Najbolje ulje za suvu kosu 

Najbolje ulje za suvu kosu 

Najbolje ulje za suvu kosu

Autor: Mica Strainovic

Biljna ulja su fantastična za negu i oporavak suve kose. Naučite koje je najbolje ulje za suvu kosu i kako se koristi.

Svaka dlaka na našem telu, bilo da je vlas kose ili malja, raste iz folikula dlake. To je malena vrećasta rupica na koži. Na dnu svakog folikula je skupina posebnih ćelija koje se dele u korenu dlake i na taj način nam kosa raste.

„Živo tkivo“ koje prouzrokuje rast kose sakriveno je unutar folikula. Vlas kose koju mi vidimo sastoji se iz ćelija koje više nisu žive.

Ovo je važno da znate kada preterujete sa farbanjem, stajlerima i agresivnim preparatima za negu kose. Ukoliko se posečemo po koži, ćelije kože se regenerišu i posekotina zaraste.

Ćelije od kojih se vlasi sastoje mnogo je teže oporaviti, jer nemaju moć samoregeneracije. Njima je potrebna pomoć .Vi morate učiniti šta je u vašoj moći kako biste je spolja nahranili, oporavili i dodajući ćelijama vlasi ono bez čega su ostale kako biste popravili štetu.

Vlas kose ima svoju strukturu. Na poprečnom preseku vidimo dva ili tri sloja. Naime, neke osobe nemaju ovaj središnji sloj vlasi.

Dakle vlas čie:

  • spoljašnji sloj-kutikula,
  • središnji sloj-korteks i
  • unutrašni sloj-medula.

Ovde možete proučiti detalje o strukturi kose

Važno je da je poznajemo kako bismo znali šta nam se dešava kada kosa prestaje biti zdrava i postaje suva i oštećena. Zdrava kosa je mekana na dodir, svilenkasta, sjajna, vlasi su glatke i klize. Ona se ne mrsi i njena boja nije izbledela. Lako se oblikuje i frizura je postojana nakon stilizovanja.

Suva i oštećena kosa je sve suprotno od ovoga.

Ovde pročitajte o uzrocima suve kose i klonite ih se kao crnog đavola.

Različiti spoljašnji uticaji, a u njih ubrajam sve što radimo sa svojom kosom, a ne podržava njen prirodni metabolizam, plus agresivni preparati za negu, plus zagađenje, suv vazduh, UV zraci, hlor iz bazena…čine da kosa postane suva.

Lojne žlezde proizvode sebum. Ovo je masna, voskasta materija koja ima zaštitnu funkciju za kožu i kosu. Neopreznim postupanjem sa kosom on biva potpuno uklonjen sa površine dlake.

Tako ogoljena vlas ostaje nezaštićena od novih spoljašnjih uticaja. Kutikuli se otvaraju, vlas gubi vlagu, proteinske niti keratina unutar središnjeg sloja pucaju, pigment bledi …i imamo suvu kosu.

Rečeno je već da su vlasi nesposobne da se same regenerišu iznutra.

Prirodna ulja za suvu kosu bi mogla imati tu moć da spolja poprave štetu, odnosno strukturu vlasi, dodaju vlage, proteina, masnih kiselina.

Jednom rečju, ona su odlično sredstvo za reparaciju suve kose jer sadrže upravo ove materije bez kojih je vlas kose ostala.

Da se suva, oštećena kosa može oporaviti, potrvdila je i Katarina koja je svoju ojađenu, ali dugu kosu, spasila od šišanja na jednostavan i prirodan način. Njena kosa je sada takva da je na ulici zaustavljaju i pitaju za savet. Šta je to što joj je pomoglo? Lako je! I vama može pomoći isto to, a o čemu se radi saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku; https://minutzamene.com/licno-iskustvo-od-ostecene-do-zdrave-kose/

Nega suve kose uljima je svakako dobra pomoćna alternativa.

Ne verujete?

Čitajte dalje, objasniću vam.

Kako pomaže ulje za suvu kosu?

U većini slučajeva, suvoj kosi mogu pomoći prirodni recepti. Ulja za suvu kosu prednjače u svojoj efikasnosti.

najbolje ulje za suvu kosu

Uostalom, koji god recept za domaću masku za suvu kosu da izaberete, uvek će se u njemu naći i neko ulje.

Zašto?

Prirodna ulja su bogati izvori aktivnih supstanci, vitamina, minerala, masnih kiselina i proteina. Generalno gledano, u njima se nalaze baš one materije bez kojih je naša kosa ostala postavši tako suva.

Ulja iznutra popravljaju uništenu strukturu vlasi, dodatno hidriraju i zaglađuju kutikulu na način kao bi delovao prirodni sebum.

Srećna okolnost je da čim se isključe nepovoljni činioci koji isušuju kosu, proizvodnja sebuma i njegova zaštitna funkcija se ponovo uspostavljaju. Međutim, sam sebum neće biti u stanju da sam popravi oštećenu strukturu dlake. Prirodna biljna i esencijalna ulja to mogu.

Ulje za suve krajeve kose

Jojoba ulje se nalazi u brojnim preparatima za negu kose upravo zato što ima značajne hidrirajuće osobine. Ono je posebno jer prodire vrlo duboko u srž strukture vlasi. U jojoba ulju su “pametne” masne kiseline koje odlaze baš tamo gde su neophodne da nahrane i hidriraju krajeve koji su uvek najsuvlji.

Koristi se kao pakovanje koje se ostavlja tokom noći natopljeno na suve krajeve.

Ujutru operite kosu blagim šamponom. Ponovite jednom nedeljno dok ne dođete do željenog rezultata.

Maslinovo ulje za suvu kosu

Stalno slušamo o ovom ulju koliko je posebno.

Maslinovo ulje zaista ima u kozmetici možda najširu primenu od svih prirodnih materija. Ovo se odnosi na kozmetičku industriju podjednako kao i na domaće recepte za negu kože, kose, noktiju.Ono je zaista veoma bogato i zaista ima neverovatna hidrirajuća svojstva. Efekti maslinovog ulja za kožu i suvu kosu su fantastični.

Šta to tako posebno sadrži ovo ulje da je tako posebno blagotvorno za suvu kosu?

Najvažniji sastojak je oleinska kiselina zatim fenoli i jedna materija koju sadrži i prirodni ljudski sebum-skvalen.

Pored ovih aktivnih supstanci u maslinovom ulju se nalazi manja količina vitamina E i K ali i obilje Omega-3 i 6 masnih kiselina.

Oleinska kiselina je zasićena masna kiselina koja koja je jedan od glavnih sastojaka mnogih prirodnih ulja ali i sebuma. Ona pripada Omega-9 skupini naše telo proizvodi za razliku od linoleinske koju ne može da sintetiše.

Međutim, setite se, ćelije kose su već mrtve i ne mogu ništa da proizvedu. Budući da su ostale bez tog masnog zaštitnog i gradivnog elementa, dodajemo ga spola u vidu maslinovog ulja.

Oleinska kiselina kontroliše i sprečava gubitak vlage iz vlasi suve kose.

Suva kosa koja se neguje maslinovim uljem postaje mekša, sjajnija, lakše se oblikuje.Redovnom upotrebom oštećenja na strukturi vlasi se popravljaju i kosa postaje jača, ima sopstvenu težinu, manje se mrsi.

Maslinovo ulje deluje dvojako na suvu kosu: regenerišuće i zaštitno. Ono je zaštita za suvu kosu od UV zraka, soli, hlora i loših vremenskih uslova.

Kako se koristi?

Jednom nedeljno nanesite 1-2 kašike maslinovog ulja na suvu kosu, ravnomerno rasporedite. Zamotajte peškirom ili kapom za tuširanje i ostavite da deluje oko pola sata.

Operite kosu prirodnim šamponom za suvu kosu i slobodno preskočite regenerator.

Maslinovo ulje naneto na kosu pred sunčanje štiti kosu od dodatnog isušivanja, od oštećenja koja izazivaju UV zraci. Ono takođe čuva postojanost boje vaše kose. Naime, znamo da kosa bilo da je farbana ili ne, izbledi na suncu. Maslinovim uljem zaštićena kosa pretrpeće manje oštećenja.

Uz to, sve vreme vašeg boravka na plaži, kosi ćete priuštiti produženo dejstvo hidrirajuće, regenerišuće maske za kosu. Nakon što operete kosu na kraju dana bićete zadivljeni njenom mekoćom i sjajem.

Retka su neželjena dejstva maslinovog ulja. Jedino morate biti spremni na baš temeljno pranje kose kako vam krajevi ne bi bili masni nakon primene. Ovo je važno za ravnu dugu kosu. Kod kovrdžave kose je mane vidljivo i može se čak mala količina iskoristiti kao neispirajući regenerator.

Kokosovo ulje za suvu kosu

Kokosovo ulje je bogato Omega-3 hidrirajućim masnim kiselinama i vitaminom E čija antioksidativna svojstva su već dobro znana u nezi lepote.

Kako se koristi?

Kovrdžava kosa je najsklonija suvoći. Ukoliko je vaša takva, suva i kovrdžava, kokosovo ulje možete koristiti kao neispirajući regenerator. Ne brinite, kosa vam neće izgledati masna.

Kovrdže obično zahtevaju malo gužvanja nakon pranja kako bi povratile željenu formu.

Na kosu koju ste prethodno oprali blagim prirodnim šamponom nanesite kokosovo ulje. Postupak je jednostavan: malu količinu ulja rastrljate između dlanova a zatim gužvate krajeve kako se kosa suši.

Najbolje je da se suva kosa suši prirodno bez upotrebe fena.

Ulje se na vašim dlanovima zagreje i tada lakše prodire u vlasi koje je potrebno da hidrira i povrati im željenu strukturu.

Ukoliko ipak više volite da isperete kokosovo ulje sa suve kose, ostavite ga da deluje što duže, najbolje preko noći, zatim operite kosu uobičajeno i upotrebite regenerator za suvu kosu na kraju.

Alergije na kokosovo ulje su retke. Očituju se u vidu crvenila, koprivnjače i ospe.Ukoliko primetite da vam ne prija na kosi ili koži, zamenite ga nekim drugim uljem za suvu kosu.

Bademovo ulje za suvu kosu

Bademovo ulje se dobija presovanjem semena bademovog drveta (bademovih oraha) i izvlačenja ulja iz te presovne mase. Bademi su u mnogim drevnim kulturama cenjeni zbog lekovitih i zdravstvenih svojstava, uključujući visok nivo proteina, Omega-9 masnih kiselina i vitamina E. Ova svojstva sugerišu da ono može poboljšati sjaj i snagu vaše kose i sprečiti njeno pucanje čemu je suva kosa posebno sklona.

Ulje slatkog badema je ulje koje se najčešće prodaje i preporučuje za upotrebu kao proizvod za kosu.

Ovo ulje omekšava krutu suvu kosu zahvljujući svojim emolijentnim svojstvima, štiti od daljeg isušivanja i hidrira suvu kosu.

Kako se koristi?

Bademovo ulje možete pomešati sa nekim drugim uljem kao što je kokosovo. Tako dobijate blagotvornu masku za regeneraciju suve i oštećene kose.

Drugi način je da prosto nanesete čisto ulje slatkog badema na suvu kosu, obraćajući najviše pažnje na krajeve koji su i najsuvlji.

Osobe koje su alergične na bademe trebalo vi da izbegavaju i bademovo ulje.Čak i spoljašnja upotreba ulja kod njih može izazvati burnu reakciju.

Bebi ulje za suvu kosu

Suva kosa je prosto nemoguća. Kad pomislite kako biste je najradije sakrili pod neku kapu posegnućete za svakim sredstvom koje bi moglo popraviti stanje.

Bebi ulje asocira na najnežniju bebinu kožu. Ako je dobro za ova mala stvorenja, može li prijati i našoj napaćenoj kosi?

Ovo je mineralno ulje. Kao i petrolej, ono se dobija od bioprodukta koji ostaju pri rafinisanju naftnih derivata. Ono se dalje prerađuje dok se ne dobije proizvod bezbedan za dečiju kožu. Ovo ulje je dermatološki testirano i hipoalergijsko. Ne sadrži štetne hemikalije tako da je potpuno bezbedno za primenu na suvoj kosi.

Bebi ulje deluje na sledeći način na suvu kosu:

  • Zatvara kutikule na površini kose i sprečava gubitak vlage iz vlasi
  • Umiruje suvu kožu glave. Zdravo vlasište bez peruti je garant za rast zdrave i jake kose koja odoleva isušivanju.

Baby ulje se zadržava duže na koži glave od drugih ulja. Ukoliko želite da ga isprobate izmasirajte baby uljem vlasište i rasporedite ga po kosi jedan sat pre pranja kose. Nakon isteka vremena kosu operite na uobičajeni način, blagim šamponom, mlakom vodom. Na kraju dolazi regenerator za suvu kosu.

Baby ulje omekšava kosu, zatvara kutikule tako da se kosa neće mrsiti. Stavite malu količinu na sveže opranu kosu. Ovo će je zaštititi od vreline fena i olakšati oblikovanje.

Kantarionovo ulje regeneriše suvu kosu

Kantarion je dobro poznata lekovita biljka koja je duboko ukorenjena u našoj tradicionalnoj medicine. Gotovo da nema porodice koja ne poseduje flašicu kantarionovog ulja. Mnogi ga sami spremaju tako što sveže urbane cvetove kantariona potope u maslinovo ulje. Nakon što odstoji 40 dana, procedi se i imate lekovito kantarionovo ulje kojim se mažu manje rane, infekcije i slično.

Kantarionovo ulje je cenjeno zbog svojih isceljujućih svojstava.Može se kupiti i gotovo ulje dobijeno ekstrakcijom biljke. U sastavu su aktivne materije koje deluju atibakterijski, antifungalno, kao antioksidanti.

Kantarionovo ulje neguje kožu glave, sprečava nastanak peruti i pospešuje prokrvljenost. Kosa negovana kantarionovim uljem je snažnija i otpornija na isušivanje.

Ovo ulje se posebno savetuje osobama koje pate od opadanja i proređivanja kose.

Masirajte kožu glave kantarionovim uljem sat vremena pre pranja kose.

Na vlasi kantarionovo ulje deluje regenerativno.

Laneno ulje za suvu kosu

Poznato je da je lan među biljkama najbogatiji izvor omega-3 masnih kiselina.Ovo ulje je fantastično za negu kose i kože.

Suva kosa se mnogo mrsi jer su kutikuli podignuti i vlas nije glatka.

  • Laneno ulje dodaje neophodnu vlagu u strukturu kose. Ono se apsorbuje dublje od drugih vrsta ulja. Kosa se nakon tretmana lanenim uljem lakše oblikuje i manje se mrsi.
  • Ukoliko su i vlasište i kosa suvi laneno ulje je najbolji izbor za masažu kože glave i pakovanje kose.
  • Deluje antiinflamatorno pa se preporučuje i osobama koje pate od peruti koja je čest pratilac suvog vlasišta.
  • Odličan je izvor vitamina E, B1, B2, B6 i biotina. Ovi sastojci lanenog semena drastično popravljaju teksturu kose.

Čičkovo ulje za suvu kosu i kožu glave

Čičkovo ulje je među najpoznatijim za negu kose. Sadrži vitamine C, E, B, proteine, magnezijum, fosfor i Omega-6 masne kiseline.

nega suve kose uljem

Posebno prija koži glave gde deluje na zdravlje vlasišta iz koga raste zdrava i jaka kosa.Ovo ulje regeneriše folikul dlake.

Čičkova esencijalna masna kiselina je vitamin A koji jača kosu i hrani kožu glave. Onpomaže u prevazilaženju suve kose upravo povoljnim delovanjem na zdravlje vlasišta. Naneto na vlasi, nakon pranja, čičkovo ulje kosu čini svilenkastom, mirišljavom i sjanom. Posebno je podesno za negu kovrdžave kose.

Suncokretovo ulje

Nakon svih drugih ulja, nekako se iznenadimo pri pomisli da i suncokretovo ulje može popraviti stanje suve kose.

Videli smo na prethodnim primerima da su suvoj kosi najpotrebnije masne kiseline, vitamini, proteini kako bi se regenerisala oštećena struktura vlasi.

Suncokretovo ulje se dobija iz semena suncokreta. Bogato je fosfolipidima i ceramidima kao i antioksidantima i vitaminom E. Ono hrani i umiruje suvu kožu glave i kosu. Zaključava vlagu unutar dlake pa kosa izgleda zdravije i sjanije.

Primena je jednostavna: umasirajte malu količinu suncokretovog ulja u kožu glave. Zatim, češljem sa retkim zubima rašćešljajte ulje niz dlaku.Povežite toplim peškirom i sačekajte 20 minuta.

Nakon toga temeljno operite kosu prirodnim šamponom bez sulfata.

Za još bogatiju negu, suncokretovo ulje možete pomešati sa bademovim, ricinusovim ili arganovim uljem.

Brahmi ulje za suvu kosu

Ovo ulje spada u grupu tzv. ajurvedskih ulja. Ono se utrljava u kožu glave. Pravi se tako što se u kokosovo ili susamovo ulje dodaju ekstrakti biljaka bacopa monnieri ili gotu kola.

Aktivne materije iz brahmi ulja pomažu da koža glave ostane čista bez problema poput peruti, iritacije i slično. Deluje antioksidativno. Čuva zdravlje vlasišta. Podstiče rast kose, hrani vlasi i čini ih elastičnim.

Ulje brahmi se koristi tako što se njime masira koža glave što je vrlo zdravo za kosu ali i za nervni sistem.

Pomažu li esencijalna ulja za suvu kosu?

Esencijalna ulja vidim kao pravu malu lekovitu bombu u kojoj su koncentrovane najbolje aktivne materije iz prirode. Ona se uvek dodaju u noseća ulja o kojima smo potanko već rekli u prethodnim pasusima.

Isto tako mogu se dodavati u šampon ili regenerator. Budući da su baš jaka potrebno je samo nekoliko kapi da bi se dobio željeni efekat.

Dovoljno je 2-3 kapi esencijalnog ulja na jednu kašiku nosećeg ulja.

Za ovu svrhu kristite ulje kederovine, žalfije, kamilice, orahovo ulje.

Iskustva sa uljima za suvu kosu

Nismo svi isti, nemamo iste ukuse ali ni potrebe. Svaka kosa ma koliko slična nekoj drugoj, je priča za sebe.Osluškivanje sopstvenih potreba je ključno.

Iz iskustva mnogih devojaka vidimo da nekada ulje koje bi po opisu trebalo da da dobar rezultat nije efikasno na njihovoj kosi. No, budući da su ovo prirodne materije, neškodljive i ne prave nikakvu štetu, ukoliko jedno ulje ne daje rezultat – okrenite se sledećem.

Priroda ima po nešto za svakoga od nas. Sigurna sam da ćete pronaći pravo ulje koje će vam pomoći da oporavite suvu kosu.

Pazite, ulja su jako masna, ne preterujte kako ne biste zapušili folikule i otežali kosu.

Umereno u malim količinama, ali strpljivo, dok se kosa u potpunosti ne oporavi

POVEZANI ČLANCI

Ulje protiv peruti – dobra stvar ili ne?

Kokosovo ulje za podočnjake je tako dobro! Ovo morate probati!

Koliko je efikasno bademovo ulje za strije?

Zašto je svet poludeo za brahmi uljem za kosu

Kokosovo ulje za lice i istine i zablude o njemu

Ulja za rast kose koja će vam pružiti najbolje rezultate

Kokosovo ulje za celulit upotreba i iskustva

arrow

Lepota

Autor: Zorana Grujin

Može li kokosovo ulje za strije učiniti da one nestanu zauvek?

arrow

Lepota

Autor: Blaženka Vesić

Svi načini da upotrebite kokosovo ulje za kosu!

arrow

Lepota

Autor: Blaženka Vesić

Zogan masaža – preventiva protiv bora i podočnjaka!

arrow

Lepota

Autor: Blaženka Vesić