MOŽE LI SE VODA U ČAŠI ‘POKVARITI’? Stručnjaci objašnjavaju zašto dolazi do promjene okusa

Ilustracija/Pixabay

SVJEŽA JE NAJBOLJA!

+
AAA

MOŽE LI SE VODA U ČAŠI ‘POKVARITI’? Stručnjaci objašnjavaju zašto dolazi do promjene okusa

Autor: Zlatko Govedić

Sigurno ste primijetili da voda koja je nekoliko sati stajala u čaši ima čudan okus. Mnogi se pitaju je li to znak da se voda “pokvarila”?

Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni bjelančevine pa ju je lakše zagaditi mikrobima. Za neobičan okus vode koja je stajala u čaši preko noći postoji jednostavno objašnjenje.

Naime, kako je voda bila izložena zraku upila je malo ugljikova dioksida, a djelić njega pretvorio se u karbonsku kiselinu. To znači da je voda promijenila kemijski sastav.

Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona pa se pretvori u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode zbog čega ona mijenja okus.

Osim toga, voda koja je stajala u čaši nekoliko sati bila je izložena i bakterijama pa je u njoj završila i određena količina prašine.

To ne znači da se voda “pokvarila”, ali zbog svega navedenog, sljedeći put dobro razmislite hoćete li popiti ustajalu vodu ili ćete si uliti svježu.

Koliko vode treba piti?

Preporuke za dnevnu potrebu tekućine (uključujući vodu kao i ostale tekućine unesene hranom i drugim napitcima) iznosi 3,0 litre za muškarce i 2,2 l za žene. Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura zraka, u vlažnom i toplom podneblju potrebno je uzimati dodatne količine vode. Unos vode treba povećati za vrijeme trudnoće i dojenja te kod nekih zdravstvenih stanja (povišene tjelesne temperature, proljeva, povraćanja).

Dan započnite jutarnjom čašom vode (2 dcl) i pijte je tijekom cijelog dana. Čaša mlake vode ujutro potiče probavu i pomaže jutarnjem pražnjenju crijeva.

Pijte vodu prije nego što ožednite. Pijte što češće čak i kad niste žedni, jer mehanizam žeđi ne može točno na vrijeme ukazati kada je vrijeme za vodu i tako spriječiti dehidraciju. Prava istina je sljedeća: kad osjetite žeđ već ste blago dehidrirani.

Vodu pijte prije ili poslije obroka, a ne tijekom jela jer ometa probavu hrane. Ako ipak imate želju nešto popiti, pijte manje količine u manjim gutljajima.

Autor:Zlatko Govedić

ZADNJE VIJESTI


SVJEŽA JE NAJBOLJA!

MOŽE LI SE VODA U ČAŠI ‘POKVARITI’? Stručnjaci objašnjavaju zašto dolazi do promjene okusa


TEMELJ ŽIVOTA

ZVUČI ČUDNO, ALI ISTINA JE: I toplim napicima možete rashladiti tijelo. Pripazite na nekoliko čimbenika


PANDEMIJA JOŠ TRAJE

DUGI COVID: Znanstvenici utvrdili da postoje različiti tipovi zaraze koronavirusom


REAGIRAJTE NA VRIJEME

DEBLJINA JE JEDAN OD GLAVNIH UZROČNIKA PADA NATALITETA: Kod pretilih osoba smanjuje se plodnost

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article