MUČE VAS BUBULJICE I EKCEMI? Ovaj pčelinji proizvod mogao bi vam uvelike pomoći u otklanjanju tegoba

Autor: Zlatko Govedić

Medonosne pčele (rod Apis) uzgajaju se radi dobivanja brojnih proizvoda koje pomažu ljudskom zdravlju i ljepoti.

Izravni proizvodi pčela jesu med, propolis, pčelinji vosak, matična mliječ i pčelinji otrov, dok se u neizravne ubrajaju cvjetni pelud i razni proizvodi poput npr. medovine.

Med je najpoznatiji i najrasprostranjeniji proizvod pčele medarice. Cvjetovi biljaka, svojim žlijezdama nektarijama, luče nektar koji privlači kukce. Pčele su najbrojniji oprašivači koje sakupljaju nektar i odlažu ga u stanice saća te tako proizvode med.

Propolis pak nastaje tako da pčele sakupljaju razne smolaste tvari s biljaka u svom okolišu i donose ih u košnicu. Tim istim smolama dodaju razne tvari.

Pčelinji vosak (Cera flava) ljudi rabe za izradu svijeća, a u kozmetici njegov pročišćeni oblik (Cera alba)

Matična je mliječ prirodni stimulator koji sadrži visoku koncentraciju biološki aktivnih tvari, napose pantonske kiseline koja daje organizmu vitalnost. Matična mliječ je kremasta, ljepljiva, mliječno bijela, jako kisela tvar malo gorčeg okusa i specifičnog mirisa. Pčele radilice u starosti od 5 do 15 dana izlučuju iz svojih nadždrijelnih žlijezda tvar bogatu proteinima i drugim dragocjenim tvarima koje se stvaraju u velikim količinama osobito za vrijeme obilne paše peludi.

Pčelinji otrov jest izlučevina žalčanog sustava pčele, a osnovna mu je prirodna namjena štititi pčelu i njezinu zajednicu od neprijatelja. To je gusta tekućina vrlo karakterističnog mirisa i gorkastog, kiselkastog okusa.

Blagotvorni propolis

Od svih pčelinjih proizvoda propolis bi trebalo da ima posebno mjesto u kućnoj ljekarni jer pomaže u liječenju ekcema, bubuljica, lišajeva i posjekotina.

Dovoljno je da ga u tankom sloju dvaput dnevno nanesete na oboljelo mjesto. Time biste značajno mogli ublažiti tegobe.

Propolis u sebi najviše ima voska, smole i balzama, a nešto manje peluda, tanina i eteričnih ulja.

Zbog takvog sastava ima protuupalno i antimikrobno djelovanje, stimulira obnovu tkiva i povećava obrambenu moć organizma.

Stomatolozi ga često preporučuju za održavanje oralne higijene, jer predstavlja odličnu barijeru za pojavu karijesa.

U kozmetici se dodaje različitim kremama koje se mogu naći u biljnim ljekarnama. Propolis mogu rabiti svi, osim osoba alergičnih na pčelinje proizvode.

U obliku tableta i tinkture (alkoholne otopine) propolis se može naći u svim ljekarnama, kao i u trgovinama zdrave hrane.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More