Minut za bolje zdravlje

Sprečite pojavu raznih bolesti tako što ćete neznatno promeniti ishranu. Dovoljan je samo minut više za pripremu zdravijeg obroka.

Neznatne promene u ishrani koje vam neće oduzeti vreme, mogu doprineti da budete mnogo zdraviji. Iskoristite letnju sezonu i obogatite trpezu jelima od paradajza koji je pravi melem za srce, spanaća koji predstavlja bogati izvor gvožđa ili brokolija koji jača imunološki sistem. Sve to učinite ukusnijim, ali i zdravijim dodavanjem semena lana, kao i raznih lekovitih travčica.

Seme lana protiv slobodnih radikala

Dodajte seme lana u žitarice ili jogurt. To je dragocen izvor alfa-linoleinske kiseline, polinezasićene masne kiseline koje ima u plavoj ribi (10 g lanenog semena obezbeđuje 80 odsto dnevnih potreba). Osim toga, sadrže biljna vlakna i supstance slične estrogenima koje sprečavaju arteriosklerozu i ublažavaju negativno dejstvo slobodnih radikala.

Spanać obezbeđuje gvožđe i antioksidante

Spanać je idealan prilog, pošto se brzo sprema, a uz to je još i bogat gvožđem i folatima. Od sirovih mladih listova možete da pravite salatu, koju ćete začiniti limunom radi bolje apsorpcije gvožđa.

Brokoli jača odbrambeni sistem

Pomešajte zelenu salatu, celer i brokoli, koji sadrži sulfurafan. To je dragocena supstanca koja stimulativno deluje na imunološki sistem (ima ga i u karfiolu i kupusu). Salatu začinite belim lukom, maslinovim uljem, jabukovim sirćetom i senfom. Ako poslušate ovaj savet, nećete morati da brinete za zdravlje svojih arterija.

Paradajz je prijatelj kože

Redovno jedite paradajz (svež ili u obliku soka), pošto sadrži lutein i likopen. Ove supstance smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, blagotvorno deluju na oči i štite kožu od negativnog dejstva spoljnih faktora.

Jaje na oko, ukusno i korisno

Pod uslovom da konzumirate jaja jednom nedeljno, ne morate da strahujete za nivo holesterola. Ne treba zaboraviti da su jaja izvor belančevina i kalcijuma. Dva jajeta na puteru ili ulju, uz dve kriške hleba i porciju salate i obrok je kompletan.

Ispijte šolju mleka do kraja

Ako doručkujete mleko i žitarice, popijte i ono što je ostalo u činiji kad pojedete pahuljice. U protivnom, odreći ćete se dela belančevina i kalcijuma iz ovog korisnog napitka.

Integralni krekeri štite ćelije

Sadrže šest puta više biljnih vlakana nego krekeri od belog brašna. Integralno brašno sadrži supstance koje štite zdravlje ćelija. Istraživači iz Finske, gde je potrošnja integralnih žitarica veoma velika, tvrde da one štite od raka dojke i creva.

Obavezno integralni hleb

Kako da obezbedite pravilan rad creva? Zamenite rafinisane ugljene hidrate integralnim žitaricama i udvostručićete količinu biljnih vlakana koju unosite u organizam. Primer? Dve kriške integralnog hleba sadrže 3,2 g biljnih vlakana, a dve kriške belog samo 1,6 g.

Manje soli uz pomoć začinskih trava

Začinsko bilje je bogato antioksidantima, ali siromašno kalorijama. Osim toga, svako jelo će učiniti ukusnijim i omogućiće vam da smanjite unošenje soli. Preporučena dnevna doza soli iznosi 5 g, ali ta količina podrazumeva i so koju sadrže same namirnice (hleb, sir, šunka…)

Kari je ukusan, a nema kalorija

I kari je dobra alternativa soli. Kurkuma, prisutna u ovoj mešavini začina, predstavlja dragocen izvor kukurmine, supstance za koju naučnici veruju da štiti od raka. Da biste postigli pozitivan efekat, trebalo bi da koristite kari nekoliko puta nedeljno, pod uslovom da nemate probleme sa hemoroidima. Kari odlično ide uz tunjevinu, salatu od piletine, pirinač i razne supe.