Muškarci rizik za srčani udar nasleđuju od očeva

Muškarci sa čestom verzijom Y hromozoma, haplogrupom I, imaju 50 posto veći rizik od infarkta nego drugi, a to se svojstvo prenosi na njihove sinove, ali ne i na ćerke.

Muškarci s određenom verzijom Y hromozoma imaju 50 odsto veću šansu za razvoj srčane arterijske bolesti, što može da izazve anginu pektoris, srčani udar i otkazivanje srca, objavili su britanski naučnici.

Analiza DNK je otkrila da 90 od 100 muškaraca nose jednu od dve najčešće verzije Y hromozoma, pod imenom haplogrupa I i haplogrupa R1b1b2.

Oni s haplogrupom I imaju povećani rizik za srčana oboljenja, što se povezuje s uticajem hromozoma na imunološki sistem, povećavajući rizik od upala koje se povezuju s arterijskim bolestima.

Očevi koji imaju tu genetsku varijantu u opasnosti su da prenesu iste sklonosti na svoje sinove, ali ne i na ćerke.

Taj efekat ne zavisi od tradicionalnih faktora koji povećavaju rizik srčanih bolesti, kao što je visoki holesterol ili krvni pritisak, potvrdilo je istraživanje na 3.000 ljudi.

– Znali smo da određeni životni stil kao što je pušenje, alkohol i loša ishrana povećavaju rizik od infarkta, ali je isto tako važan i genetski faktor – rekla je dr Helen Vilson iz britanskog Udruženja za bolesti srca.