NAJBOLJE KNJIŽEVNO DELO U POSLEDNJIH 50 GODINA: Zlatni Buker za Engleskog pacijenta!

Prvi put u istoriji Bukerove nagrade, dodeljen je Zlatni Buker romanu „Engleski pacijent“ kanadskog pisca Majkla Ondačija. Dobitnik nagrade je zvanično objavljen u nedelju na zatvaranju 50. Festivala Men Buker u Londonu. Ondačijevu knjigu je publika proglasila za najbolje književno delo u poslednjih 50 godina.

 

Prethodne pobednike, njih 51, birao je posebno sastavljeni žiri od pet članova koji su pročitali romane iz čitave istorije Bukerovih pobednika, i izabrali najbolje za svaku deceniju, a onda su ti odabrani bili predloženi na veb-sajtu Men Buker kako bi publika tokom nekoliko meseci mogla da glasa za najbolji.

 

Sudije su bile Robert Makram, koji je za najbolju knjigu iz sedamdesetih godina izabrao „U slobodnoj državi“ V. S. Najpola, zatim Lem Sisej, koji je za najbolju knjigu iz osamdesetih godina izabrao „Mesečev tigar“ Penelopi Lajvli; Kamila Šamsi, čiji je favorit za devedesete bio „Engleski pacijent“, Sajmon Majo, koji je izabrao roman Hilari Mantel „Vučje leglo“ za dvehiljadite i Holi Makniš, koja je za poslednju dekadu izabrala roman Džordža Saundersa „Linkoln u Bardu“.

 

Tokom prenosa jučerašnje ceremonije, Kamila Šamsi je obrazložila zašto je izabrala „Engleskog pacijenta“ za pobednika devedesetih, nakon čega je pročitan odlomak iz dela, a onda je autoru dodeljen zlatni trofej:

„Engleski pacijent je jedan od onih retkih romana koji se uvuku pod kožu i zahtevaju da mu se povremeno vraćate i ponovo ga iščitavate, nagrađujući vas svaki put novim iznenađenjem i užitkom. piše u obrazloženju odluke. U njemu se maestralno prožimaju epsko i intimno – čas gledate u nepregledno prostranstvo pustinje, čas u medicinsku sestru koja polaže šljivu u usta svog pacijenta. Ti trenuci se prelamaju u mislima, dok čitamo te redove, i kreću se između velikih tema – rata, lojalnosti, ljubavi – pretačući se u opise odnosa između junaka. Roman je složene strukture, prelepo napisan, s humanošću koja pleni na svakoj stranici.

 

Ondačijeva mašta ne poznaje granice, i nosi nas od Kaira do Italije, u Indiju, Englesku i Kanadu – preko pustinja, u vile i duboko u zemlju razrovanu bombama. Prateći ga na tom putu, zaljubljujemo se u njegove junake, živimo njihove radosti i tugujemo njihove boli. Retki su romani koji mogu da se pohvale time da su oplemenjujući. Ovaj je upravo takav“.

 

U ovom lirskom romanu Majkla Ondačija putevi četiri slomljena bića ukrštaju se krajem Drugog svetskog rata u napuštenoj italijanskoj vili. Bolničarka Hana, ojađena sveprisutnom smrću, opsesivno neguje svog poslednjeg preživelog pacijenta. Osakaćeni lopov Karavađo pokušava ponovo da pronađe sebe. Povučeni indijski miner Kip traži skrivene bombe u predelima gde ništa nije bezbedno.

 

Svakoga od njih na različit način opseda tajanstveni engleski pacijent koji, izgoreo do unakaženosti, leži u sobi na spratu sam sa svojim uspomenama. Kroz celu priču provejavaju sećanja tog bezimenog čoveka – na zabranjenu ljubav, plamenu strast i rušilački gnev – a tajne koje će se razotkriti zauvek će promeniti sve likove.

 

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

NE PROPUSTITE

TREBALO MU JE SAMO 68 SEKUNDI! POJEO 50 TABASKO PAPRIČICA ZA ZLATNIK OD 24 KARATA: Mladi Kinez se oljutio za sreću! (VIDEO)

MONSTRUM KUJI 9 PUTA OBLEPIO NJUŠKU IZOLIR-TRAKOM: 36 sati ju je JEZIVO MUČIO, a onda ga je sustigla PRAVDA!

ZAVETNI HRAST OD 2 METRA STAR 1.000 GODINA NEMA DEBLO A LISTA: Čudesno drvo leči mnoge bolesti, a evo šta su TURCI uradili s njim (FOTO, VIDEO)

KAD SE JEDNOM SMRKNE, DRUGOM SVANE! NEDELJNI HOROSKOP DO 15. JULA: Uzbudljiva nedelja je pred vama! Neće svi biti u stanju DA POČNU PONOVO!

 


Kurir

Autor: 
Kurir