Može li čokoladna torta da bude idealan zdrav doručak za celu porodicu?

Danas je puno saveta o zdravoj ishrani, zdravom načinu života i uopšte o zdravlju. Na pitanje: može li čokoladna torta da bude idealan zdrav doručak, verovatno ćete instiktivno da kažete NE. 

Od toliko tekstova na koje naiđemo i koje pročitamo, često ne znamo čemu tačno treba da se priklonimo. I na koji način je najbolje da orijentišemo svoju svakodnevnicu.

Saveti  su neretko oprečni i ne znamo kog stručnjaka da poslušamo.

Razmišljam na temu zdravog doručka, dok sam pripremala američke palačinke sa speltinim brašnom, za sebe i svoju porodicu. Najčešće ih jedemo slane, sa pavlakom i sirom.

Istovremeno, moja trogodišnja ćerka je uporno insistirala da doručkuje bananu.  Ja sam joj neko vreme objašanjavala da banana nije doručak, dok se nisam zapitala koja je u pravu?

I da li u toj našoj raspravi ima pobednika?

Sela sam malo da istražim i naišla na zanimljive činjenice. (U ovoj seriji tekstova o ishrani dece i odraslih će biti još mnogo takvih.)

Nekada davno, kako to kaže istorija, doručak se dosta razlikovao od onoga što jeste danas.

Stari Rimljani ga recimo nisu ni imali. Oni su voleli da svoj obrok jedu posle podne, tek oko tri sata i taj obrok je bio raznovrstan. Sastojao se od mnoštva voća, hleba, maslina, sira, suvog grožđa i koštunjavog voća. Uz njega je obavezna bila čaša vina.

 

Takav izbor svakako nije pogodan u današnje vreme. Možda pre možemo da se ugledamo na rimske legionare, kojima je trebao brz i kaloričan doručak. Iz tog razloga za njih se uveče u vodu potapala pšenica i druge žitarice koje su im bile dostupne, i tako su bile spremne čim se ujutru probude.

I dok je moja ćerka jela bananu, a ja svoje palačinke od spelte, uz čitanje različitih tekstova na temu zdravog doručka, shvatila sam da nema univerzalnog odgovora.

Jedni stručnjaci savetuju da je zdravo jesti voće ujutru, dok drugi tvrdi da je to najveća greška.

Kao i uvek kada ne nađem odgovor na nekoj drugoj strani, ja pitam sebe. Naše telo nepogrešivo zna šta je to što nam prija, naravno ako smo spremni da ga dovoljno dobro oslušnemo.

Zato sam to jutro odlučila da svako jede ono što je u tom trenutku procenio da mu prija. Postoji mogućnost da jedno jutro obe shvatimo da je idealan doručak za taj dan recimo čokoladna torta.

Verujem da bi moja ćerka to jela svako jutro, ali ćemo se nekako dogovoriti da je to idealna užina.