Mnogi rade ovu pogrešku kada kuhaju na maslinovom ulju: Evo na što morate obratiti pozornost

Autor: F.F

Maslinovo ulje jedna je od omiljenih namirnica brojnih ljudi. Bogat je izvor hranjivih tvari i vitamina. Sadrži visok udio mononezasićenih masnih kiselina, poput oleinske, koja ima dobre učinke na zdravlje srca i krvnih žila. Te kiseline, također, smanjuju razinu LDL kolesterola u krvi, što smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti.

Uz to, bogato je antioksidansima, sadrži vitamin E i K, koji su važni za zdravlje kostiju i kože, te oleokantal koji ima protuupalna svojstva. Dakle, maslinovo ulje ima mnoge zdravstvene koristi, ali treba napomenuti kako je kao i kod svake namirnice bitno obratiti pažnju na količinu koju konzumirate.

Maslinovo ulje je izuzetno zdravo i preporučuje se često koristiti, no oko njega postoje mnoge zablude na koje treba paziti. Mnogi smatraju da kvalitetnije ulje treba koristiti za salate, a manje kvalitetno za prženje. No, je li to istina?

Foto: Pixabay

Česte zablude

Svježina maslinovog ulja iz trgovine: Maslinovo ulje iz trgovina, iako dobro skladišteno, često može biti staro i do tri godine. Za razliku od vina, maslinovo ulje nije bolje s godinama. Najbolje je konzumirati ga dok je svježe, slično kao cijeđeni sok od maslina. Stoga, birajte ulje s naznačenom godinom berbe kako biste bili sigurni u njegovu svježinu.

Upotreba kvalitetnog maslinovog ulja: Postoji pogrešno uvjerenje da kvalitetno maslinovo ulje treba čuvati za salate, dok se za kuhanje koristi jeftinije ulje. To nije točno. Svježe i kvalitetno ulje bolje podnosi visoke temperature i doprinosi boljem okusu i zdravijim jelima.

Pohrana maslinovog ulja: Iako se često preporučuje čuvanje maslinovog ulja u staklenoj boci, važno je da boca bude od tamnog stakla jer ulje reagira na svjetlost, što mu može narušiti kvalitetu. Limena ambalaža također je dobra opcija.

Otkriven tajni utjecaj crnog čaja: ‘Jedna šalica dnevno može napraviti veliku stvar’

Kako prepoznati pravo ulje?

Čuvanje maslinovog ulja na radnoj površini: Držanje maslinovog ulja na radnoj površini nije idealno. Najbolje ga je čuvati u kuhinjskom ormariću jer svjetlost može promijeniti njegovu strukturu i smanjiti kvalitetu.

Prženje hrane u maslinovom ulju: Postoji mit da se hrana ne smije pržiti u maslinovom ulju, no to nije točno. Kvalitetno maslinovo ulje može podnijeti temperature do 200 stupnjeva Celzija bez promjene strukture, što ga čini pogodnim za prženje.

Kalorijski sadržaj maslinovog ulja: Iako je maslinovo ulje zdravo i hranjivo, ima visoku kalorijsku vrijednost jer je ulje. No, za razliku od drugih ulja i masti, ima nisku razinu lošeg kolesterola i bogato je antioksidansima, što je korisno za zdravlje.

Okus dobrog maslinovog ulja: Kvalitetno i svježe maslinovo ulje ima intenzivan i opor okus, koji može biti gorkast i lagano peckati jezik. Ovo je znak njegove čistoće i kvalitete, iako možda neće odgovarati svima, posebno onima naviknutima na rafinirana ulja.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More