Mnogi podgrijavaju ovu hranu, a liječnik upozorava: ‘Rizik je jako velik, nikako to ne radite’

Autor: F.F

Gastroenterolog dr. Vojislav Perišić upozorava na opasnosti podgrijavanja određenih jela poput sarme i pirea. Dok su ova jela često prisutna na kućnim menijima u Hrvatskoj, većina ljudi ih sprema za dva do tri dana. Dr. Perišić naglašava da neke namirnice nije preporučljivo podgrijavati zbog potencijalne opasnosti, iako mnogi rade upravo to.

Posebno upozorenje odnosi se na podgrijavanje riže, jer može sadržavati bakterije poput Bacillus cereus, koje se mogu razmnožavati, posebno ako je jelo stajalo na sobnoj temperaturi. Iako je riža izuzetno zdrava namirnica, Perišić preporučuje posluživanje mlake riže nakon pripreme, a ne podgrijavanje, prenosi Najžena.

S druge strane, jela poput sarme mogu se podgrijati jer sadrže manje riže. Gastroenterolog ističe koristi od riže u prehrani, ali također upozorava na moguće rizike, napominjući da riža ima samo dva posto proteina.

Foto: Unsplash

Nemojte podgrijavati ove namirnice

“To je izuzetno zdrava namirnica. To je carska hrana, riža se poslužuje mlaka jer se bolje probavlja nego hladna. Treba biti topla, ali ne od podgrijavanja, nego nakon pripreme. Sarma se, primjerice, može podgrijati jer ima malo riže. Rizik je jako velik, ali riža je jako korisna. Sadrži lako probavljive proteine”, objasnio je.

Povezuje nisku stopu hipertenzije, dijabetesa i shizofrenije u Japanu s konzumacijom riže, ali također naglašava da je mogućnost krvarenja u mozgu u toj zemlji ozbiljan zdravstveni problem.

Prve simptome opake bolesti možete otkriti dok vozite automobil: Na ovo morate obratiti pozornost

Dr. Perišić potvrđuje da je integralna riža zdravija, ali s većom mogućnošću kontaminacije. Osim toga, iznosi popis drugih namirnica koje se ne bi smjele podgrijavati, uključujući krumpir, gljive, piletinu, špinat i jaja.

Upozorava posebno na opasnosti od podgrijavanja krumpira, što može dovesti do pojave bakterije Clostridium botulinum, s teškim posljedicama poput glavobolje, vrtoglavice, mučnine, povraćanja i, u težim slučajevima, oštećenja središnjeg živčanog sustava, pa čak i smrti.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More