Najzanimljivije dnevne vesti pre 110 godina

Najzanimljivije dnevne vesti pre 110 godina 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan pre 110 godina, 25. novembra 1911, dnevni list „Mali Žurnal“ imao je toliko vesti da nije sve moglo da stane u jedan broj, te je redakcija naglasila da su „nažalost, neke novosti izostale usled mnogog materijala“.

Među bitnijim dnevnim vestima istaknuti su tekstovi o inspekciji čačanskog suda, o tome ko ima pravo da dobije čin oficira, izvozu mesa iz beogradske klanice u Austrougarsku po ugovorenoj tarifi, kao i tekstovi o maturi u Bogosloviji „Sv. Sava“ i osnivanju „Moravske banke“.

Najzanimljivije dnevne vesti pre 110 godina 2
foto: digitalna.nb.rs

Posebno je istaknuta opaska za Nišlije na naslovnici da „Mali Žurnal za koji dan donosi interesantne niške senzacije, koje će svakoga zanimati“, pored napomene da se „Nišlijama obraća pažnja na to“.

Među zanimljivijim napomenama, u ovom broju Malog Žurnala, 331. po redu, takođe je naglašeno da je izostao odgovor treći „Onim džukelama“ usled „mnogog materijala“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Original Article