Najsladja terapija – cokolada

Najizad su naucnici dokazali ono sto smo svi mi vec odavno znali – cokolada je zdrava za nase telo. Iako se cokolada vezuje za devojke i za njihove depresije, nije uopste tajna da i muskarci uzivaju u carima cokolade.
Kada kazem cokolada, ja ustvari vise mislim na crnu cokoladu, jer je upravo ta cokolada bila tema istrazivanja raznih grupa naucnika, ciji su radovi dokazali da je crna cokolada zdrava za nase telo. Kakao u crnoj cokoladi sadrzi fluvanoid, supstancu koja je i zasluzna za pomalo gorak ukus ove crne cokolade, ali kako studije kazu, i za smanjene loseg holesterola u nasem telu.
Na osnovu mnogih drugih istrazivanja doslo se do zakljucka da cokolada mozda ima i efekte slicne aspirinu. Doktori sirom sveta preporucuju svojim pacijentima da kada predju svoje kasne cetrdesete pocnu sa uzimanjem po jednog aspirina dnevno, jer aspirin smanjuje rizik od srcanog napada. Zahvaljujuci fluvanoidima mnogi smatraju da i cokolada mozda ima ovakva svojstva. Fluvanoidi smanjuju rizik od formiranja ugrusaka u krvnim sudovima, a samim tim i smanjuju rizik od srcanog napada. Takodje, oni imaju i svojstva anti-oksidanta sto znaci da sitite telo od slobodnih radikala (supstanci koje se svakog dana stvaraju i ostecuju celije u nasem telu), i tako usporavaju starenje. Fluvanoidi se takodje mogu naci i u grozdju(citaj vinu), cajevima, jabukama, jagodama itd.

Naravno, samo je umereno konzumiranje cokolade zdravo. Nemojte misliti da sada mozete da trknete do prve prodavnice i pojedete tonu cokolade, i samim tim izbegnete sve bolesti ovoga sveta.
Ako je ovo tacno onda bi to znacilo da su alkoholicari koji piju karton vina dnevno najzdraviji ljudi na svetu (a ovamo im jetra moli za pomoc). Danasnje cokolade sadrze mali procenat prave cokolade, dok je sve ostalo secer i drugi manje zdraviji sadrzaji. Budite pametni, i ubacite u svoju ishranu malo cokolade, ali uz to i dosta povrca i voca koje takodje sadrzi tonu znanih i neznanih supstanci koje ce vam mozda nekada i spasiti zivot. Naravno, sve te zdrave obroke zalijte casom dobrog vina.