Način ishrane koji smanjuje rizik od Covid-19

pixabay.com

Prema istraživačima iz Opšte bolnice Masačusets povezane s Harvardom, ljudi koji daju prednost biljnoj ishrani imaju manji rizik od težih simptoma Covid-19.

Gojaznost i dijabetes faktori su za koje je dokazano da nose veći rizik od zaraze, ali uticaj same ishrane nije utvrđen.

– Prethodni izveštaji sugerišu da je loša ishrana uobičajena karakteristika među grupama koje su posebno pogođene pandemijom, ali nedostaju podaci o povezanosti načina ishrane i rizika od Covid-19, kao i ozbiljnosti simptoma – rekao je vodeći autor, dr Džordi Merino.

Merino i njegov tim analizirali su podatke o 592.571 učesnika istraživanja iz Velike Britanije i SAD, koje su pratili od 24. marta do 2. decembra 2020. Na početku studije, oni su popunjavali upitnike o svojim prehrambenim navikama pre pandemije, a tokom praćenja je ukupno 31.831 učesnik bio zaražen koronom.

Ukrštanjem podataka ispostavilo se da su oni čija je ishrana bila bazirana na voću i povrću imali 9% manji rizik od zaraze i 41% manji rizik od razvoja ozbiljnih simptoma Covid-19.

– Iako ne možemo dovoljno naglasiti važnost vakcinacije i nošenja maske u zatvorenim prostorijama, naša studija sugeriše da pojedinci takođe mogu potencijalno smanjiti rizik od dobijanja Covid-19 ili fatalnog ishoda obraćajući pažnju na svoju ishranu – napominju naučnici.