, kao i mikroorganizmi, štite vašu kožu od raznih spoljašnjih uticaja, iako često toga nismo ni svesni.

Pre svega, koža kao naš najveći organ tu je da nas zaista zaštiti od spoljašnjih uticaja, bakterija, povreda, alergena i ostalog, ali i da zadrži toplotu. Ona, sama po sebi, budući da je najveći organ našeg tela, puna je bakterija i mikroorganizama.

Ono što bi trebalo znati, to je da svaki čovek na ovom svetu ima svoj specifičan mikrobiom kože. Isto kao što je slučaj sa otiskom prsta.

Čoveka u stvari i štiti taj poseban mikrobiom, jer se on za svakoga formira na jedinstven način. Ono što je sada važno, to je da, s obzirom na različitost mikrobioma, svima nama treba drugačija i posebna nega kože.

Skloni smo tome da se uniformišemo. Savete nam daju drugi, što ne mora da bude nužno loše. Međutim, neophodno je da potražimo i savet stručnjaka, koji će proceniti potencijale naše kože i shodno tome, uputiti nas na to što treba da koristimo.

Mikroorganizmi mikrobioma kože nalaze se na nekoliko različitih mesta, na površini kože, pre svega, zatim u folikulima naših dlaka, a i nešto dublje u prvim slojevima kože. Patogeni mikroorganizmi koji pokušaju da napadnu naše telo na bilo koji način, prvo naiđu na naš mikrobiom.

On je tu upravo da nas zaštiti i da pošalje signal telu kako nešto nije u redu. Naravno, ne može on da nas štiti zauvek, ali može dosta dugo.

Zaključak je da mikrobim kože možemo nazvati skupom bakterija i mikroorganizama koji se nalaze na našoj koži, a koji služe da je zaštite. Taj sistem je jedinstven i treba da negovati, truditi se da se on održi na najbolji mogući način. Ako dođe do bilo kakvih promena u njegovom sastavu, onda nastaju problemi. O tome u nastavku.

Naša poznata jutjuberka Sara Stanković otkrila je nakoji način održava lice čistim. Kao i većina nas, i ona je imala probleme sa kožom koji su se manifestovali u vidu bubuljica. Međutim, pronašla je prirodno rešenje koje joj je očistilo lice do savršenstva. ONa više nema bubuljice ni probleme sa kožom. Ono što je njoj pomoglo, može pomoći i vama. O čemu se radi, saznajte iz njenog iskustva koje se nalazi u priči ispod:

Sara Stanković: NEMAM BUBULJICE I AKNE, a ovom setu dugujem za to!

Koji su razlozi poremećenog mikrobioma kože?

narušavanje mikrobioma kože

Nadamo se da smo precizno objasnili kako je mikrobiom kože savršeno izgrađen sistem koji je kao takav idealan za naše telo i potrebno ga je istim održavati.

Ipak, svi oni koji na bilo koji način imaju problema sa kožom, mogu reći da je njima narušen mikrobiom kože. Zato se moraju negovati drugačije od onoga što su navikli. Odnosno, ako je u pitanju neki trajni problem, kao što su dermatitisi, ekcemi i psorijaza, onda celog života treba praviti balans.

Nekoliko je glavnih razloga zašto se narušava mikrobiom kože. Izlistaćemo ih i potruditi se da objasnimo svaki ponaosob.

1. Izlaganje mikrobioma kože nepovoljnim dejstvima

Jedno od glavnih nepovoljnih dejstava na kožu je sunce. Zato je njegov uticaj veoma važan na čoveka. Ono može biti lek i spas, ako se dozira na pravi način. Međutim, ako se zloupotrebljava, sunce može biti veoma štetno.

Kada kažemo zloupotrebljava, mislimo na preveliko izlaganje kože jakom sunčevom zračenju, koje je leti više nego štetno. Time se remeti mikrobiom kože i može doći do pojave različitih problema i oboljenja. Tu je melazma, a jedno od opasnijih je i rak kože.

Slobodni radikali, koji su zaduženi za zaštitu kožne barijere, mogu biti krivci što se poredak poremetio. Kada dođe do toga, onda je količina korisnih, kao i štetnih mikroorganizama dobrano narušena i treba se pobrinuti za to.

Ne samo sunce, već i ekstremne hladnoće mogu nepovoljno uticati na mikrobiom kože. Naše podneblje im nije sklono, ali možemo se nekada naći u situaciji da naša koža promrzne ili u dugom vremenskom period bude izložena ekstremnoj hladnoći. Ako se ne neguje pravilno tokom zime, može doći do problema. Zato je potrebno da se pobrinemo da u svakom trenutku pružimo adekvatnu negu i time sprečimo narušen poredak mikrobioma kože.

2. Izlaganje mikrobioma kože zagađivačima i spoljašnji faktori

Nekada na našu kožu može slučajno delovati nepovoljno neka materija, kao što su različita hemijska sredstva ili štetni sastojci u kozmetici. Tada koža takođe može pretrpeti ozbiljna oštećenja i može se javiti neka posledica na mikrobiom kože.

Povrede su takođe jedan od načina koji može doprineti poremećenom mikrobiomu kože. Mikroorganizmi igraju najveću ulogu u stvaranju ožiljaka. A ožiljak sam po sebi unosi trajne promene u našu kožu.

Iako je oštećenje parcijalno, ono može nadaleko gledano uticati i na veliko deo mikrobioma kože. Zato treba biti pažljiv sa ovakvim stvarima.

3. Različita oboljenja mikrobioma kože i unutrašnji faktori

Ponekad razlog za promenu na koži ne mora biti spoljašnje, već unutrašnje prirode. Razne upale i razne bakterije i virusi mogu delovati od unutra, ka spolja. Na taj način se često remeti poredak mikrobioma kože.

To su i hormoni, koji naročito u adolescentskom periodu, umeju da podivljaju i da poremete stvari na koži, pre svega mikrobiom kože.

On je takođe parcijalan i najčešće ne utiče na celu kožu, ali kao takav može poremetiti stanje. Samim tim će i naša koža tražiti dodatnu ili promenjenu negu, kako bi se balans održao.

4. Neuredan način života kao uticaj na mikrobiom kože

Možda i najvažniji segmenti našeg života su hrana i namirnice koje jedemo. A znamo da su oni više nego zagađeni prethodnu deceniju, zahvaljujući raznim hemijskim sredstvima koja su postala sastavni deo naših života.

Voda koju pijemo je takođe diskutabilnog kvaliteta. Pitanje koliko vitamin unosimo. Sve je više alergena među stvarima koje jedemo. To su takođe unutrašnji faktori koji posredno mogu uticati na kvalitet naše kože i na njen mikrobiom.

5. Nepravilna nega kože

Poslednji, a možda i najčešći razlog poremećenog poretka mikrobioma kože je neadekvatna, nepravilna ili, pak, nedovoljna, nega.

Ako je situacija takva da ste nedovoljnom brigom o koži doprineli da vam se neki delovi poremete, onda ste u problem. Ponekad i neadekvatna nega može doprineti da se to desi. Na primer, upotrebili ste kremu koja je previse agresivna za vašu kožu ili neki losion na koji koža nije najbolje odreagovala.

Može se desiti i da su neka hemijska sredstva za koja niste ni pretpostavili da su loša promenila poredak sredine u kojoj su bakterije na vašoj koži opstajale, pa su tako nastale problematične bakterijske akne.

U tom smislu je bolje i praktičnije koristiti neka prirodna sredstva, bez konzervanasa i parabena, nešto za šta sigurno znate da neće naškoditi vašoj koži i neće stvoriti dodatne bubuljice.

Koji su simptomi poremećenog mikrobioma kože?

Ako do sada nije jasno, pošto nismo nigde eksplicirali, simptomi poremećenog mikrobioma kože su veoma očigledni i veoma vidljivi. Takoreći, nemoguće ih je ne primetiti.

To su simptomi poput svraba, peckanja, zatezanja kože. A ogledaju se u stanjima kao što su akne (pa možemo pomenuti sve vrste, od cističnih, fungalnih, preko pušačkih akni), do oboljenja kao što su razne vrste dermatitisa.

To su atopijski dermatitis, seboreični dermatitis, kao i razne vrste ekcema, rozacea i psorijaza. Neki statistički podaci pokazuju da danas svaka peta osoba na svetu ima neki od ovih problema na koži. Oni su toliko učestali, da se moramo zapitati o kvalitetu našeg života. Polazeći od vode koju pijemo i hrane koju unosimo u organizam, preko kozmetike koju koristimo, sve je na ovaj ili onaj način zagađeno.

Ako imate bilo koji od ovih problema, jasno vam je o kakvim simptomima se radi. Sa velikim brojem njih se živi jer spadaju u hronična oboljenja.

Jako je velika umešnost u tome da se pronađu prava sredstva kojima će se svaki od ovih problema tretirati i trenutno otkloniti. I tu ćemo pokušati da pomognemo.

Šta kada se poremeti mikrobiom kože?

Dešava se i dešavaće se, to je neminovno, da se mikrobiom kože jednostavno poremeti. Nekada na to sami utičemo, a nekada apsolutno nije naša krivica. Jednostavno, tako se desilo, telo je negativno odreagovalo i negativno su se stvari okrenule protiv nas.

Bilo kako bilo, kada je tako ozbiljna stvar u pitanju, kao što je mikrobiom kože, osnovno je posetiti lekara. Moraće stručno lice, a pod time podrazumevamo doktora specijalistu, da utvrdi o kakvom poremećaju je reč.

Jednom kada ustanovite šta to nije u redu, moći ćete da se borite protiv toga.

Druga važna stvar oko koje će lekar takođe pomoći je da se utvrdi koji su razlozi za poremećen mikrobiom kože. Ako otklanjate posledicu, a ne i uzrok, u velikom ste problem. Morate proveriti šta je to što izaziva promenu u mikrobiomu koji je doskora fantastično funkcionisao.

Nekada su to minimalne stvari, čijim otklanjanjem otklanjate i problem, a nekada su to i neke ozbiljne promene koje morate načiniti kako bi se stvar po vas povoljno rešila.

Bilo kako bilo, ukoliko postoje nek unutrašnje stvari, a već smo o njima pisali, vi ćete se fokusirati na njih. Bez toga ništa, onda je i spoljašnja nega uzaludna.

Nismo pomenuli, a nekada je okidač za akne stres, kao i za brojne problem na koži. Možda baš na psihičkim tegobama treba dodatno raditi.

A ono što svakako morate preduzeti jeste promena u nezi kože. U tome se takođe treba savetovati sa dermatologom, ali i pratiti neki unutrašnji osećaj i potrebe kože koje su samo individualne.

Nega poremećenog mikrobioma kože

Kozmetika koju koristimo veoma utiče nan as i zato ona mora da bude probrana. To znači da treba koristiti ona sredstva koja održavaju ravnotežu mikrobioma.

Mi za to preporučujemo prirodnu kozmetiku. Više je razloga za ovakvu odluku. Pored toga što se temelji na biljnim sredstvima, prirodna kozmetika je blaga i neće narušiti prirodnu PH vrednost kože.

Ravnoteža PH vrednosti je osnova za adekvatnu negu. Sve što od toga odstupa lose i mora se vratiti balans. Zato, ako ste već nečim poremetili mikrobiom kože, vratite mu balans odgovarajućim prirodnim sredstvima.

Ona neće nadražiti kožu, neće je dodatno oštetiti, već će vratiti stanje na ono kakvo vama odgovara. Začudili biste se kako koža prepoznaje i prihvata ono što joj odgovara, samo treba redovno da osluškujete njene poruke.

Kozmetika koja sadrži prebiotike i probiotike, takođe može pomoći vašem narušenom mikrobiomu da se vrati u normal. Probiotici su važan segment regulisanja upravo mikroorganizama na koži. Oni su zaslužni za regulisanje poremećaja na koži. Imaju svoje mikroorganizme koji, poput vakcine, rešavaju problem.

Prebiotici služe da pojačaju dejstvo probiotika. Oni su, takoreći, promoteri pozitivnog delovanja probiotika na kožu.

Naravno, ovde govorimo o topikalnim preparatima koji se nanose na kožu.

Kako održati zdravim mikrobiom kože?

mikrobiom kože

Ako spadate u one srećnike koji ovaj tekst čitaju informativno jer vode računa o sebi, a ne zato što imaju problema sa mikrobiomom kože, upućujemo veliko bravo.

To i jeste prvi korak ka održavanju mikrobioma zdravim, činjenica da se edukujete.

Kozmetika koju koristite je za sada odgovarajuća, čim vam ne zadaje probleme. Međutim, potrebno je ponekad nešto i promeniti u dnevnoj rutini, baš zato da ne bismo imali problema. Koža ume i da se prezasiti istog.

U tom smislu vam preporučujemo blaga, prirodna sredstva za negu, koja će PH vrednost održati u normali jer je očigledno sve kako bi trebalo da bude.

S vremena na vreme detaljno očistite kožu pilingom ili posetite kozmetičara. To će pomoći da se prljavština skloni sa kože.

Isto tako, pustite kožu da prespava bez ikakve dodatne nege, u vidu krema i losiona. Neka se prirodne masnoće otpuste i neka one navlaže kožu, to će joj koristiti.

Budite nežni prema sebi, opustite se, spavajte dovoljno, ali se oko hrane što ređe opuštajte jer vam to može doneti mnogo problema, između ostalog i poremećeni mikrobiom kože.Pijte dovoljno vode jer je to jedan od najvažnijih načina da ostanete zdravi i lepi.

Uz ove savete, mikrobiom kože će uvek ostati u balansu.

POVEZANI ČLANCI

Sara Stanković: NEMAM BUBULJICE I AKNE, a ovom setu dugujem za to!

Lepota


Autor: Minut za MENE

Da li su pilule protiv akni magično rešenje ili ne?

Lepota


Autor: Anja Radojković

Laser za akne je savremen i brz način da očistite lice!

Lepota


Autor: Biljana Jovanović

Kako da bubuljice koje svrbe nestanu zauvek!

Lepota


Autor: Ivana Stojanović

Ovo obećava! So i mleko protiv bubuljica na 4 načina!

Uncategorized


Autor: Zorana Grujin

Rešenje protiv bubuljica je konačno tu i brzo deluje!

Lepota


Autor: Minut za MENE

Šta su vodene bubuljice i kako da ih razlikujemo od ostalih?!


Lepota


Autor: Biljana Jovanović

Sprečite bubuljice pred menstruaciju. Jednostavno je!


Lepota


Autor: Zorana Grujin

Gel protiv bubuljica je jednostavno nezamenljiv preparat!


Lepota


Autor: Biljana Jovanović

Probiotik za bubuljice ubija bakterije na licu! I to se vidi!


Lepota


Autor: Zorana Grujin