Najčešće greške u ishrani dece

Mnogi roditelji iz najboljih namera prave neverovatne greške kada je ishrana dece u pitanju. Mnogi misle da je vegetarijanski način ishrane savršen. Istina, možda za odrasle, ali za decu sigurno nije. Takođe izbegavaju da deci daju crveno meso, ali ne znaju da je upravo ovo meso bogato gvožđem koje je deci nephodno. Evo još nekoliko najčešćih grešaka kada je hrana u pitanju, a prave ih roditelji.

Bez mleka
Uza sve to, ishrana bez mlečnih proizvoda i nadoknade kalcijuma deci donosi pokvarene zube i loše kosti. A budući da kosti rastu do 20. godine, slabe kosti u tinejdžerskim godinama znače slabe kosti za ceo život i vrlo moguću osteoporozu.

Strah od crvenog mesa
Crveno meso povezuje se s pojavom tumora, ali majke koje su zbog toga potpuno izbacile crveno meso iz jelovnika svoje dece verovatno su zaboravile na gvožđe koje se tu nalazi. A deci treba gvožđe za razvoj mozga i rast.

Previše mesa – premalo žitarica
Drugi roditelji opet preteruju s mesom nauštrb ugljenih hidrata – dijeta bogata mesom, ribom i salatom ne daje dovoljno energije za aktivan tinejdžerski život. Deci, a posebno onoj koja se bave sportom, potrebno je konstantno opskrbljavanje energijom, a to se najbrže postiže ugljenim hidratima. Majke pod uticajem modernih mesnih dijeta mogu opasno da pogreše.

Previše vlakana
Neki lekari su se susreli s malim pacijentima koji su neprestano patili od dijareje. Roditelji su ih hranili gotovo isključivo hlebom i povrćem i nisu shvatali šta nije u redu. Ali, stanje ove dece odmah se popravilo nakon prelaska na ishranu s manje vlakana.

Previše celovitih žitarica
Svi stručnjaci se slažu u jednom, ne tretirajte decu kao da su odrasli i ne podvrgavajte ih pomodnim dijetama pseudostručnjaka ili ekstremnom režimu fizičkih aktivnosti.
Deci predškolskog uzrasta ne bi trebalo da dajete previše celovitih žitarica jer će u kasnijim godinama ova zdrava mršava deca biti u opasnosti od gojaznosti. U prilog tome govori i studija koju su sproveli američki stručnjaci, a koja je pokazala da zabranjivanje poslastica u detinjstvu nosi rizik od veće količine pojedenih poslastica u zrelijim godinama. A ovo je posebno tačno kod devojaka kojima su slatkiši bili tabu.