Na ove znakove trebate obratiti pažnju: Ako ih primijetite, možda vam nedostaje vitamina

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Činjenica je da nam organizam vrlo često šalje signale koji mi ne znamo prepoznati, a tako je i kada se radi o nedostatku vitamina. Mnogi od nas vitamine dobivaju iz zdrave i uravnotežene prehrane, no ponekad može doći do manjka određenog vitamina li minerala. Ovo je pet najčešćih znakova ukazuju na nedostatak esencijalnih vitamina i minerala.

Moždana magla – moždana magla i gubitak pamćenja zapravo mogu biti uzrokovani nedostatkom vitamina B koji se nalazi u bjelančevinama i lisnatom zelenom povrću. Vitamin B podržava kognitivne funkcije, pa njegov nedostatak može utjecati na naše mentalne sposobnosti.

Upale desni – Vitamin C ima važnu ulogu u našoj oralnoj higijeni, posebno kada je riječ o pomoći u prevenciji bolesti desni. Nedostatak vitamina C može dovesti do povećanog rizika od infekcija desni i slabijih zuba. Može se naći u namirnicama kao što su agrumi, paprika i brokula.

Foto: Pixabay

Ako ste zabrinuti zbog mogućeg nedostatka vitamina, savjetujte se s liječnikom

Bol u mišićima – Vitamin D pomaže u apsorpciji kalcija, što znači da osjećaj oslabljenih i bolnih kostiju može biti pokazatelj niskih razina. Bolovi u mišićima također mogu signalizirati nedostatak vitamina D jer on ima važnu ulogu u osiguravanju učinkovitog rada naših mišića.

Zamagljen vid – Ovaj simptom može biti znak nedostatka vitamina A, koji se nalazi u lisnatom zelenom povrću poput špinata i brokule, te povrću poput mrkve i slatkog krumpira. Vitamin A jača imunološki sustav i važan je za zdravlje očiju, pa se njegov nedostatak može očitovati kroz zamagljen vid ili poteškoće s vidom pri slabom osvjetljenju.

Ako ste zabrinuti zbog mogućeg nedostatka vitamina i minerala, trebali biste razgovarati sa svojim obiteljskim liječnikom koji će vam sugerirati koje korake biste trebali poduzeti.

Ovu hranu izbjegavajte, puna je bakterija: ‘Ljudi ne peru ruke, a svi je uzimaju istim priborom’

Autor:Dnevno.hr/M.P.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More