Minijaturni roboti pomažu deci u Seulu da se spreme za haj-tek budućnost

robot alpha miniFoto: Printscreen YouTube

Vlasti u glavnom gradu Južne Koreje, Seulu, pokrenule su pilot projekat za koji kažu da će novim generacijama pomoći da se pripreme za haj-tek budućnost koja ih čeka.

U okviru ovog projekta, minijaturni humanoidni roboti Alfa mini, visine 24,5 centimetara, su postali pomoćnici u podučavanju dece u predškolskim ustanovama u gradu.

Ovi simpatični robotići mogu da plešu, pevaju, pričaju priče, pa čak i izvode kung fu pokrete i balansiraju na jednoj nozi, što deca oduševljeno prate i oponašaju.

“Ovi roboti su od velike pomoći za razvoj kreativnosti kod dece”, rekla je za agenciju AP Bjun Seo-jeon, vaspitačica u obdaništu Maru u Seulu.

Roboti mogu da trepću i namiguju jednim okom, a tokom razgovora sa decom njihove zenice poprimaju oblik srca.

Na šlemu na glavi imaju kamere kojima prave fotografije koje se odmah automatski šalju na tablet, gde mogu da se pregledaju.

“U budućnosti će biti veoma važno znati kako upravljati veštačkom inteligencijom i alatkama povezanim sa njom”, rekao je za AP Han Dong-seog iz odeljenja za brigu o deci u gradskoj vladi u Seulu.

Uticaj robota se ispituje u 300 vrtića i predškolskih ustanova u Seulu, a vlasti su preporučile ovaj program za decu starosti između tri i pet godina.

“Verujemo da će ovo iskustvo kroz koje deca prođu u predškolskim ustanovama imati dugoročan uticaj tokom njihove mladosti i u zrelo doba”, kaže Han.

Alfa mini robot je postao deo redovan dnevnog rasporeda za podučavanje mališana u obdaništima, a tokom vremena predviđenog za igru, decu najviše zabavlja njegova sposobnost da “pušta vetar” na komandu.

“Kada mu kažem da peva, on dobro peva. Kada mu kažem da igra, možemo da igramo zajedno”, oduševljeno priča petogodišnja Li Ga-jun.

Original Article